Vatandaşın nüfus bilgilerini DEAŞ'e satmışlar

Devletin 10 yıldır üzerinde çalıştığı yüksek güvenlikli çipli nüfus belgelerini DEAŞ'li teröristlere satan kansız çete çökertildi.

28 Temmuz 2019 Pazar 10:08
Vatandaşın nüfus bilgilerini DEAŞ'e satmışlar






Vatandaşın nüfus bilgilerini DEAŞ'e satmışlar

Aralarında 8'i polis, 18'i nüfus memuru olan çete, devletin on yıldır üzerinde titizlikle çalıştığı yüksek güvenlikli çipli yeni kimlik belgelerini DEAŞ ve FETÖ üyesi teröristlere yüksek paralar karşı sattığı ortaya çıktı. Polis Türkiye genelinde alârma geçerken ilk operasyonda 80 kişi yakalandı. Çeteden çipli kimlik aldığı tesbit edilen 81 DEAŞ üyesinin yakalanmasına çalışılıyor. İstanbul, Ankara, Tekirdağ, Tunceli, Adana, Batman, Ağrı, Elazığ, Rize, Kocaeli ve Kütahya'da düzenlenen operasyonda gözaltına alınan çok sayıda kamu görevlisinin sorgusu sürüyor.

Çetenin henüz çipli kimlik almayan vatandaşların bilgilerini kullanarak yeni kimlik ve pasaport çıkarılmasının ardından kimliği kullanılan kişinin bilgilerinin de sistemden silindiği belirlendi..

11 İLDE OPERASYON DÜZENLENDİ

İstanbul merkezli 11 ilde düzenlenen operasyonda, DEAŞ ve FETÖ üyelerinin de aralarında bulunduğu aranan ya da yurtdışı çıkış yasağı olan kişilere, polis ve nüfus müdürlüklerindeki memurlardan aldıkları yardımla orijinal kimlik ve pasaport çıkartan 8’i polis, 18’i nüfus memuru 80 kişi yakalandı. İstanbul, Ankara, Tekirdağ, Tunceli, Adana, Batman, Ağrı, Elazığ, Rize, Kocaeli ve Kütahya'da düzenlenen operasyonlarda yakalananların sorgusu devam ederken, çipli kimlik satılan DEAŞ ve FETÖ üyelerinin ortadan kaybolduğu ileri sürüldü.

VATANDAŞIN ŞİKAYETİ ÇETEYİ AÇIĞA ÇIKARDI

Polis içinde 'Kansızlar Çetesi' adı verilen yapılanmanın 4 ay önce M.K. adlı bir vatandaşın şikayeti ile ortaya çıktığı öğrenildi. Kimlik bilgilerinin başkaları tarafından kullanıldığını, kendi kimlik bilgilerinin bulunduğu sistemde başka bir kişinin fotoğrafının olduğunu söyleyerek şikayetçi M.K. adlı vatandaşın başvurusu polisin başlattığı incelemede en önemli delil oldu. 
Yapılan başvurunun ardından Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü çalışma başlattı. Mali Şube ekipleri çalışma yürütürken, terör örgütü DEAŞ’ın Türkiye’deki yabancı üyelerine orijinal Türk kimliği ve pasaportu çıkartmaya çalıştığı yönünde de bir bilgiye ulaşıldı.

20 BİN DOLARA YENİ KİMLİK SATMIŞLAR

Mali Şube ekipleri, bu bilginin ardından soruşturmayı genişletti. Yapılan araştırmada Türkiye genelinde faaliyet yürüten sahtecilik çetesiyle karşılaşıldı. Polisin yaptığı tespitlere göre çete, öncelikle haklarında arama kaydı ya da yurtdışı çıkış yasağı bulunan kişilerin bilgilerini bağlantı kurdukları polislerden alıyordu. Daha sonra bu kişilerle bağlantı kurularak 20 bin dolara yeni kimlik ve pasaport hazırlanabileceği söyleniyordu.

Kabul etmeleri halinde nüfus müdürlüklerindeki memurlarla bağlantıya geçiliyordu. Henüz çipli kimlik almayan, pasaport sahibi olmayan vatandaşların bilgileri nüfus memurları tarafından hazırlanıyordu. Kimlik ve pasaport alınacak kişilerin biyometrik fotoğrafları nüfus memuruna teslim ediliyor, onlar da yeni kimlik ve pasaportları hazırlayarak çetenin verdiği adrese gönderiyordu. Bilgileri alınan vatandaşların da sistemdeki bilgileri siliniyordu.

Polis yaptığı araştırmada, çeteyle bağlantıya geçen DEAŞ’ın, dünyanın değişik yerlerinden Suriye ve Irak’a savaşmaya giden ya da savaş bölgelerinden Türkiye’ye giren yabancı teröristlere de aynı yöntemle orijinal kimlik ve pasaport çıkarıldığını belirledi. Kimlik ve pasaport çıkartılarak Türk vatandaşı yapılan DEAŞ üyeleri de tek tek belirlendi.

Polis, organizasyon içinde 8 polis ile 18 nüfus memurunun bulunduğunu, çetenin 60 kişilik bir örgütlenme içinde olduğunu tespit etti. Yapılan tespitlerin ardından İstanbul, Ankara, Tekirdağ, Tunceli, Adana, Batman, Ağrı, Elazığ, Rize, Kocaeli ve Kütahya’da düzenlenen baskında, aralarında Veysel S., 27 kamu görevlisi, DEAŞ ve FETÖ üyelerinin de bulunduğu 80 kişi yakalandı. Çeteden kimlik ve pasaport alan 81 kişinin operasyon yapılan adreslerde bulunamadığı, yakalanmaları için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.