8885%0,24
34,30% 0,21
37,16% -0,48
3018,13% -0,06
5010,40% 0,20
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on altıncı ve son durağı Türkiye’nin turizm başkenti Antalya oldu.
Antalya Kültür Yolu Festivali 2 Kasım'da başlıyor
02-10 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek Antalya Kültür Yolu Festivali süresince Antalya, geniş kapsamlı kültürel ve sanatsal etkinliklerle katılımcılarına dolu dolu bir program sunarak, 9 gün boyunca birbirinden farklı etkinlik ve deneyimlere ev sahipliği yapacak.
Bu yıl ikinci kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasında yer alan Antalya’da festival süresince konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinliklerle sanatseverler kültür sanatla buluşacak. Festival kapsamında şehrin çeşitli noktalarında bulunan farklı mekanlardaki etkinliklerde sanatçılar Antalyalılarla bir araya gelecek. 80’e yakın noktada düzenlenecek olan 300’den fazla etkinlikle Antalya’nın doğal güzellikleri ve tarihi değerleri daha da görünür ve bilinir kılınacak.
ANTALYA KONSERLERLE COŞACAK
Festival süresince şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde Antalyalılar doyasıya eğlenecek. Konyaaltı Beach Park’a kurulacak ana sahnede; Murat Boz, Ebru Yaşar, Emir Can İğrek, Gökhan Türkmen, Fatma Turgut, Haluk Levent, Norm Ender ve Simge sevenleriyle bir araya gelirken farklı sanatçılar da çeşitli mekanlarda festival kapsamında sanatseverlerle buluşacak.
Aspendos Antik Kenti; 7 Kasım Perşembe günü Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte Türk müzikseverlerin yakından takip ettiği, yaşayan en büyük caz müzisyenlerinden biri kabul edilen Grammy ödüllü trompet virtüözü, besteci Chris Botti konserine ve 8 Kasım 2024 Cuma günü dünyaca ünlü dans topluluğu Anadolu Ateşi gösterisine ev sahipliği yapacak.
SANATLA DOLU İZMİR: SİNEMA, KONSER, OPERA, BALE VE TİYATRO
Halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpaze ile Antalyalılar festival alanlarında sahne performansları ile buluşacak. Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festivalde yer alacak.
Haşim İşcan Kültür Merkezi Antalya Devlet Opera ve Balesi Sahnesi’nde; Antalya Devlet Opera ve Balesi; “Gala Bale” temsili, çocuk oyunu “Rapunzel” ve “Tosca” operası, Samsun Devlet Opera ve Balesi ise “Son Veda: Beni Hatırlayınız” anlatımlı konseri ile sanatseverlerle buluşacak.
Devlet Tiyatrolarının da önemli temsilleri festivale renk katacak. Haşim İşcan Kültür Merkezi Antalya Devlet Opera ve Balesi Sahnesi’nde; İstanbul Devlet Tiyatrosu, “Acaibü’l Temaşa” ve “Lysistrata”, Ankara Devlet Tiyatrosu; “Yüzyıllık Destan: Ateş” temsilleri ile festivalde yer alacak.
Side Antik Kenti Tiyatro Sahnesi’nde; Anjelika Akbar konseri, Homeland "Serkan Çağrı-Tuluğ Tırpan" konseri, “Aspendos Ensemble” Antalya Devlet Opera ve Balesi konseri, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nın Hollanda Büyükelçiliği ile birlikte düzenlediği “Türkiye-Hollanda/100 Yıllık Dostluk Konseri” sanatseverlere müzik ziyafeti sunacak.
Cumhuriyet Meydanı’nda; 3 Kasım Pazar ve 6 Kasım Çarşamba günleri 3'üncü Piyade Eğitim Tugayı Bölge Bando Komutanlığı konseri gerçekleşirken, Aslı Hünel, Şükriye Tutkun, Dolapdere Big Gang konseri, Oğuz Aksaç, Tuğba Özerk ve “Güneş Ülke Anadolu” konseriyle Tuluyhan Uğurlu sevenleriyle bir araya gelecek.
Haşim İşcan Kültür Merkezi Antalya Devlet Opera ve Balesi Sahnesi’nde; Alagöz Dans Topluluğu’nun ‘’Destanların Dansı’’ gösterisi, Kepez Erdem Beyazıt Kültür Merkezi’nde; Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nın “Atatürk’ü Anma Konseri” gerçekleşecek. Re22 Kültür Sanat’ta ise “Ayşe’nin Dansı” konseriyle, Hatice Doğan Sevinç ve Cameratalia Quintet sanatseverlerle buluşacak.
DÜNYACA ÜNLÜ SERGİLERLE ŞEHRİN DÖRT BİR YANI SERGİ ALANI
20. yüzyılın en parlak sanatçılarından biri olarak kabul edilen, sıradan nesneleri ve ünlüleri sanatın merkezine taşıyan Pop Art hareketinin öncüsü ‘’Andy Warhol’un Warhol’un Dünyası–Pop Art’ın İkonu Sergisi’’ festival kapsamında Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde olacak. Bu yıl festivalin önemli yıldızlarından biri de Pablo Picasso. Türkan Şoray Kültür Merkezi 20. yüzyılın en önemli sanatçıları arasında yer alan Picasso’nun 80’den fazla eserinin yer aldığı ‘’Resimden Seramiğe Bir Serüven: Pablo Picasso Sergisi’’ne ev sahipliği yapacak. Frida Kahlo'nun kişisel günlüklerinden esinlenerek hazırlanan, onun içsel dünyasına ve sanatsal yolculuğuna derin bir bakış sunan ve dünya çapında büyük ilgi gören “Frida Kahlo’nun Günlükleri Sergisi’’ Antalya Kültür Sanat’ta (AKS) olacak. Dünyaca ünlü dijital sanatçı Refik Anadol’un “Yeryüzü Rüyaları: Anadolu” eseri ise Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi’nde görülebilecek.
Şehrin farklı noktalarında dijital sanattan geleneksel sanata ilgi çekecek ve zihinlere kazınacak çeşitli sergiler de sanatseverleri ağırlayacak.
Hadrian Kapısı dokuz gün boyunca; resim meraklılarının büyük ilgi gösterdiği ARTMEYDAN etkinliğine ev sahipliği yapacak. Haşime Altaylı’nın “Akıntıya Karşı” eser yerleştirmesi de burada görülebilecek.
Karatay Medresesi; Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerinden oluşan ‘’Naci El-Ali'den Hanzala’’ Sergisi’ni ağırlarken, Side Antik Tiyatrosu Hakan Yılmaz’ın “Narlı Kentin Hikayesi” dijital sergisine ev sahipliği yapacak.
Antalya Arkeoloji Müzesi; Beste Alperat’ın Heykel Yerleştirmesi, "Kaçış Yok" Sergisi ve Aydın Yalçınkaya’nın “Sürdürülebilir Gelecek” Sergisi’ne sahne olacak.
Antalya Nekropol Müzesi; Cem Güney Çevikbaş’ın sergi ve atölye çalışması “Lykia Atları”na ev sahipliği yaparken, Akdeniz Üniversitesi Olbia Sanat Galerisi’nde ‘’Coğrafya Geleneğin Kaderi: Antalya’’ Sergisi ziyaretçileriyle buluşacak.
Casa Sur Antalya Bahçesi’nde ‘’Ozan Oganer ve Cengiz Yatağan’ın Heykel Yerleştirmeleri’’ ve Emel Mülayim’in “Yaşamın Halleri” eserleri yer alacak.
Mevlevihane Müzesi; Dr.Züleyha Zor’un Tezhip Sergisi’ne, Saat Kulesi ise; Hakan Yılmaz’ın dijital yerleştirmesi “Zamanın Hüneri”ne ev sahipliği yapacak.
Olgunlaşma Enstitüsü’nde; “Antalya Endemik Çiçekler Kostüm Sergisi”, “Antalya Kuşları Minyatür Sergisi” ve “Ayşe Taç ile Döşemealtı Halısı Dokuma Atölyesi” meraklılarıyla buluşacak.
“Su Altının Süper Kahramanları Sergisi” Antalya Aquarium’da görülebilecek. Orkun Ozan Sanat Galerisi; Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan’dan “Kişisel Sergi”ye, Himmet Öcal Khan Sanat Galerisi; Himmet Öcal’ın “İmoga'dan İzler” Sergisine, Bülent Ecevit Kültür Merkezi ise Sinan Demir’in “Doğanın Belleğinde Uyuyanlar” Sergisi ve Workshop’u ile Selma Gençel’in “Seramik Sergisi”ne ev sahipliği yapacak.
7 Mehmet Restaurant’ta; “Atatürk'ün Antalya Fotoğrafları” Sergisi, Simitçi Mistik Gallery’de; “Antalya'nın Denizden Görünümü” Sergisi, Kaleiçi Orient Bazarr Halı ve Kilim Mağazası’nda; “Bağımsız Sanat Hareketi Resim Sergisi”, “Geçmiş Zaman Olur ki” Sergisi, Cleopatra Ink’te ise “İnsan Buradaydı-Sürdürülebilir Sanat” eseri görülebilecek. Kültür Ağacı Sergisi de Antalya Havalimanı’nda sergilenecek.
The Sudd Coffee Kaleiçi; Ali Şentürk’ün yerleştirmesi “İsimsiz”e sahne olurken, Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi’nde; “Antalyalı Minyatürler” Sergisi ziyaretçilerle buluşacak.
Sergilerin olduğu etkinlik mekanları festival süresince her yaştan sanatseverin katılabileceği heykel, resim, ebru, moda, çini gibi farklı alanlarda sanat atölyelerine ve workshoplara da ev sahipliği yapacak.
SİNEMA VE FOTOĞRAF TUTKUNLARINA ÖZEL ETKİNLİKLER
Fotoğrafçılık ile ilgili etkinlikler de festivalde Antalyalı fotoğraf severleri bekliyor. Festivalin ilk günü 2 Kasım Cumartesi günü Cumhuriyet Meydanı’nda FOTOMARATON etkinliği gerçekleştirilecek. 3 Kasım Pazar günü de Serhan Serter ve Seyit Konyalı söyleşisi sonrası FOTOMARATON Ödül Töreni’nde kazananlara ödülleri takdim edilecek. Foto Muhabirleri Derneği’nin ‘’Türkiye'nin Güzellikleri Fotoğraf Sergisi’’ Cumhuriyet Meydanı’nda fotoğraf meraklılarını ağırlayacak.
Hafta boyunca sinema etkinlikleri de sinemaseverlerle buluşacak. Festivalin ilk günü olan 2 Kasım Cumartesi Günü ünlü sanatçı Türkan Şoray kendi adını taşıyan Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde Sinema Genel Müdürü Birol Güven’in moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşide sevenleriyle buluşacak
3 Kasım Pazar günü saat 16.00'da Paribu Cineverse Antalya Migros'taki 8’nolu salonda “Farha” filminin Türkçe alt yazılı gösterimi olacak. Film gösteriminin ardından yönetmen Darin J. Sallam, yönetmen Faysal Soysal'ın moderatörlüğünde kendi sinema yolculuğunu ve Filistin sinemasını anlatacak. TÜRSAK 20.Çocuk Filmleri Festivali kapsamında 2-6 Kasım tarihlerinde Paribu Cineverse Antalya Migros'ta film gösterimleri ve atölye etkinlikleri düzenlenecek. 10 Kasım Pazar günü ise Huzurevi sakinleri için “Son Akşam Yemeği” film gösterimi gerçekleştirilecek. Farklı kütüphanelerde çocuklar için “Çocuklara Yönelik Film Saati” etkinliği yapılacak.
Gönül Dağı Oyuncuları, Ege Ayda, Eser Eyüboğlu ve Ahmet Yavuz Sepetçi de Festival kapsamında sevenleriyle buluşacak.
“TURSAK ile Çocuk Filmleri Festivali”nde birbirinden eğlenceli filmler, Paribu Cineverse Antalya Migros’ta gösterimde olacak.
Yeşilçam’ın ünlü ismi Ediz Hun, Antalya Kütüphanesi Konferans Salonu’nda Rıfat Becerikli moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirecek.
“Gezen Sinema; Açık Hava konseri ve Film Gösterimleri” etkinlikleri de 2-6 Kasım tarihlerinde Antalya’nın ilçelerini dolaşacak.
SÖYLEŞİ, KONFERANS, ÇALIŞTAY VE DİĞER ETKİNLİKLER
Birçok önemli ve alanında başarılı isim birbirinden farklı konulardaki etkinliklerde sevenleri ve ilgilileriyle bir araya gelecek.
“Yaşayan Miras Söyleşisi ve Çalıştayı” düzenlenirken, “Geleceğe Miras Projesi Konuşmaları”nda Prof.Dr. Nevzat Çevik Prof Dr. Feriştah Alanyalı ve Prof. Dr. H. Ertuğ Ergürer konuşmacı olarak yer alacak. “Boran Eser Kavaz ile Antalya Söyleşileri”, “Emin Altıner Antalya Yakın Tarih Söyleşisi”
“Atatürk ve Karaalioğlu Parkındaki Çitlembik Ağacı Atatürk'ü Anma Gezisi ve Söyleşisi”, Barış Enes Arıkan ve Sinem Demirtaş ise “Duygu Düzenleme ve Farkındalık” söyleşileriyle meraklılarıyla buluşacak.
Tekelioğlu Halk Kütüphanesi’nde “Fadime Subaşı ile Çocuk Edebiyatı üzerine Söyleşi” ve Tahsin Barış ile “Oyunculuk Üzerine Bir Söyleşi” etkinlikleri gerçekleşecek. Terracity AVM’de “Sen De Çal” standı festival boyunca amatör sanatçıları ağırlayacak.
ATÖLYELER
Antalya Arkeoloji Müzesi’nde; Yasemin Bilgin Zaim’den “Tepme Keçe Yapım Atölyesi”, “Ekin Berk Lycian Art Project Mitolojik Betimlemeler Atölye Çalışması”, "Kültür Koruyucuları Eğitim ve Etkinlik Atölyesi”, Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü’nden “Traian Heykeli Konservasyon Çalışmaları” katılımcılarını bekliyor olacak.
Etnografya Müzesi’nde; “Kayıp Mirasın Yeniden Doğuşu”, “Atilla Önen'le Fığla Bardağı Yapımı Atölyesi”
KOSA Otel’de; Melek Günbey’den “Keçe Atölyesi”, The Land Of Legends Shopping Avenue’de; Serap Özer’den Telkâri Atölyesi, Evren Kakan Ebru Atölyesi’nde; Evren Kakan ile “Ebru Atölyesi”, Lonca Studio Cam Atölyesi’nde; Adam Holtzinger ve Lonca Studio’dan “Sıcak Cam Üfleme Gösterisi” düzenlenecek.
Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi’nde; “El Yapımı Kâğıt”, “Ahşap Atıklarla Kâse”, “Deniz Kabukları ile Obje Tasarımı”, “Eski Tişörtlerle Alışveriş Çantası Tasarımı”, “Metal İçecek Kutu Atıkları ile Mozaik Tablo Atölyeleri” gibi birbirinden farklı atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.
Yenigün Reçelleri Kaleiçi’nde; “Reçel Atölyesi ve Tadımı”, “Tatlı Düşler: Reçel Tadımı Etkinlikleri”
Zeytin Park’ta ise “Tavşan Yüreği Zeytin Toplama ve Kurma Atölyesi” katılımcılara farklı deneyimler yaşatacak.
GEZİLER
Festival süresince şehrin farklı noktalarında düzenlenecek geziler de meraklılarını ağırlayacak.
2 Kasım Cumartesi Günü; Boran Eser Kavaz ile Kültür Yolu Gezisi: Kaleiçi Simge Yapıları
3 Kasım Pazar Günü; Boran Eser Kavaz ile Kültür Yolu Gezisi: Kaleiçi Sur Kapı ve Hendekleri
3 Kasım Pazar Günü Yaşayan Miras Rotası’nda; Antalya Etnografya Müzesi, Bir Zamanlar Antalya Müzesi ve “Coğrafya Geleneğin Kaderi: Antalya” görülebilecek.
7 Kasım Perşembe Günü; Doç Dr. Esin Kuleli ve Selin Akdeğirmen Ercan’ın katılımlarıyla “Kaleiçi Gezi ve Atölye Çalışması”, 9 Kasım Cumartesi Günü; Doç Dr. Esin Kuleli ve Selin Akdeğirmen Ercan ile “Kaleiçi’nin Çok Katmanlılık Değeri”, 9 Kasım Cumartesi Günü; Kaş İlçe Halk Kütüphanesi tarafından düzenlenen “Likya yolu-Kaş-Limanağzı Parkuru Yürüyüşü” gerçekleşecek.
Side Antik Kenti, Perge Antik Kenti, Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti, Sillyon Antik Kenti, Termessos Antik Kenti, Aziz Nicholaos Anıt Müzesi, Patara Antik Kenti, Myra-Andrıake Antik Kenti, Olympos Antik Kenti ve Phaselis Antik Kenti’nde festival süresince farklı günlerde “Kazı Başkanları ile Antik Kent Gezileri” düzenlenecek.
ÇOCUKLAR İÇİN FESTİVAL
Festival boyunca Konyaaltı Beach Park’a kurulacak Çocuk Köyü’nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar yer alacak.
Lisanslı çocuk oyunları ve sahne showları ile Karagöz Gölge Oyunu, Nasrettin Hoca Müzikali gibi geleneksel etkinlikler de çocuklarla buluşacak. Dokuz gün boyunca çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak.
Farklı müzeler ve etkinlik noktalarında çocukların becerilerini geliştirecek ve geleneksel sanatlara olan ilgilerini artıracak farklı etkinliklere de imza atılacak. Antalya Arkeoloji Müzesi Konferans Salonu’nda; "Karagöz Yüzsüz Deli Hırsız" Gölge Oyunu gösterimi gerçekleşirken Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde “Picasso Çocuk Atölyesi” düzenlenecek.
FESTİVAL LEZZET DURAKLARI ve GASTRONOMİ ETKİNLİKLERİ
Antalya coğrafyası ve gelenekleri itibarıyla gastronomisi ve coğrafi işaretli ürünleriyle de öne çıkan Antalya’da asırlara dayanan, lezzetleri hikâyesiyle, malzemesiyle 13 farklı Festival Lezzet Durağı belirlendi. 2-3 Kasım tarihlerinde 7 Mehmet Restaurant’ta; “Picasso’nun Sevdiği Yemekler Menüsü Tadım” etkinlikleri düzenlenecek. Yine 10 Kasım Pazar Günü 7 Mehmet Restaurant’ta; “Atatürk'e Antalya'da İkram Edilen Fasulye Yemeği Tadımı” etkinliği düzenlenecek.