• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Turizm
  3. Bodrum'da Adil Olmayan Fiyat Artışlarına Denetim Çağrısı
Turizm
Yayınlanma: 25 Temmuz 2024 - 13:16

Bodrum'da Adil Olmayan Fiyat Artışlarına Denetim Çağrısı

BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nazlıoğlu, toptancı ve tedarikçilerin uyguladığı fiyat politikalarının Bodrum’daki işletmelere yüzde 20-30 oranında daha pahalıya temin ettiklerini söyledi

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bodrum'da Adil Olmayan Fiyat Artışlarına Denetim Çağrısı

Bodrum'da Adil Olmayan Fiyat Artışlarına Denetim Çağrısı

Bodrum’da Fiyat Krizi Küçük ve Orta İşletmeleri Zarara Uğratıyor

Her yaz sezonunun adeta trend konu başlıklarından biri olan Bodrum’da pahalılık tartışmaları, artık Bodrum’da varlığı sürdürmek isteyen küçük ve orta işletmelere büyük zarar veriyor. Türkiye genelinde yaşanan ekonomik zorlukların sadece Bodrum’da yaşanıyormuş gibi lanse edilmesinin, maddi ve manevi kayıplara yol açıldığını söyleyen Bodrum Esnaf Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nazlıoğlu, toptancı ve tedarikçilerin uyguladığı fiyat politikalarının Bodrum’daki işletmelere yüzde 20-30 oranında daha pahalıya temin ettiklerine değindi. Nazlıoğlu, “Bu maliyet artışları doğal olarak mönülere, otel oda fiyatlarına ve satılan ürünlere yansıyor. Fiyat fırsatçılığı yapan işletmelere karşı gerekli yaptırımlar uygulanmalı ve bu denetimler yerel yönetimler ile odalar tarafından titizlikle yürütülmelidir. Bu sayede, haksız rekabetin önüne geçilerek, Bodrum’daki işletmelerin ve esnafın korunması sağlanabilir” dedi.

 

Ülkemiz genelinde yaşanan ekonomik zorluklar, özellikle toptancı ve tedarikçilerin uyguladıkları fiyat politikaları nedeniyle Bodrum’da da farklı fiyatlar ortaya çıkmasına neden olduğunu belirten BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nazlıoğlu “Bu durum, bazı ürünlerin Bodrum’daki diğer bölgelerden daha yüksek fiyatlarla satılmasına neden oluyor. Örnek vermek gerekirse; Ordu’da bir zincir markette 5 litrelik Ayçiçek yağı 198 TL iken Bodrum’da aynı ürün 368 TL’den satılıyor. Aynı zamanda nakliye ücretlerinde de İzmir- Bodrum arası (250km) 4500 iken, İnegöl-Diyarbakır (750km) arası 3500 TL oluyor. Bodrum esnafı, işletmecisi, tedarikçisi, toptancısı ürünü diğer illere göre yüzde 20-30 oranında daha pahalıya temin ediyor. Bu girdilerin maliyetleri doğal olarak işletmelerin, restoranların menüsüne, otellerin oda fiyatına, satılan ürüne vs yansıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın serbest piyasa rekabet koşullarını denetlemesi ve fiyatları incelemesi gerekmektedir. Fiyat fırsatçılığı yapan işletmelere karşı gerekli yaptırımlar uygulanmalı ve bu denetimler yerel yönetimler ile odalar tarafından titizlikle yürütülmelidir. Bu sayede, haksız rekabetin önüne geçilerek, Bodrum’daki işletmelerin ve esnafın korunması sağlanabilir” dedi.

Ekonomik Zorluklara Rağmen Bodrum Parlayan Cennet

Turizm sektörü için Bodrum’un ayrı bir önem taşıdığını söyleyen Nazlıoğlu “TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 57,68 iken, ENAG’a göre yüzde 113,08 olarak gerçekleşmiştir. Bu ekonomik zorluklara rağmen, Bodrum, dünya turizm örgütünün verilerine göre en çok ziyaret edilen 5. ülke konumundaki Türkiye’nin önemli turistik merkezlerinden biridir. 2024 Mayıs ayı itibariyle Milas-Bodrum Havalimanı ve Bodrum Limanı'na giriş yapan yabancı turist sayısında yüzde 10 ve yüzde 18'lik bir artış yaşanmıştır. Ancak, otel doluluk oranlarında 5 yıldızlı otellerde artış görülürken, 3 yıldızlı ve apart otellerde düşüş yaşanmıştır. Bu durum, orta sınıfın ekonomik zorluklardan daha fazla etkilendiğini göstermektedir. Rakamlar da gösteriyor ki yapılan algı çalışmaları sadece orta ve küçük işletmelerimizin zarar görmesini neden oluyor. Turizm sezonunun sadece 3 ay ile sınırlı tutulması yerine, turizm çeşitliliği artırılarak sezonun uzatılması fiyatları aşağı yönlü baskılayabilir. Bu sayede, hem işletmelerin hem de turistlerin daha uygun fiyatlarla tatil yapması sağlanabilir” açıklamasında bulundu.

BESİAD Başkanı Nazlıoğlu: "Bodrum Herkese Hitap Ediyor, Sosyal Medyada Yanlış Yansıtılıyor"

Bodrum’un sadece lüks segment değil, her türlü bütçeye hitap ettiğini vurgulayan Nazlıoğlu, sosyal medya aracılığıyla paylaşılan fiş ve faturalara da sitem etti. Fiyatların tüm Bodrum ile özdeşleşmemek gerektiğini söyleyen Nazlıoğlu “Farklılaşmış hizmet vererek ortalamadan ayrışan ve yüksek fiyat uygulayan işletme sayısı Bodrum turizminin oransal olarak küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Bodrum'da ekonomik konaklama seçeneklerinden lüks tatil köylerine kadar çeşitli alternatifler mevcuttur. Sosyal medyada sürekli pahalı olarak lanse edilen Bodrum’un gerçek yüzünü görmek ve esnafımıza destek olmamız çok önemli. Ünlü sanatçılarımız ve fenomenlerden Bodrum’a zarar verecek paylaşımlardan kaçınmalarını rica ediyoruz. Gelir kaybı nedeniyle tatile çıkamayan orta gelir grubunu desteklemek ve küçük esnafın zincir marketlere yenik düşmesini engellemek için hep birlikte hareket etmeliyiz” dedi.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Haritalarda Yok Ama Gören Hayran Kalıyor! Gizli Cennet Şelalesi Görenleri Büyülüyor
Haritalarda Yok Ama Gören Hayran Kalıyor! Gizli Cennet Şelalesi Görenleri Büyülüyor
Emekliler Akın Akın Oraya Gidiyor! İstanbul’un Dibinde, Kiralar Cebe Dost, Zemin Sağlam...
Emekliler Akın Akın Oraya Gidiyor! İstanbul’un Dibinde, Kiralar Cebe Dost, Zemin Sağlam...
Vizesiz Rüya Gibi Tatilin Yeni Adresi: Türkler Akın Akın Gidiyor! Deniziyle Maldivler’i Geride Bırakan O Yer Herkesi Büyülüyor
Vizesiz Rüya Gibi Tatilin Yeni Adresi: Türkler Akın Akın Gidiyor! Deniziyle Maldivler’i Geride Bırakan O Yer Herkesi Büyülüyor
Yeni rota, yeni heyecan: Kültür ve doğa bir arada! Türkiye'nin yeni gözdesi Karaelmas Ekspresi yola çıkıyor
Yeni rota, yeni heyecan: Kültür ve doğa bir arada! Türkiye'nin yeni gözdesi Karaelmas Ekspresi yola çıkıyor
Son Haberler
Akbank’tan emeklilere özel büyük nakit desteği: 50 bin TL’ye kadar faizsiz kredi
Akbank’tan emeklilere özel büyük nakit desteği: 50 bin TL’ye kadar...
Taşeron işçiler bekledi, müjde geldi: 100 bin kişi kadroya geçiş yapacak
Taşeron işçiler bekledi, müjde geldi: 100 bin kişi kadroya geçiş...
Yeni emekli maaşları belli oldu: 14.469 TL ve üstü alan SSK ile Bağ-Kur’lulara sürpriz ödeme
Yeni emekli maaşları belli oldu: 14.469 TL ve üstü alan SSK ile Bağ-Kur’lulara...
Yeni ehliyet düzenlemesi: Ehliyet sahipleri dikkat! A, B, C, D, E sınıfında o şart kalktı
Yeni ehliyet düzenlemesi: Ehliyet sahipleri dikkat! A, B, C, D, E sınıfında...
Celal Şengör bombayı patlattı: Kaçış yok! Türkiye o ülke ile sınır komşusu olacak
Celal Şengör bombayı patlattı: Kaçış yok! Türkiye o ülke ile...
D&R – Urladam Kitap Festivali Başlıyor…
D&R – Urladam Kitap Festivali Başlıyor…

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.