• BIST 100

    9037,48%-1,06
  • DOLAR

    38,63% 0,03
  • EURO

    43,94% -0,03
  • GRAM ALTIN

    4205,43% -1,39
  • Ç. ALTIN

    6818,76% 0,06

Davutoğlu'ndan Güneş Olayı Motel uyarısı, Güneş Motel olayı nedir?

Türkiye'nin bir dönemine damgasını vuran Güneş Motel Skandalı benzeri bir algı oluşmaması için partilileri uyardı. Davutoğlu yeni Anayasa'nın yazılımı sırasında tartışmalara ve farklı görüşlere açık olunmasını istedi

Gündem 11.04.2016 08:25:00
Davutoğlu'ndan Güneş Olayı Motel uyarısı, Güneş Motel olayı nedir?
Davutoğlu'ndan Güneş Olayı Motel uyarısı, Güneş Motel olayı nedir?

Türkiye'nin bir dönemine damgasını vuran Güneş Motel Skandalı benzeri bir algı oluşmaması için partilileri uyardı. Davutoğlu yeni Anayasa'nın yazılımı sırasında tartışmalara ve farklı görüşlere açık olunmasını istedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisince oluşturulan Anayasa Yazım Komisyonu’nun son iki toplantısına katılarak genel ilkelerle ilgili çerçeve çizdi. Davutoğlu, metne başkanlık sisteminin ‘tam başkanlık’ olarak yazılmasını isterken, diğer partilerden destek konusunda da “Şimdiden yorum yapılmasın, aksi durumda Güneş Motel algısı yaratılır” uyarısında bulundu.

Son toplantılara Anayasa Yazım Komisyonu olarak belirlenen 12 kişilik çekirdek kadronun yanı sıra bakanlar, danışmanlar, öğretim üyeleri ve anayasa uzmanları da katıldı. İki toplantı da 30 kişilik gruplar halinde yapıldı. Üyelerin değerlendirmeleri sürerken, Başbakan Davutoğlu kendi bakış açısını ortaya koydu. Davutoğlu metinde, başkanlık konusunda tek önerinin yer alması, bunun da ‘tam başkanlık sistemi’ olması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, “Bizim tezimiz yüzde 100 başkanlık sistemi olmalı. Tartışmaları bu başlık altında yürütmeliyiz” dedi. Bazı komisyon üyeleri, ‘Ancak komisyon görüşmeleri aşamasında diğer partilerden destek gelirse, yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığının da tartışılabileceğini’ dile getirdiler.


Davutoğlu, referandum için gerekli 330 oyun bulunmasına ilişkin başka partilerden gelecek destek konusunda ‘yorum yapılmamasını’ istedi. Bunun muhalefet cephesinde tepkiye yol açabileceğini dile getiren Davutoğlu, “Nasıl ki, kendi içimizden bir arkadaşımızın yeni anayasaya karşı çıkmasına kırılırsak, muhalefet cephesinde de bize destek verenler nedeniyle aynı kırgınlık yaşanabilir. Şimdiden bu konuları konuşmayalım. Kamuoyunda ‘Güneş Motel’ olayı gibi algılanır. Bu tartışmalardan uzak duralım” dedi.

GÜNEŞ MOTEL OLAYI NEDİR

BÜLENT Ecevit liderliğindeki CHP, 5 Haziran 1977 seçiminde yüzde 40’ı aştı, ancak hükümeti kuracak sayıya ulaşamadı. Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ‘İkinci Milliyetçi Cephe’ hükümetini kurdu. Bu hükümeti düşürüp kendi kabinesini kurabilmek için 11 milletvekiline ihtiyacı olan Ecevit, “Kumar borcu olmayan 11 milletvekili arıyorum” dedi. Ecevit’in görev verdiği CHP’lilerin Florya’daki Güneş Motel’de yaptıkları görüşmeler sonucunda 11 Adalet Partili, gensoruda Milliyetçi Cephe’den desteğini çekti. Ecevit, bu 11 isimden 10’unu bakan yaparak 5 Ocak 1978’de hükümeti kurdu. Bu olay ‘milletvekili pazarlığı’ olarak siyasi tarihe geçti ve halk arasında ‘Güneş Motel Hükümeti’ diye anıldı. 20 ay sonraki ara seçimde CHP’nin oyu yüzde 29’a düştü.

İDEOLOJİ ETNİSİTE DEĞİŞMEZLİK

Toplantılarda, üç önemli başlık üzerinden tartışma yapıldı. ‘Değiştirilemez maddeler, anayasanın ideolojisi olmalı mı, etnisite’ başlıkları tartışmaya açıldı. Toplantı, genel görüş olarak yeni anayasanın bir ideolojisinin olmaması yönünde gelişti. Bu bakış açısının yazım aşamasında da benimsenmesi durumunda, ‘Atatürkçülük’ gibi ideolojik tanımlar anayasa metninden çıkartılacak.

Görüşmelerde, Anayasa’nın ilk üç maddesi ile bu maddelerin değiştirilmesinin bile teklif edilemeyeceğini düzenleyen 4’üncü maddesi de gündeme geldi. Toplantıya katılanlar çoğunlukla, ‘İlk üç madde sadeleştirilerek korunsun, ancak bunların değiştirilemeyeceğini öngören dördüncü madde metinde yer almasın’ görüşünü savundu.

AK Parti’nin geçen dönem TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu metinde de ‘değiştirilemez’ hükmünü öngören dördüncü madde bulunmuyordu.

‘Anayasada etnisiteye nasıl yer verileceği’ konusu da ele alındı. Bu başlık altında ‘anadilde eğitim, vatandaşlık’ gibi tanımlar var. Partide, ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı’ ifadesinin anayasada kullanılması ya da ‘anayasada hiç vatandaşlık tanımına yer verilmemesi’ gibi modeller de konuşuluyor. (KAYNAK Hürriyet Gazetesi)

Gözaltına alınanların isimleri belli oldu

İBB'ye İSKİ operasyonu Sazlıdere intikamı mı?

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Orzaks, Bilimin Işığında Geleceğe Yatırım Yapıyor

Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümünde 20 Yıllık Yolculuk Acerpro

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Her Şey Çok Güzel Olacak Berkay tutuklandı

Kartalkaya faciası | Ruhsat veren müdür gözaltında

AKP'li Mücahit Birinci'ye tepki yağdı

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Saraçhane meydanı 5. gününde doldu | 15 milyon oy kullandı

Silivri'de İmamoğlu - Özdağ karşılaşması

İmamoğlu'na karar muamması! Yandaşlar servis etti, savcılık yalanladı

Ekrem İmamoğlu tutuklandı | Türkiye'ye yazık oldu

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51

YAZARLAR