ANKARA (CİHAN)- Eğitim-Bir-Sen, Türkiye Mühendis Mimar Odaları Birliği´ne bağlı (TMMOB), Gıda Mühendisleri Odası´nın, üyelik işlemleri için başvuran Betül Koç isimli gıda mühendisinin başvurusunu 1994 tarihli bir yönetim kurulu kararına dayandırarak üyelik başvurusu sırasında başörtülü fotoğraf vermesi nedeniyle reddetmesini kınadı.
Gıda Mühendisleri Odası´nın verdiği kararın hukuka ve kanuna aykırı, çağ dışı, antidemokratik, uluslararası hukuktan ve anayasadan doğan temel hak ve hürriyetlerin apaçık ihlali olduğunun belirtilen açıklamada verilen karar ve işlem şiddetle kınanarak; Sizleri hukuka uymaya, haksız, hukuksuz ve kanunsuz yanlışınızı düzeltmeye ve kamuoyu önünde özür dilemeye davet ediyoruz. denildi. Eğitim-Bir-Sen'in açıklamasında söz konusu kararınızın gerekçesi olan yönetim kurulu kararının hiçbir yasal dayanağı olmadığı, Anayasa'nın çalışma hürriyetini ve hakkını düzenleyen 48 ve 49´uncu maddelerine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve kadınlara karşı her türlü ayrımcılığı önlemeyi ve ayrımcılığın önlenmesi için gereken tüm önlemleri almayı amaçlayan Anayasa'nın 90´ıncı maddesine göre iç hukukumuzun bir parçası olan Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesine (CEDAW) aykırı olduğu kaydedildi.
Eğitim-Bir-Sen tarafından Gıda Mühendisleri Odası´na gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: Ulusal ve uluslararası raporlarda ifade edildiği üzere, bir kadına başını örttüğü için uygulanan farklı muamele, ulusal ve uluslararası hukukta engellenen `ayrımcılık´ yasağının ihlali niteliğindedir. Gerek ayrımcılık teşkil eden gerekse çalışma hak ve özgürlüğünü ihlal eden hukuka aykırı bu kararınızın, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun iş ve çalışma hürriyetinin ihlaline ilişkin 117´inci maddesi ile `Ayrımcılık´ başlıklı 122´nci maddesi kapsamında suç teşkil ettiğini hatırlatırız. Bu ve buna benzer ayrımcılık teşkil eden hukuka ve kanuna aykırı işlemlerinizin, meslek odalarının sahip oldukları yetkilerin kötüye kullanıldığı, mesleğe kabul konusundaki tekel hakkının haksız ve kanunsuz şekillerde ihlal edildiği hususunda kamuoyunda kötü örnek oluşturarak meslek odalarına ilişkin mevzuatın değiştirilmesi noktasında siyasi irade üzerinde baskı oluşturduğunu görebilmenizi ümit ederiz. CİHAN