• BIST 100

    9398,53%1,29
  • DOLAR

    38,75% 0,36
  • EURO

    43,69% 0,38
  • GRAM ALTIN

    4150,24% 1,14
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Fizyoterapist Tilbe Meriç | Her Yerin Ağrıması Mümkün Mü?

Ağrılar konusunda sık sık karşımıza çıkan soruları yanıtlayan Tilbe Meriç'ten önemli tavsiye ve uyarılar geldi.

Sağlık 25.10.2024 11:42:00
Fizyoterapist Tilbe Meriç | Her Yerin Ağrıması Mümkün Mü?

Fizyoterapist Tilbe Meriç | Her Yerin Ağrıması Mümkün Mü?

Basit bir bel ağrısı, baş ağrısı, boyu ağrısı bir zaman sonra vücudunuzun tamamına yayılan bir ağrıya dönüşebilir mi? Fizyoterapist Tilbe Meriç özellikle yorulduğumuzda, bunaldığımızda veya hastayken her yerimizin ağrıdığını hissedebileceğimizi belirterek “Bu durum gittikçe çaresiz bir hal alır” uyarısında bulundu. Meriç, ağrılar ve çözüm yolları konusunda şu bilgileri verdi?

İnsan, biyo-nöro-psiko-immüno bir canlıdır. Yani insan vücudunun hayatını sürdürebilmesi; biyolojik bazı süreçlerin gerçekleşmesine, sinir ileti sisteminin beyin ve vücudun diğer bölgeleriyle iletişiminin sorunsuz ilerlemesine, kişinin zihninin düşünsel ve hormonal aktiviteleri doğru planlamasına ve tüm bunların kusursuz gerçekleşmesi için organizmayı koruyacak kolluk kuvvetlerinin düzenli çalışmasına bağlıdır. Bu sistemlerin birinin bozulması tüm dengeleri bozabilir.

Peki; neden ağrı duyarız?

Ağrı tüm bu sistemlerin içinde bir şeylerin yolunda gitmediğini haber veren bir uyarı ışığı gibidir. Ağrı hayatın normal akışında üstüne gitmediğimiz, gittiğimizde daha nahoş sonuçlar yaratacağını bildiğimiz bir durumdur. 

İnsan organizmasının besinlerde elde edilen enerjiyle çalışır. Bu enerjilerin en büyüğünü normal şartlarda nöral sistem kullanır.  Ümmün sistem enerjinizin çoğunu kullanmak istediğinde ise işler biraz karışır. İhtiyacı olanı alamayan sistemler iflas bayrağını hep beraber kaldırırlar. İşte o zaman vücut koşulsuz dinlenmeye alır kendini. Yani vücudun her tarafında ağrı hissetme dediğimiz durum.

Günlük rutininizin içindeyken her yerinizin ağrıdığını hissediyorsanız tekrar bu enerji panosuna bakmamız gerekir. Eğer herhangi bir sisteminiz/sistemleriniz nörolojik sisteminizin ihtiyacı olan enerjiyi kullanırsa yine burada bir problem var demektir.

Burada fazla çalışan sisteminizi bulmamız gerekir. Bazen bu psikolojik sistemimiz olur bazen düşüncelerin içinde çok boğuluruz bize neyin iyi geleceğini bulamayız. Bazen bir travma sonrası bir sürü yaramız vardır veya bazen ise iç organlarımız ve onlara bağlı yollarda işler yolunda gitmez.

Peki bu ağrıdan nasıl kurtulabiliriz?

Öncelikle her gün ağrı çeken birinin psikoloji ve nöral sistemlerinin desteklenmesi gerekir. Bol bol gülün! Size yeterince komik gelmeyen şeylere bile gülün zamanla gülüşünüzün ne kadar arttığını ve beyninizi eğlendiğinize inandırdığınızda sağlığınız için ağrı kesici ve mutluluk hormonlarının salgılandığını unutmayın. Hayatımızda yapmaktan memnun olmadığımız ve artık rutinimiz olmuş aktiviteleri öncelikle rutinden çıkarıp biraz mesafe koyarak başlayabiliriz.  Rutininizden bir şey çıkaramıyorsanız mutlaka rutininizde egzersize yer ayırmalısınız.   

Kendinize ve bedeninize yapacağınız en büyük iyilik egzersizdir. Yaşınız kaç olursa olsun egzersiz yapabilirsiniz. Öyle ki yapılan araştırmalara göre 10 dakika boyunca yüksek tempolu egzersizlerin uzun vadede kalp sorunlarında iyileşmeye olumlu etkilerinin olduğu görülmüş. Ne olursa olsun yapacağınız egzersizler sonucunda yorulan kaslarınızın salgılayacağı enzimlerin mutluluk ve enerji hormonlarını salgılanmasını sağlayacağını unutmayın. Dışarıda atacağınız 1500 adım ertesi gün 10000 adım olacaktır.  

Mutlaka bunu iyi bir beslenmeyle desteklemeliyiz. Sindirim ve dolaşım sistemi için öncelikle şekerden uzak durmalı, sebzeyi ve çok güçlü bir omega 3 deposu olan balığı yemek rutinimizin içine yerleştirmeliyiz.

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Mardin Ovası için korkutan uyarı bilim insanlarından geldi

Sigorta sektörü 2025 zirvesinde buluşacak

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Gözaltına alınanların isimleri belli oldu

İBB'ye İSKİ operasyonu Sazlıdere intikamı mı?

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Orzaks, Bilimin Işığında Geleceğe Yatırım Yapıyor

Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümünde 20 Yıllık Yolculuk Acerpro

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Her Şey Çok Güzel Olacak Berkay tutuklandı

Kartalkaya faciası | Ruhsat veren müdür gözaltında

AKP'li Mücahit Birinci'ye tepki yağdı

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51

YAZARLAR