• BIST 100

    9842,15%1,26
  • DOLAR

    35,94% 0,22
  • EURO

    37,35% 0,00
  • GRAM ALTIN

    3294,85% -0,02
  • Ç. ALTIN

    5329,25% 0,00

Güneydoğu'da tarlalardan korsan trafo fışkırıyor

Kullandıkları kaçak elektriğin faturasını vatandaşlara ödeten elektrik hırsızlarına karşı verilen mücadelede ortaya çıkan görüntüler 'yok artık' dedirtiyor

GÜVENLİK 24.05.2024 07:41:04
Güneydoğu'da tarlalardan korsan trafo fışkırıyor

Güneydoğu'da tarlalardan korsan trafo fışkırıyor


Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle tarımsal sulama alanlarında kaçak elektrik tüketimini önlemek için yoğun bir mücadele veriyor. Sürdürülebilir enerji dağıtımı hizmeti ve adil kullanım için çalışmalarını kararlılıkla sürdüren şirket, son olarak sadece 2024 yılı içerisinde 2155 kayıt dışı trafonun tespit edildiği Şanlıurfa'nın Akçakale, Ceylanpınar ve Viranşehir ilçelerinde çok sayıda yeni kaçak trafo tespit etti.

Toplam gücü 660 KVA olan trafoların 265 konutun elektrik ihtiyacını karşılayabileceği belirlendi. Bu kontrollerde gübre deposunda saklanan, toprağa gömülü ve traktör römorkuna yüklenmiş halde kullanılan kaçak trafolar tespit edildi. Şırnak’ın Silopi ilçesinde ise borç nedeniyle haciz işlemi yapılmak istenen trafoları vermek istemeyen köylüler, jandarmaya direnerek Dicle Elektrik ekiplerini engelledi. ,

Şehir merkezlerinde Türkiye standartlarına elektrik arzı ve tedarik sürekliliği sağlayarak ciddi bir başarıya imza atan Dicle Elektrik, kırsal bölgelerde ve tarımsal sulama alanlarında ise kaçak elektrik tüketimiyle mücadelesini sürdürüyor. Tarımsal sulama sezonu olması ve bu alanlarda kaçak tüketimin şebekeleri zorlayacak boyutta artması üzerine havadan drone ve karadan mobil ekipler vasıtasıyla gerçekleştirilen kontrollerde, bölgenin dört bir yanında kaçak trafolar tespit edilmeye devam ediyor.

Gübre deposundan kayıt dışı trafo çıktı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) regülasyonları doğrultusunda hizmet vermeyi sürdüren Dicle Elektrik’in kaçak ekipleri, sadece 2024 yılı içerisinde 2.155 kayıt dışı trafonun tespit edildiği Şanlıurfa’da, traktör römorkunda gübre deposuna gizlenmiş vaziyette kullanılan bir kayıt dışı trafo daha tespit etti. Ekiplerin Akçakale ilçesine bağlı kırsal Şanlı Mahallesi’nde tespit ettiği 250 KVA gücündeki kayıt dışı trafonun 100 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte olduğu belirlendi.

Toprağa gömülü trafo belirlendi

Havadan drone ile yapılan kontroller sırasında ise Viranşehir ilçesine bağlı kırsal Kırbalı Mahallesi’nde pamuk sulamasında kullanılmak üzere toprağa gömülen 250 KVA gücünde bir trafo belirlendi. Toprağa gömülen trafonun üzerinin ise serpilen toprakla örtülerek havadan da görünmesinin engellenmeye çalışılması dikkat çekti.

Fark edince traktörle kaçırdılar

Ceylanpınar ilçesine bağlı kırsal Gellegöç Mahallesi'nde drone ile yapılan kontroller sırasında, traktör römorkuna yüklenmiş ve bu şekilde kullanılmakta olan bir kayıt dışı trafo tespit edildi. Trafo sahipleri, görüldüklerini fark edince kaçak trafo dakikalar içinde traktöre bağlanarak hızla kaçırıldı. Kaçırılan trafonun 160 KVA gücünde olduğu ve buğday tarlasının sulanmasında kullanıldığı belirlendi.

Dicle Elektrik ekipleri, kaçak tespit tutanağı düzenleyerek 265 konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek toplam 660 KVA gücünde olan bu trafolara el konulabilmesi için çekilen görüntüleri de delil olarak sundu. Şirket avukatları ise el koyma kararı alınması için savcılığa başvuruda bulundu. Kaçak elektrik tüketen kayıt dışı trafolara ancak savcılık kararı alındıktan sonra el konulabilecek.

 Güvenlik önlemi alan jandarmaya da direndiler

Dicle Elektrik, kaçak tüketimin yanı sıra yıllardır ödenmeyen elektrik bedellerini tahsil etmek için de mücadele veriyor. Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Kavaközü, Mahmutlu ve Çukurca köylerinde yıllardır biriken borçlarını ödenmeyen tarımsal sulama abonelerine ait 5 trafo için haciz kararı çıkarıldı. Bunun üzerine haciz memurları,  avukatlar ve Dicle Elektrik ekipleri, jandarmanın aldığı tedbirler eşliğinde söz konusu köylere gitti. Ancak yıllardır borcunu ödemeyen aboneler, jandarmaya da direnerek trafoları vermek istemedi. Yaşananlar cep telefonu kameralarına da yansırken bir abonenin, daha önce trafosuna el koymak için gelen askerlere nasıl direndiğini anlatması, trafo alınırsa da yerine yenisini koyacağını belirtmesi dikkatlerden kaçmadı. Köylüler, ekiplerin geçişini tarlaları traktörle sürerek engellerken ancak 3 trafoya haciz işlemi uygulanabildi.

Yetkililerden kaçak elektrik kullananlara uyarı

Dicle Elektrik yetkilileri, kayıt dışı trafo ile kaçak elektrik kullanılmasının şebekeyi olumsuz etkilediği kadar ülke ekonomisine de ciddi biçimde zarar verdiğini hatırlatarak, “Şirketimiz mevcut imkânları ile her koşulda kaçak elektrik kullanımını tespit edecek durumdadır. Kaçak elektrik tüketmek için kayıt dışı trafo kullananların, yakalanarak cezai yaptırımla karşı karşıya kalmamaları için trafolarını kayıt altına almak üzere en yakın Dicle Elektrik merkezine başvurmalarını bekliyoruz.” dedi.
 


Doğru Antifiriz Kullanımının Püf Noktaları

Göknur Sevgililer Günü için söyleyecek

TEKNOFEST Dikey İnişli Roket Yarışması Başvuruları Devam Ediyor

Savunma Sanayinde Güç Birliği

Beste Acar'ın telefonundan çıkan böceğin sırrı!

AKOM'dan İstanbul ve çevresi için fırtına uyarısı

Pınar Gültekin Cinayeti | Yargıtay kararına itiraz

Fahir Atakoğlu belgeselinin ilk gösterimi yapıldı

Mahmut Tuncer'in Kayınvalidesi Yüksel Özsoy hayatını kaybetti

Prof. Dr Şengör'den korkutan uyarı

Çiğdem Bayrak Tör neden tutuklandı?

Deprem bölgesinde 'Rezerv Alan' kabusu

Bahis dolandırıcılığına dikkat

Kız Kardeşim Projesi Yeni Yıldızlarını Arıyor

Her 6 Saniyede 1 Kişi Diyabet Nedeniyle Hayatını Kaybediyor

Yenidoğan Çetesi doktoru İlker Gönen intihar etti

Bağırsaklarınız Gerçekten "İkinci Beynimiz" mi?

EY Jeostratejik Görünüm 2025 raporu yayımlandı

Dengesiz beslenme psikolojiyi bozuyor

TEKNOFEST Kuşağı Engelleri Ortadan Kaldırmak İçin Çalışıyor

İBB, ücretsiz sağlık hizmeti sunduğu taşınmazı geri kazandı

Seydi Taş | Eğlence modeli değişmeli

AKOM uyardı, İstanbul'a kar ve soğuk hava dalgası geliyor4

Atatürk'ün askeri olmak suç sayıldı | Genç teğmenler ordudan atıldı

İmamoğlu'na destek verenlere polis müdahalesi

İngiltere'ye girişlerde vize için yeni dönem

Trafikte yılın ilk üç haftasında ceza yağmuru

Bela okuduğu iddia edilen vatandaş tutuklandı

Kredi Çeşitleri ve Özellikleri: Hangi Kredi Size Uygun?

Kartalkaya’daki Yangın Alarm Veriyor | Yapılarımız Ne Kadar Güvende?

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 21 18 0 3 32 57
2.Fenerbahçe 21 16 2 3 33 51
3.Samsunspor 21 12 5 4 11 40
4.Eyüpspor 21 11 4 6 15 39
5.Göztepe 21 10 7 4 13 34
6.İstanbul Başakşehir 21 9 7 5 9 32
7.Beşiktaş 20 8 4 8 8 32
8.Kasımpaşa 21 6 5 10 -3 28
9.Alanyaspor 21 7 7 7 -3 28
10.Rizespor 21 8 10 3 -10 27
11.Trabzonspor 20 6 6 8 10 26
12.Gazişehir Gaziantep 21 7 9 5 -3 26
13.Antalyaspor 21 7 10 4 -16 25
14.Konyaspor 21 6 9 6 -6 24
15.Sivasspor 21 6 10 5 -9 23
16.Kayserispor 20 3 9 8 -20 17
17.Bodrum FK 21 4 13 4 -14 16
18.Hatayspor 21 1 13 7 -17 10
19.Adana Demirspor 21 2 17 2 -30 5

YAZARLAR