• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İşsizlikte düşüş trendi bozuldu | İşsiz sayısı 234 bin kişi arttı
Ekonomi
Yayınlanma: 14 Ağustos 2024 - 09:49

İşsizlikte düşüş trendi bozuldu | İşsiz sayısı 234 bin kişi arttı

TÜİK tarafından yayımlanan 2024 yılı haziran ayına ait İşgücü İstatistikleri’ne göre, işsiz sayısı bir önceki aya göre 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişi oldu.

2 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İşsizlikte düşüş trendi bozuldu | İşsiz sayısı 234 bin kişi arttı

İşsizlikte düşüş trendi bozuldu | İşsiz sayısı 234 bin kişi arttı

 

İşsizlik oranı 0,7 puan artarak yüzde 9,2 seviyesine yükseldi. Eleman.net CEO’su Levent Dicle, kadınlardaki işsizlik artışında çocuk bakıcısı maliyetlerindeki yükselişin, gençlerde ise asgari ücretin alım gücü karşısında değer kaybetmesinin etkili olduğunu belirtti. 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye İşgücü İstatistikleri 2024 yılı Haziran ayı verileri açıklandı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı haziranda bir önceki aya göre 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,7 puan artarak yüzde 9,2 seviyesine yükseldi. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,6 iken kadınlarda yüzde 12,4 olarak kaydedildi. 

İstihdam yüzde 0,6 azaldı

TÜİK verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı haziran ayında bir önceki aya göre 341 bin kişi azalarak 32 milyon 522 bin kişiye geriledi. İstihdam oranı ise 0,6 puan azalarak yüzde 49,3 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 66,9, kadınlarda yüzde 32,1 olarak gerçekleşti. 

‘’Bakıcı maliyetlerindeki artış, kadınları iş hayatından uzaklaştırıyor’’

Haziran ayı TÜİK verilerini değerlendiren Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede lider istihdam platformu Eleman.net’in CEO’su Levent Dicle, ‘’İşletmeler, hali hazırdaki potansiyellerini muhafaza ederek finansal risklerden uzak durmaya çalışıyor. İşsizliğin artmasının en temel sebebini de iş yerlerinin mevcut çalışan sayısını koruma isteği oluşturuyor. Kadınlarda artan işsizlik rakamlarında ise çocuk bakımı özel rol oynuyor. Son dönemde bakıcı ücretleri oldukça artış gösterdi. Artan bakıcı maliyetlerinden dolayı da kadın çalışanlar işten ayrılıp çocuk bakmayı tercih ediyor.  Genç nüfustaki işsizlik artışında ise asgari ücretin değer kaybı önemli etken. 2024 Ocak ayında asgari ücret çalışılabilir bir rakam iken 6 aylık sürecin sonunda cazibesini yitirdi. Bu sebeple birçok genç mevcut işlerini değiştirmeyi seçiyor” diye konuştu.

İşgücünde 107 bin kişilik kayıp yaşandı 

2024 yılı haziran ayında işgücü, bir önceki aya göre 107 bin kişi azalarak 35 milyon 827 bin kişi seviyesine indi. Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı ise 0,2 puan azalarak yüzde 54,4’e geriledi. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,4 iken kadınlarda yüzde 36,7 oldu.

Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 17,6’ya yükseldi

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı, Haziran 2024’te bir önceki aya 1,7 puan artarak yüzde 17,6 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 14,8, kadınlarda ise yüzde 23,2  olarak kaydedildi.

Geniş tanımlı işsiz oranı yüzde 29,2 oldu 

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı Haziran 2024’te bir önceki aya göre 3,8 puan artarak yüzde 29,2 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 20,2 iken, işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı yüzde 19,5 olarak gerçekleşti.

Haftalık süresi 44 saate çıktı  

İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi, 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 0,1 saat artarak 44,0 saate yükseldi. 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Marketlerde izdiham başladı: Tarım Kredi’den cüzdan dostu hamle! Temmuz indirimi rafları boşaltıyor
Marketlerde izdiham başladı: Tarım Kredi’den cüzdan dostu hamle! Temmuz indirimi rafları boşaltıyor
Paranın yönü değişti: Ne altın ne gümüş! 1 gramı servet değerinde
Paranın yönü değişti: Ne altın ne gümüş! 1 gramı servet değerinde
Galericiler şokta, alıcılar sırada: 1 milyonun altına sıfır otomobil! Fiat Egea sadece 999.900 TL’ye satışa çıktı
Galericiler şokta, alıcılar sırada: 1 milyonun altına sıfır otomobil! Fiat Egea sadece 999.900 TL’ye satışa çıktı
Hesabınızı kontrol edin: Emekliye 2 bin 412 TL taban aylık ve kök aylık farkı
Hesabınızı kontrol edin: Emekliye 2 bin 412 TL taban aylık ve kök aylık farkı
Son Haberler
İncecik kum, cam gibi deniz: Her detayıyla büyülüyor! Ege’nin en güvenli ve en temiz plajı güzelliğiyle büyülüyor
İncecik kum, cam gibi deniz: Her detayıyla büyülüyor! Ege’nin en...
Sacha Boey bombası patladı: Geri dönüş resmileşti... Taraftarı heyecanlandıran 1 yıllık anlaşma resmen duyuruldu
Sacha Boey bombası patladı: Geri dönüş resmileşti... Taraftarı...
Doğayla baş başa, stresten uzakta: Keşfeden dönmek istemiyor! Ege’nin saklı huzur durağı masalları aratmıyor
Doğayla baş başa, stresten uzakta: Keşfeden dönmek istemiyor! Ege’nin...
Kaşarı bol, lezzeti olay: Hamur açmak yok, zahmet yok! Pratik su böreği tarifiyle şov yapacaksınız
Kaşarı bol, lezzeti olay: Hamur açmak yok, zahmet yok! Pratik su böreği...
Sıcaklara meydan okuyan lezzet: Serinlik arayanlar buraya! Ferahlatıcı tadıyla yaz sofralarının yıldızı
Sıcaklara meydan okuyan lezzet: Serinlik arayanlar buraya! Ferahlatıcı...
Dijital oyunlarda bağımlılık riski büyük
Dijital oyunlarda bağımlılık riski büyük

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.