• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

İstenmeyen mesajlar 1 Aralık’ta İleti Yönetim Sistemi ile son buluyor

Günümüzde istenmeyen SMS’ler ve e-mailler ciddi bir problem haline geldi. 1 Aralık itibari ile uygulamaya girecek İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile istenmeyen mesajlar artık son bulacak.

Ekonomi 23.09.2020 15:43:36
İstenmeyen mesajlar 1 Aralık’ta İleti Yönetim Sistemi ile son buluyor

İstenmeyen mesajlar 1 Aralık’ta İleti Yönetim Sistemi ile son buluyor

Ticaret Bakanlığı yetkisiyle kurulan Ticari Elektronik İleti izinlerinin ve şikayet süreçlerinin yönetildiği ulusal bir platform olan İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile istenmeyen mesajlara son verilmesi hedefleniyor.

Kendi verdiğiniz izinleri görüp isterseniz kaldıracaksınız

İleti Yönetim Sistemi, hizmet sağlayıcıların arama, mesaj ve e-posta gibi farklı tipte ileti izinlerini saklayıp yönetilebilecek. İYS ile alıcılar verdikleri izinleri görüntüleyip kaldırabilecek, izinsiz gönderimleri şikâyet edebilecek. Kamunun ise ileti şikâyetlerini ve şikâyete konu izinlerin zaman damgasıyla kaydını tutması mümkün olacak.

Tüm bu veriler, tek bir ulusal veri tabanında toplanacak ve Kişisel Verilerin Korunması ve kamunun denetleme görevini daha hızlı ve eksiksiz şekilde yerine getirmesine imkan verecek.

Alıcının onayı olmadan SMS, Mesaj, E-Mail gönderilemeyecek

İYS Sistemini değerlendiren Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, sistemin 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında olduğunu belirti ve ekledi: “İYS ile Hizmet Sağlayıcılar tarafından alıcılara gönderilecek ticari iletilerin, Yönetmelik ile belirlenen istisnalar dışında alıcının onayı olmadan gönderilemeyeceği belirtilmiştir. İzin dâhilinde gönderilen iletilerde ise alıcılara ret imkânı sağlanması gerektiği açıklanmıştır”  

Verilen izinler takip edilecek

Şu anki mevcut durumda; kişilerin izni alındıktan sonra hangi firmalara izin verdiklerini takip edemediklerinin altını çizen Av. Elvan Kakıcı Şimşek, “Kişi, ticari elektronik ileti izinlerini kaldırmak için kendilerine ticari elektronik iletiyle bildirilen ret imkânını her hizmet sağlayıcı için ayrı ayrı kullanmak zorunda kalıyor.   Çoğu zaman bu ticari elektronik iletileri durdurmak için bir çözüme ulaşılamamakta ve taciz boyutunda süregelen iletilere maruz kalınmaktadır. Kişinin ret hakkını kullanabilmesinin kolay ve ulaşılabilir olması her hizmet sağlayıcı tarafından kişilere sağlanmalıdır.” dedi.

İYS Sistemine kayıt zorunlu

Gerçek ve tüzel kişilerin ticari elektronik ileti gönderebilmeleri için İleti Yönetim Sistemine (İYS) kayıt olmaları zorunluluğunun getirildiğini de önemle vurgulayan Elvan Kakıcı Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

“İYS üzerinde alıcının yani tüketiciyi ya da meslekî veya diğer amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişinin de onayının alınması gerekmektedir. Aksi takdirde alıcılara ticari elektronik ileti gönderilemeyecektir.

Sisteme kayıt edilmeyen onaylar geçersiz sayılacak

İzin alımında esas olan yazılılık ilkesi olsa da elektronik sistemin elverişliliği ve hayatın olağan akışı içerisinde her izin belgesinin depolanmasının güçlüğü dolayısıyla elektronik sistem üzerinden bu izinler yürütülmektedir. Hizmet sağlayıcılar eskiden olduğu gibi yine kendileri onay alabilecekler. Ancak aldıkları bu onayları kendi sistemlerinde tutmak değil tek ulusal veri tabanı olan İYS’ ye 3 iş günü içerisinde yüklemek zorundadırlar. Ticari ileti gönderilmesine verilen onayın ispat külfeti, kanun ve yönetmelikte belirtildiği üzere hizmet sağlayıcıya yüklenmiştir. Belirtilen süre içerisinde İYS’ye kaydedilmeyen onaylar ise geçersiz sayılacaktır. 30 Kasım 2020 tarihine kadar daha önceden alınan alıcı izinlerinin “Hizmet Sağlayıcı İşletmeler” tarafından İYS’ye aktarılması gerekmektedir. Aksi takdirde aktarılmayan bu onaylar geçerli olmayacaktır.

İdari Yaptırım verilebilir

İzini bulunmayan bir kişiye ileti gönderilmesi üzerine bu kişinin şikâyette bulunması halinde ise ilgili Hizmet Sağlayıcıdan kişinin izin alınıp alınmadığı veya bu kişinin ret hakkını kullanıp kullanmadığı ile ilgili bilgi alınması ve bilgiler değerlendirilerek idari yaptırım kararlarının verilmesi gerekmektedir.

Teslimat, borç, fatura içerikli iletilerin gönderiminde onay yok

Özellikle vatandaşlar için önem arz eden bu sistemle mal ve hizmetlerini pazarlamak, işletmesini tanıtmak ya da kutlama ve temenni gibi içeriklerle tanınırlığını artırmak amacıyla promosyon, kampanya, indirim, hediye içerikli gönderdiği iletilerin onayını kolaylıkla tek bir ağ üzerinden onaylayıp reddedebilecektir.  Alınan veya dolaylı yoldan kullandırılan bir hizmete ilişkin yapılan teslimat, borç, fatura içerikli iletilerin gönderiminde ise onay aranmıyor. Bu sistem 1 Aralık 2020 tarihi itibariyle İYS, vatandaşlara ve kamuya açılacaktır. 16 Ocak 2021 tarihinden itibaren Hizmet Sağlayıcılar, İleti Yönetim Sistemi üzerinde onayı olmayan alıcılara, ticari elektronik iletilerini gönderemeyecektir.”

Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu: Kakıcı Şimşek hukuk bürosu 2007 yılında İstanbul da faaliyete geçmiştir. Kuruluşundan bu yana dikkatli, dinamik ve mükemmeliyetçi bir hukuk bürosu olmak için özen göstermekte ve tüm hukuki gelişmeleri yakından takip etmektedir. Kakıcı Şimşek Hukuk bürosu, yerli ve yabancı ticari işletmelere, finans kurumlarına ve bireylere Hukuki danışmanlık ve Avukatlık Hizmeti vermektedir.

AKOM'dan İstanbul için sağanak yağış uyarısı geldi

AgriGO.AI ile Çiftçiye Yapay Zeka Desteği

Disleksi Nedir, Ne Değildir?

Ankara'yı karıştıran kuyumcu | 100 milyon lira ile kayıp

Suriyeli dolandırıcılar dünyaca ünlü Türk bilim insanını hedef aldı

Ferit Evgi | Artık markaların da kariyer koçu var

Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket!

İzmir’den Yapay Zeka Manifestosu

İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nden 19 Mayıs’a Özel Sergi

Strese karşı etkili 10 adım

AKP'li eski başkandan, polislere hakaret ederek saldırdı

Ford Türkiye Elektrikli Yeni Binek ve Ticari Araçlarını Tanıttı

Sakıp Sabancı Spor Ödülleri sahiplerini buldu

Defineciler, hazine uğruna ormanı ateşe verdi

GÜRİŞ, Romanya'nın en büyük batarya projesine imza attı

OPA Bodrum | Sosyetenin yeni gözde mekanı açılıyor

Birleşik Krallık ile Yeni İş birliği Fırsatları

Sosyal medya fenomeni 'Doktorum' diyerek dolandırmış

Yediğimiz şeyler kişiliğimizi, davranışlarımızı da etkiliyor

Ganyan bayileri üzerinden rüşvet çarkı kurmuşlar

Türkiye'nin en büyük Sigorta Zirvesi yarın başlıyor

Her 5 çocuktan biri büyüme sorunu yaşıyor

Ümit Gürelman’a Vefa Konseri

Beylikdüzü'nde metrobüsler çarpıştı, ölü ve yaralılar var

Seyyar baz istasyonu kurarak dolandırmışlar

İstanbul depremi için harita yayınlayarak bilgilendirdi

Selçuk Bayraktar'dan sonra Güler Sabancı'yı kopyaladılar

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Mardin Ovası için korkutan uyarı bilim insanlarından geldi

Sigorta sektörü 2025 zirvesinde buluşacak

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54

YAZARLAR