• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. SAHİM-SEN | Memur emeklisinin mağduriyetine son verilmeli
Gündem
Yayınlanma: 29 Mayıs 2024 - 11:43

SAHİM-SEN | Memur emeklisinin mağduriyetine son verilmeli

Emekliler, meydanlara inmeye başladı. Hayat pahalılığı yetmezmiş gibi, kamuda alınan tasarruf tedbirlerinin yükünü emeklinin sırtına yüklemeye kalkan iktidara memur emeklilerinden uyarı üstüne uyarı geliyor. 

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
SAHİM-SEN | Memur emeklisinin mağduriyetine son verilmeli

SAHİM-SEN | Memur emeklisinin mağduriyetine son verilmeli



Memur emeklilerinin ekonomik kaygıları her geçen gün artıyor. Bu doğrultuda emekliler zorlaşan hayat şartlarında geçim sıkıntısı yaşıyor. Memur emeklilerinin yıllardır müktesep hakları olan eşit artış oranı uygulaması, son yasal düzenlemelerle ihlal edilmiştir. Sahim-Sen Başkanı Özlem Akarken, “Emekli olmuş memur emeklilerine reva görülen bu hukuksuzluk ve adaletsizlikten dolayı Ocak 2024 zammı ile beraber her ay hak kaybına uğratılmış bulunuyorlar” dedi.

Emekli maaş zamları milyonlarca emeklinin gündemindeki yerini koruyor. Ekonomik hayat şartlarının giderek ağırlaşmasıyla birlikte her geçen gün emeklilerin aldığı maaşlar erimeye devam ediyor. Sahim-Sen Başkanı Özlem Akarken, “Devlet Memurları, Kanunu 657 sayılı yasaya göre görev yapmış ve 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre emekli olmuş Memur Emeklileridir. Devlet memurları müktesep hakları 657 sayılı Kanuna ve Emeklilikleri de 5434 sayılı kanuna göre düzenlenir. 75 yıllık geçmişinde Memur ve Memur Emeklileri aylıkları beraber belirlenir, Memurlara yapılan artışlar otomatik olarak aynı oran ve miktarda Memur Emeklilerinin aylıklarına yansıtılırdı. 11 Mayıs 2023 günü seçimlere üç gün kala, Hak-İş kongresinde konuşan sayın Cumhurbaşkanımız konuşmasında bu yasal düzenleme ve yerleşik teamülü bildiği için “Temmuz’da Memurlara yapılan artışlar otomatik olarak Memur Emeklilerine de yansıtılacak” vaadinde bulunduğunu söyleyerek, Sayın Cumhurbaşkanımız bahse konu konuşmasında “Bakanıma talimat verdim Temmuz ayına yetiştirecek” dediği halde; 14 Temmuz 2023 tarih ve 7456 sayılı Torba Yasa ile 375 sayılı KHK’ya Ek 40 madde eklenerek memurlara 8.077 TL Seyyanen yapılan ilave ödeme otomatik olarak Memur Emeklilerine yansıması gerekirken maddeye eklenen “Bu ilave ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve pirim kesintisine tabi tutulamaz” cümlesi ile memur emeklilerine yansıması engellenmiştir” dedi. 

‘‘Torba Yasa ile Memur Emeklilerine Haksızlık Yapılıyor’’

Sahim-Sen Başkanı Özlem Akarken, “Bu düzenleme Anayasanın; Adalet, Sosyal Devlet, ve Eşitlik ilkelerine açıkça aykırı olduğu gibi yürürlükteki 657 ve 5434 sayılı yasalara da aykırıdır.” şeklinde konuştu. 

Akarken, ‘‘5434 sayılı Emekli Sandığı kanununun 41/b bendinde ‘Memurların emekli olurken aylıkları belirlenirken 25 yıl hizmet yılı olanlara vazife aylığının %75’i, 25 yıldan fazla olanlara her yıl için +1 puan fazlası üzerinden bağlanır’ hükmü açık olduğu halde 14 Temmuz tarihli düzenleme ile bu oranlar fiili olarak yüzde 41’ler seviyesine düşürülmüştür. Bu hukukun temel ilkelerine açıkça aykırılık teşkil eden adaletsizlik ve hukuksuzluktan başka bir şey değildir. Anayasanın 5. Maddesinde Devletin temel amaç ve görevleri olarak belirlenen ‘Kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak, kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır’ hükmü açık olduğu halde maalesef Memur Emeklileri açısından Anayasanın bu hükmü çiğnenmiştir. Torba Yasa 14 Temmuz 2023 günü yasalaştıktan sonra bu madde TBMM’ndeki grubu bulunan hiçbir siyasi parti ve Milletvekili tarafından Anayasa Mahkemesine taşınmamış, emekli olmuş memur emeklilerine reva görülen bu hukuksuzluk ve adaletsizlikten dolayı Ocak 2024 zammı ile beraber her ay yaklaşık 12,147 TL hak kaybına uğratılmış bulunuyorlar.  Memur emeklileri yıllar içerisinde en düşük emekliler seviyesine indirilerek sefalette diğer emekliler ile eşitlenmiş, hatta işçi emeklisinden bile düşük ücret alır hale gelmiştir. Emeklilik sisteminde dikkate alınan çalışma süresi, yaş, eğitim, kademe-derece, kariyer gibi kriterler ortadan kaldırılarak en düşük emekli seviyesine indirilmiştir. Bu hukuksuzluk halen çalışmakta olan memurlarda da gelecek kaygısı yaratmış, emekli olmayı düşünenlerin emeklilikten vazgeçmesine ve kamuda istihdam yolunun tıkanmasına neden olmuştur” dedi. 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Böyle Fiyat Görülmedi! BİM’de Elektrikli Süpürge Kapış Kapış Gidiyor
Böyle Fiyat Görülmedi! BİM’de Elektrikli Süpürge Kapış Kapış Gidiyor
Evinize sağlık katacak 3 gizemli bitki: Evin havasını baştan aşağı değiştiriyor
Evinize sağlık katacak 3 gizemli bitki: Evin havasını baştan aşağı değiştiriyor
Meteorolojiden kritik uyarı: Sıcaklık rekoru geliyor! Termometreler 37'yi görecek
Meteorolojiden kritik uyarı: Sıcaklık rekoru geliyor! Termometreler 37'yi görecek
Araç satışlarında yeni dönem: Zorunlu uygulama tüm taşıtlarda başladı
Araç satışlarında yeni dönem: Zorunlu uygulama tüm taşıtlarda başladı
Son Haberler
Böyle Fiyat Görülmedi! BİM’de Elektrikli Süpürge Kapış Kapış Gidiyor
Böyle Fiyat Görülmedi! BİM’de Elektrikli Süpürge Kapış Kapış...
ÖTV’de devrim kapıda: TBMM’deki yeni teklif şaşkına çevirecek
ÖTV’de devrim kapıda: TBMM’deki yeni teklif şaşkına çevirecek
Evinize sağlık katacak 3 gizemli bitki: Evin havasını baştan aşağı değiştiriyor
Evinize sağlık katacak 3 gizemli bitki: Evin havasını baştan aşağı...
Hem pratik hem lezzetli: Ağzınızın suyunu akıtacak sulu menemen tarifi
Hem pratik hem lezzetli: Ağzınızın suyunu akıtacak sulu menemen tarifi
Yapay zeka ile çığır açan Google hamlesi: İnternet deneyiminiz artık eskisi gibi olmayacak
Yapay zeka ile çığır açan Google hamlesi: İnternet deneyiminiz artık...
İmalat sanayi 30’uncu kez WIN EURASIA çatısı altında buluşacak
İmalat sanayi 30’uncu kez WIN EURASIA çatısı altında buluşacak

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.