• BIST 100

    9747,07%3,8
  • DOLAR

    38,79% 0,07
  • EURO

    43,18% 0,35
  • GRAM ALTIN

    4066,93% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6542,97% 0,00

Salda Gölü Çalıştayı ile tahribat gizleniyor

Gündem 5.06.2022 23:32:49
Salda Gölü Çalıştayı ile tahribat gizleniyor

Salda Gölü Çalıştayı ile tahribat gizleniyor

Salda Gölü Koruma Derneği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Burdur'da düzenlediği ‘Dünya'dan Mars'a Bir Pencere: Salda ve Burdur Gölleri Çalıştayı’na kendilerini davet etmediğini duyurdu. Dernek Başkanı Gazi Osman Şakar, “Ankara merkezli dernek ya da kurumların katılımıyla gerçekleşen çalıştayın amacı Salda Gölü’nde yapılan tahribatı kamufle etmek ve makyajlamaktır” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ile beraber ‘Dünya'dan Mars'a Bir Pencere: Salda ve Burdur Gölleri Çalıştayı’ düzenliyor. Burdur’da Lavanta Tepesi Hotel’de yapılan çalıştay 7 Haziran’a kadar sürecek. Salda Gölü Koruma Derneği ise bu çalıştaya davet edilmediğini duyurdu.

Dernek Başkanı Gazi Osman Şakar, “Ankara merkezli dernek ya da kurumların katılımıyla gerçekleşen çalıştayın amacı Salda Gölü’nde yapılan tahribatı kamufle etmek ve makyajlamaktır” diye konuştu.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada ise Salda Gölü’ne girişlerin yasaklanması çağrısı yinelendi ve şunlar kaydedildi.

“Kapalı bir havza olan Salda Gölü’ne giren kirlilik bir daha dışarıya çıkamaz. Gelen kirlilik göl içinde biriktirmektedir. Biriken kirlilik göl dibine çökelmekte ve canlılar için zehirli olan hidrojensülfür, metan ve amonyak oluşturmaktadır. Oluşan bu zehirli gazlar göl içindeki endemik canlıları öldürerek yok eder. Gölde oluşan bu ekolojik değişiklik, göle gelen kuşların gelmemesine, suyundan yararlanan göl dışındaki canlıların ölmesine ve bu özel ekolojik yapıya uyum sağlayan endemik bitkilerin yok olmasına sebep olacaktır.

'KAMUFLAJLA YOL YAPILDI'

Göl çevresinde ‘çivi çakmayacağız’ denilen yerlere kepçelerle, kamyonlarla dalındığı hatırlatılan açıklamada 'Çivi yerine özel matkaplarla deldikleri hidromanyezitlere çelik kazıklar çakarak ahşap binalar yaptılar. Bu yapılanlarla göl korunmadı. Göl çevresindeki doğal yapı ve yer altından gelen su yolları bozuldu. Bizler, halen millet bahçesi projesinin iptal edilmesini istiyoruz. Çünkü millet bahçesi, hidromanyezitlerin ve beyaz kumların üzerine yapıldı. Millet bahçesi, insanların gölde suya girmelerini teşvik etmekte, daha çok insanı göle çağırmaktadır. Daha önce kepçe ve kamyonlarla beyaz adalar bölgesinden onlarca kamyon kumsal, içeriği eskiden belediye plajı olarak bilinen yere taşındı. Alındığı yer ve taşındığı yerin doğal yapısı bozuldu, siyonebakteri fosilleri ezildi. Kumsal içeriği geri götürüldü. Getirilen kumsal içeriği ile yol yapılmak istenen yere, kesme taşlar döşenerek, aralarına mermer tozu dökülerek zorlamayla ve kamuflajla yine de yol yapıldı. Millet bahçesi denilen yere futbol ve voleybol sahaları yapıldı. Doğal sit alanı olan bu yere, bölgeye özgü olmayan lavanta ve benzeri bitkiler dikildi. Suların hızla çekilmesi sonucunda Orman plajı olarak bilinen tabiat parkındaki önce sular altında olan sonra ada ve yarımadaya dönüşen bölgede beyaz kumlar, yani siyanobakteri fosilleri ezilmeye devam ediyor' ifadeleri kullanıldı.

Dernek, taleplerini ise şöyle sıraladı:

'1) Salda Gölü’nde suya girilmesin, beyaz kumlara basılmasın.

2) Göl çevresindeki yapılaşma durdurulsun. İmar barışı iptal edilsin.

3) Millet bahçesi projesi iptal edilsin.

4) Göl çevresindeki yerleşim yerlerinin kanalizasyon suları göle akıtılmasın.

5) Salda Gölü bilim insanları için laboratuvar olsun.

6) Salda Gölü’nden turistik amaçlı yararlanılacaksa görsel turizm ve fotoğraf turizmi olarak yararlanılsın.

7) Çiftçilerin zararları karşılanarak derin kuyu sondajları kapatılsın, göletlerin kapakları açılsın, susuz tarım teşvik edilsin.

8) Salda Gölü UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınsın.'

Ford Türkiye Elektrikli Yeni Binek ve Ticari Araçlarını Tanıttı

Sakıp Sabancı Spor Ödülleri sahiplerini buldu

Defineciler, hazine uğruna ormanı ateşe verdi

GÜRİŞ, Romanya'nın en büyük batarya projesine imza attı

OPA Bodrum | Sosyetenin yeni gözde mekanı açılıyor

Birleşik Krallık ile Yeni İş birliği Fırsatları

Sosyal medya fenomeni 'Doktorum' diyerek dolandırmış

Yediğimiz şeyler kişiliğimizi, davranışlarımızı da etkiliyor

Ganyan bayileri üzerinden rüşvet çarkı kurmuşlar

Türkiye'nin en büyük Sigorta Zirvesi yarın başlıyor

Her 5 çocuktan biri büyüme sorunu yaşıyor

Ümit Gürelman’a Vefa Konseri

Beylikdüzü'nde metrobüsler çarpıştı, ölü ve yaralılar var

Seyyar baz istasyonu kurarak dolandırmışlar

İstanbul depremi için harita yayınlayarak bilgilendirdi

Selçuk Bayraktar'dan sonra Güler Sabancı'yı kopyaladılar

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Mardin Ovası için korkutan uyarı bilim insanlarından geldi

Sigorta sektörü 2025 zirvesinde buluşacak

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Gözaltına alınanların isimleri belli oldu

İBB'ye İSKİ operasyonu Sazlıdere intikamı mı?

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
9.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
10.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
17.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
18.Hatayspor 33 4 21 8 -31 20
19.Adana Demirspor 33 2 27 4 -54

YAZARLAR