• BIST 100

    9412,93%1,08
  • DOLAR

    38,31% 0,03
  • EURO

    43,67% 0,73
  • GRAM ALTIN

    4111,64% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6680,44% -0,15

Sinan Ateş cinayetinde örgütlü suikast görmezden gelindi

Ankara Çukurambar'da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden öğretim üyesi ve Ülkü Ocakları eski başkanı Sinan Ateş cinayeti savcı nihayet mütaalasını açıkladı.

GÜVENLİK 19.07.2024 10:04:00
Sinan Ateş cinayetinde örgütlü suikast görmezden gelindi

Sinan Ateş cinayetinde örgütlü suikast görmezden gelindi


 

Türkiye'yi sarsan Ülkü Ocakları eski Başkanı Sinan Ateş suikasti davası gündemdeki yerini koruyor. Suikaste ilişkin 22 sanığın yargılanmasında savcı esas hakkındaki mütalaasında 3 sanıt için beraat istendi. Cinayetin teşekkül halinde örgütlü olarak işlenmesine rağmen siyasi baskı altına alınan dava sürecinde ortaya çıkan çelişkiler gündemdeki yerini koruyor.

Sinan Ateş cinayetine ilişkin 22 sanığın yargılanmasında esas hakkındaki mütalaa açıklandı. Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar, taraf avukatları, müşteki Ayşe Ateş ve yakınları katıldı. Mahkeme başkanının söz vermesi üzerine konuşan Cumhuriyet savcısı sanıklar için esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

DEMİRBAŞ, ÇEP VE BALKAYA'YA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET TALEBİ
Savcı, tetikçi Eray Özyağcı, olay anındaki motoru kullanan Vedat Balkaya, keşifçi Suat Kurt hakkında eylem üzerinde ortak hareket ederek müşterek fail olarak “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi. Azmettirenler Doğukan Çep ile Tolgahan Demirbaş hakkındaysa suça azmettirici olarak yer vererek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

3 SANIĞIN BERAATİ İSTENDİ
Savcı, sanıklar Eray Özyağcı, Vedat Balkaya ve Suat Kurt’un ‘müşterek fail’ olarak yer aldığını belirterek bu kişilerin Ateş’i “tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, müşteki Selman Bozkurt’a yönelik “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 13’er yıldan 20’şer yıla kadar hapsini istedi. Özyağcı’nın ayrıca “ruhsatsız tabanca bulundurmak ve taşımak” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi talep edildi. Sanıklar Erdem Karadeniz, Mehmet Yüce, Osman Bayraktar hakkında ise beraat istendi.

Sanıklar Mustafa Uzunlar, Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Emre Yüksel, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Caner Güney, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu ve Aytaç Ataç'ın "iştirak halinde işlenen suça yardım eden fail" olarak kabul edilmesi yönünde görüş bildiren savcı, sanıkların  "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapsi talep edildi.

ÖNCEKİ CELSELERDE NE OLDU?
Sinan Ateş cinayeti davasına yönelik süren dava 1 Temmuz'da başladı. 1-5 Temmuz arası yapılan duruşmalarda şunlar yaşandı:

. Davada tetikçi olarak yargılanan Eray Özyağcı, ifadesini değiştirdi. Özyağcı, Sinan Ateş'i öldürmek için değil yaralamak için hareket ettiğini söyledi.

. Davada azmettiren olarak yargılanan Doğukan Çep, azmettirenin kendisi olduğunu açıkladı. Ancak Çep, öldürme değil yaralma kastıyla eylemi azmettirdiğini ssvundu. Çep, Sinan Ateş'i öldüren kurşunun davanın müştekilerinden ve olay anı Sinan Ateş'in yanında olan Selman Bozkurt'a ait olduğunu iddia etti.

. Sanık avukatları ise Çep iddiasını sürdürerek, müvekkillerinin "müşterek halinde adam öldürme" suçundan değil, "ağır yaralama" suçundan yargılanması gerektiğini savundu.

. Duruşmalarda müşteki olarak konuşan Sinan Ateş'in annesi Saniye Ateş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi kast ederek, "Devlet Bey, oğlumun öldürülmesi için mi oğlumu Ülkü Ocakları Genel Başkanı yaptı" dedi.

. Müşteki olarak konuşan Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, daha önce dile getirmediği bir iddiada bulundu. Ayşe Ateş, eşinin asıl azmettiricilerinin MHP genel başkan yardımcıları İzzet Ulvi Yönter ve Semih Yalçın olduğunu ileri sürdü.

. Mahkeme; sanıklar Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz, Osman Bayraktar, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Aytaç Ataç, Caner Günay, Umut Ersoy ve Alper Atay hakkında adli kontrol tedbirleri kapsamında tahliyesine karar verdi. Ayrıca mahkemenin dosyanın mütalaasının hazırlanması için cumhuriyet savcısına göndermesini kararlaştırdı.

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Orzaks, Bilimin Işığında Geleceğe Yatırım Yapıyor

Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümünde 20 Yıllık Yolculuk Acerpro

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Her Şey Çok Güzel Olacak Berkay tutuklandı

Kartalkaya faciası | Ruhsat veren müdür gözaltında

AKP'li Mücahit Birinci'ye tepki yağdı

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Saraçhane meydanı 5. gününde doldu | 15 milyon oy kullandı

Silivri'de İmamoğlu - Özdağ karşılaşması

İmamoğlu'na karar muamması! Yandaşlar servis etti, savcılık yalanladı

Ekrem İmamoğlu tutuklandı | Türkiye'ye yazık oldu

İBB soruşturmasında tutuklanan isimler açıklanıyor

Saraçhane'de polisten gazlı müdahale, yaralılar var

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 30 22 2 6 47 72
3.Samsunspor 31 15 10 6 8 51
4.Eyüpspor 31 14 9 8 15 50
5.Beşiktaş 30 13 7 10 12 49
6.İstanbul Başakşehir 30 14 10 6 10 48
7.Trabzonspor 30 11 10 9 12 42
8.Gazişehir Gaziantep 30 12 12 6 0 42
9.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
10.Göztepe 30 10 10 10 9 40
11.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
12.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
13.Kayserispor 30 9 11 10 -11 37
14.Rizespor 30 11 15 4 -13 37
15.Alanyaspor 30 9 14 7 -10 34
16.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
17.Sivasspor 31 8 16 7 -12 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 30 2 24 4 -48

YAZARLAR