• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tarımın umudu gençlerde | İhracat için gençler tarlaya gelmeli
Ekonomi
Yayınlanma: 17 Mayıs 2024 - 14:34

Tarımın umudu gençlerde | İhracat için gençler tarlaya gelmeli

Türkiye, tarım ürünleri ihracatını gençler sayesinde 35 milyar dolardan 50 milyar dolara çıkaracak

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Tarımın umudu gençlerde | İhracat için gençler tarlaya gelmeli


Türk tarımı gençler sayesinde ihracat rekoru kırabilir


Türkiye’de 85 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 15’inin gençler oluşturuyor. Yıllık 35 milyar dolar tarım ürünleri ihraç eden Türkiye, tarım sektöründe gençlerin daha etkin katılımıyla tarım ürünleri ihracatını 50 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Ege Bölgesi’nin btikisel ürün ihracat lideri olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, gençleri tarım sektörüne kazandırmak için “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programı”nı 2024 yılında ikinci kez düzenledi.

Türkiye’nin dünyanın gıda ambarı kimliğini koruyabilmesi için gençlerin tarım sektöründe daha yoğun bir şekilde yer almalarının zorunluluk olduğunu dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programı”nı bu gerekçelerle 2022 yılında başlattıklarını, projenin ikinci ayağını da 2024 yılında gerçekleştirdiklerini paylaştı.

Türk tarım sektöründe yaş ortalamasının 60 yaşa doğru ilerlediğini aktaran Uçak, “Tarım sektöründe gelişen teknolojiye ayak uyduracak gençlerin yer alması gerekiyor. Bu sayede verimliliğimizi artıracağımız gibi, yapay zekanın sunduğu olanakları kullanarak kalıntısız güvenli gıda üretecek gençlere ihtiyaç var. Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programı’nın ikinci ayağında gıda mühendisliği ve ziraat mühendisliği mezunu ya da öğrencisi 82 gence uzman isimler … eğitimleri verdi. İşletme ve bahçe ziyaretlerinde bulundular. 4 haftalık eğitimler sonrasında sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, tarımda tasarruflu su kullanımı, yenilikçi ürünler temalı bize çok güzel sunumlar yaptılar. Kendilerinden gıda kayıplarını önleyecek, tarımda ürün çeşitliliğini artıracak, verimliliği zirveye çıkaracak yeni projeler geleceğine inanıyoruz. Bu sayede Türkiye 35 milyar dolar seviyesindeki tarım ürünleri ihracatını 50 milyar dolara taşıyacak” şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Türk Çiftçisi Milletin Efendisidir” sözüyle çiftçilerin toplum için öneminin altını çizdiğini, 'Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz.' Sözleriyle de gençlere duyduğu güveni dillendirdiğine vurgu yapan Uçak, sözlerini şöyle tamamladı; “Gençlerimiz göğsünü gere gere ben çiftçiyim diyebilmeli. Çiftçiliğin ve üretimin ne kadar kıymetli bir eylem olduğunu pandemi döneminde tüm dünya gördü. Üretmeye, ihracat yapmaya, dünyanın gıda ambarı konumumuzu sürdürmeye gençlerimiz sayesinde devam edeceğiz. Tarımda dijitalleşme, akıllı tarım uygulamaları ve sürdürülebilirlik konuları gençlerin liderliğinde, Türk tarımının sadece bugününü değil, yarınını da garanti altına alacaktır. Gençlerin enerjisi ve yaratıcılığı ile tarımda devrim niteliğinde değişimlere imza atabiliriz. Unutmayın ki, toprak bizim en değerli mirasımızdır ve bu mirası gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak bizlerin görevidir. Bu duygularla 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımımızı kutluyorum.”

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Türkiye 7 Ayda Fındık İhracatından Yaklaşık 1.4 Milyar Dolar Gelir Elde Etti
Türkiye 7 Ayda Fındık İhracatından Yaklaşık 1.4 Milyar Dolar Gelir Elde Etti
Ticaret Bakanlığı'ndan ÖTV Düzenlemesinden Sonra Gelen Şikayetlere İlişkin Açıklama Geldi!
Ticaret Bakanlığı'ndan ÖTV Düzenlemesinden Sonra Gelen Şikayetlere İlişkin Açıklama Geldi!
2025 Temmuz Ayında Fiyatında En Fazla Düşüş ve Artış Yaşanan Ürünler Belli Oldu
2025 Temmuz Ayında Fiyatında En Fazla Düşüş ve Artış Yaşanan Ürünler Belli Oldu
Temmuz’da En fazla İhracat Yapan Sektör Otomotiv Oldu!
Temmuz’da En fazla İhracat Yapan Sektör Otomotiv Oldu!
Son Haberler
Antalya'da Çöp Kamyonuna Kazası Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti
Antalya'da Çöp Kamyonuna Kazası Motosiklet Sürücüsü Hayatını...
Samsunspor, Cherif Ndiaye ile 4 Yıllık İmza attı
Samsunspor, Cherif Ndiaye ile 4 Yıllık İmza attı
Yemen’de İsrail Saldırısı: Sana’da Elektrik Kesildi, Can Kaybı Var
Yemen’de İsrail Saldırısı: Sana’da Elektrik Kesildi, Can Kaybı...
Trabzon–Cidde Seferinde Korkutan Anlar: Flynas Uçağı Motor Arızası Sonrası Acil İniş Yaptı
Trabzon–Cidde Seferinde Korkutan Anlar: Flynas Uçağı Motor Arızası...
Gülçavuş ve Sultaniçe - Enez Sahil Yolu Tamamlanıyor
Gülçavuş ve Sultaniçe - Enez Sahil Yolu Tamamlanıyor
19 Mayıs İstanbul'da büyük coşkuyla kutlanacak
19 Mayıs İstanbul'da büyük coşkuyla kutlanacak

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.