• BIST 100

    9008,87%-0,12
  • DOLAR

    39,13% -0,12
  • EURO

    44,68% -0,28
  • GRAM ALTIN

    4236,06% -0,61
  • Ç. ALTIN

    6711,98% 0,00

Türk vatandaşlarına Schengen vizesi engeli büyüyor

Türk vatandaşlarına Temmuz ayı sonuna kadar Shengen Vizesi verilme işlemi tamamen durdurulurken, Türkçe bilmeyen arap, afgan ve pakistan kökenli kişilere vatandaşlık satışı sürüyor.

GÜVENLİK 30.05.2023 17:11:57
Türk vatandaşlarına Schengen vizesi engeli büyüyor

Türk vatandaşlarına Schengen vizesi engeli büyüyor

AB tam üyelik sürecini sümen altı eden AKP'li yöneticiler, konut alma yoluyla milyonlarca arap, afgan ve pakistanlı ile ortadoğu ülkesi kökenlerine vatandaşlık satarken, kendi yurttaşları vize kuyruklarında çile çekiyor. 

Türk vatandaşlarına AB ülkelerinin uyguladığı sıkı vize politikası adeta bir duvar haline geldi. Türk vatandaşları en çok vize başvurusu reddi alanlar arasında yer alırken, AKP hükümetinin aralarında uyuşturucu baronları, mafya liderlerinin de bulunduğu şaibeli kişilere vatandaşlık vermesi vize engellerini daha da çekilmez hale getirdi. 


2022 yılının sonunda gündeme gelen Türk yurttaşlarının Schengen vizesi alma sıkıntısı hala devam ediyor. Tur şirketlerinin de söz konusu durum hakkında mağdur olmaya başladığı belirtilirken, şirketler ‘vizesiz turları’ önermeye başladı.

Türkiye’de son günlerde başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinden Schengen vizesi almak için başvuruda bulunan kişiler, randevu almak için uzun süre beklemek durumunda kalıyor. 


Ekonomim’in haberine göre, sosyal medyada ortaya atılan iddialarda ise Schengen başvurularının Temmuz ayı sonuna kadar durdurulduğu öne sürüldü. 

Türkiye Ocak ayında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne (AKPM) konuya yönelik sunduğu karar tasarısında Schengen vizelerine ret oranının 4 kat arttığını ve son 8 yılda en fazla başvuruyu yapan 5 ülke arasında olan Türkiye’nin ret oranı en çok artan ülke olduğunu belirtti.

Türk vatandaşlarının vize sıkıntısı ise 2022’nin sonlarında gündeme geldi. Schengen vizesine Rusya’dan sonra en çok başvurunun yapıldığı ikinci ülke olan Türkiye olmasına karşın aldığı ret oranı Rusya’nın neredeyse 5 katına ulaştı. Verilere göre Türkiye son 8 yıl içerisinde en çok başvuru yapan Rusya, Suudi Arabistan, Fas, Ukrayna’nın yer aldığı ilk 5 ülke arasında da ret oranı en çok artan ülke oldu. Bu sebeple geçen yıl 50’ye yakın tur iptal edilmek zorunda kalmıştı ve acentaların 300 bin Euro’ya yakın zararı oldu.

“BİR AY SONRAYA ANCAK RANDEVU BULUNUYOR”

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Schengen vizesi sorununun son zamanlarda yeniden arttığını ifade etti.  Bazen konsoloslukların yoğunluk sebebiyle randevuları kapattığını da vurgulayan Onaran, “Randevuları bir hafta sonraya alabilirken şimdilerde bir ay sonraya ancak randevu bulunuyor. Vize başvurularının sonuçlanmasının standart süresi de 1 aya çıktı. Bu da tur şirketlerini zorluyor” dedi. 

Ancak pandemide durma noktasına gelen yurtdışı seyahetlerinin arttığına da vurgu yapan Onaran, “Bu yıl ilk çeyrekte en yüksek yurtdışı talebi yaşandı. Talepteki yükseliş de randevuları etkiliyor. Yaz aylarında vizesiz turları öneriyoruz yoğunlukla” diye konuştu.

“HERKES VİZE ALAMIYOR”

Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu'na göre Yunanistan, İspanya ve Macaristan gibi ülkeler uygulamada yumuşamaya gitmesine karşın sorunun hâlâ sürdüğünü kaydederek,  'En azından 3 ay sonra çıkacağına 20-25 gün sonrasına çıkıyor. Herkes vize alabiliyor da değil. Almanya halen sıkmaya devam ediyor. Yerli turistin yurtdışı talebi bu yıl çok yüksek. Özellikle Türkiye’deki döviz kurunun enflasyona göre sabit kalmasının yurtdışına olan talebi artırdı. Türkiye’de fiyatların çok yükselmesi ve dövizle satılan ürünlerin aynı kalmasından dolayı yurtdışı tatillerini daha uygun hale getirdi. Vize sorununda talebin artmasının da etkisi var” dedi.

“10 BİN YOLCU VİZE SIKINTISI NEDENİYLE AVRUPA’YA GİDEMEDİ”

Yolcu sayısı azalsa bile turu iptal etmediklerini anlatan Travel Zone'dan Barış Öztürk de şunları anlattı: 

“Yolcu vize sorunu yaşadığında günün sonunda bu acentayı da etkiliyor. 40 kişilik turdan 5 yolcu vize alamazsa tur iptal olabilir. Sadece biz değil bütün acentalar en az mağduriyetin yaşanması için ya tur iptal edip ücreti iade etmeyi tercih ediyoruz ya da zarara katlanarak kişi sayısı düşse bile turu yapıyoruz. Geçen yıl vize mağduriyetinin en çok yaşandığı ülkeler İtalya, İspanya, Fransa. Geçen yıl yaz aylarında 10 bin yolcu vize sıkıntısı nedeniyle Avrupa’ya gidemediğini düşünüyorum. Hala vize başvuruları yoğun bir şekilde yapılıyor. Vizesi olmayanlar yurt dışı planını çok daha fazla erkenden yapmalılar” dedi.

THK yangın söndürme uçaklarını haraç mezat satacak!

Benzin ve motorine zam geldi

Enflasyon oranları açıklandı TUİK yüzde 35, ENAG yüzde 71 dedi

Tatil öncesi dijital temizlik zamanı

Bayramda İstanbul Modern'de sanat zamanı

Muğla'da deprem oldu | Can kaybı ve yaralılar var

Kurban Bayramı’nda Sofralar Bollukta, Peki Biz Nerede Duracağız?

Deri ihracatçılarından vatandaşlara çağrı | Kurbanınızın eti kadar, derisine de sahip çıkın

Unutkanlıkla başa çıkmak için 10 ipucu

53. İstanbul Müzik Festivali Tekfen Filarmoni’yle Başlıyor

Redington ve Mastercard Güçlerini Birleştiriyor

Duygusal alışveriş eğilimi yükselişte!

Türkiye Finans'a Suudi yönetim hakim oldu

Bayram sevinci hastanede bitmesin | Acemi kasaplara ilk yardım önerileri

Kanserli hastaların tatilde dikkat etmesi gereken 9 madde

3. Nörobilim ve Teknolojileri Kongresi Üsküdar Üniversitesi'nde yapıldı

Uçağa binmeden neler yapmalı | Uçuş öncesi bilinmesi gerekenler

İETT kayıp iki çocuğu ailesine kavuşturdu

Kurban Bayramı'nda et tüketimine dikkat

Meme Kanseri: Erken Tanı Hayat Kurtarır

KAÇUV uzmanları'ndan kanserle mücadele eden çocuklar için önemli uyarı

İstanbul Kurban Bayramı'na hazır

Okan Üniversitesi'nde mezuniyet sevinci

Denizlerde sıfır atık bilinci yaygınlaştırılmalı

Bayramda Şeker Göze Vuruyor

10 Soruda miyom gerçeği

Palandöken | Bu sistem kurban kesimi değil et ticaretidir

Antalya Fashion Week | Tarihi halılar podyum oldu

Fırsat mı yoksa parlayan nesne mi?

Maliye'den sahte emlak beyanına kesin önlem

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 29 1 5 58 92
2.Fenerbahçe 35 25 4 6 50 81
3.Samsunspor 35 18 10 7 13 61
4.Beşiktaş 35 16 8 11 19 59
5.İstanbul Başakşehir 35 16 13 6 6 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 35 12 11 12 11 48
8.Göztepe 35 12 12 11 8 47
9.Kasımpaşa 35 11 10 14 0 47
10.Konyaspor 35 13 15 7 -4 46
11.Rizespor 35 14 17 4 -9 46
12.Kayserispor 35 11 12 12 -11 45
13.Gazişehir Gaziantep 35 12 15 8 -5 44
14.Antalyaspor 35 12 15 8 -23 44
15.Alanyaspor 35 11 15 9 -9 42
16.Bodrum FK 35 9 16 10 -13 37
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 35 6 21 8 -24 26
19.Adana Demirspor 35 3 28 4 -58 1

YAZARLAR