• BIST 100

    10840,59%1,05
  • DOLAR

    36,60% 0,09
  • EURO

    39,72% 0,19
  • GRAM ALTIN

    3522,36% 0,13
  • Ç. ALTIN

    5671,28% 1,27

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın aktifleri 141,6 milyar TL’ye ulaştı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası yılın ilk üç ayında aktiflerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artırarak 141,6 milyar TL seviyesine taşıdı.

Ekonomi 29.04.2024 18:46:55
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın aktifleri 141,6 milyar TL’ye ulaştı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın aktifleri 141,6 milyar TL’ye ulaştı

 

 Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Türkiye’nin geleceği için önem arz eden projelere sağladığı finansman desteği ile kredi hacmini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30,7 artırarak 87 milyar TL’ye yükseltti.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2024 yılının ilk üç ayına ait finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı. Banka, 2024 yılının ilk üç ayında aktiflerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artırarak 141,6 milyar TL’ye yükseltti. 

Bankanın net kârı ise yüzde 56 artışla 1.034 milyon TL’ye yükselirken, kredi tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30,7 artışla 87 milyar TL’ye ulaştı. Bankanın 2024 yılı Mart ayı sonunda ortalama özkaynak kârlılığı ise yüzde 44,5 seviyesinde gerçekleşti. Brüt takipteki kredilerin toplam kredilere oranı ise yüzde 0,99 düzeyinde seyretmiştir.

“Ülkemizin net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz”

Türkiye’deki sanayi sektörünün karbon emisyonu azaltımı projelerini desteklemek amacı ile Dünya Bankası (IBRD) ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi altında 200 Milyon ABD Doları ve 200 Milyon Avro tutarında kredi anlaşması imzaladıklarını paylaşan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Dünya Bankası ile imzaladığımız bu anlaşma ile metal, kimya, çimento başta olmak üzere karbon salınımı yüksek endüstrilerde yapılacak yatırımları uzun vadeli finansman ile destekleyeceğiz. İslam Kalkınma Bankası’ndan (IKB) gıda güvenliği ve tarımsal sanayi alanında kullanılmak üzere 100 milyon Dolar, OPEC Uluslararası Kalkınma Fonu’ndan (OFID) Hazine ve Maliye Bakanlığı ikrazı ile gıda güvenliği ve tarımsal sanayi alanında kullanılmak üzere 50 milyon Dolar tutarında finansman sağladık. IKB grubu içerisinde yer alan Uluslararası İslami Ticaret Finansmanı Kuruluşu’ndan (ITFC) ticaret finansmanı için 100 milyon Dolar finansman sağlanmasına ilişkin anlaşma ise imza aşamasında. Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedeflerine doğrudan katkı sağlanmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

  

“Yatırım bankacılığı faaliyetleri kapsamında yenilikçi çözümler buluyoruz”

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak birleşme ve satın alma danışmanlığı faaliyetleri kapsamında farklı sektörlerde faaliyet gösteren kamu kurumları ile özel sektör şirketlerine katma değer sağlama hedefiyle çalışmalarına devam ettiklerini belirten Öztop, “Bankamız 2023 yılında münhasır finansal danışman olarak çalışmaya başladığı Traçim Çimento San. ve Tic. A.Ş.’nin, AC Çimento A.Ş. tarafından satın alımı işlemini 2024 yılının Mart ayında başarıyla tamamladı. Gerçekleştirdiğimiz bu işlem, Bankamızın 2019 yılından bu zamana yatırım bankacılığı alanında tamamladığı 21. birleşme ve satın alma işlemi olmuştur. Bankamız, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na, seçili enerji santrallerinin ve limanların özelleştirilmesine ilişkin projeler kapsamında finansal danışmanlık hizmeti sunmaya devam etmiştir.” dedi. 

Yatırım bankacığı faaliyetleri kapsamında çalıştıkları yenilikçi ürünlerin altını çizen Öztop, “Halka arz faaliyetleri kapsamında, Banka olarak Oba Makarna’nın 3,8 milyar TL büyüklüğe sahip halka arzında lider olarak yer aldık. Bankamız, tarım ekosistemini teknolojiyle buluşturan dijital tarım platformu Tarfin Tarım’ın Türkiye’de bir ilk olan 30 milyon TL tutarındaki buğday fiyatına endeksli sukuk ihracını gerçekleştirdi. Yine Tarfin Tarım’ın 70 milyon TL tutarlı sukuk ihracına, Türkiye’nin gıda güvenliği ve tedarik zincirinin sürdürülebilirliği için de önemli bir adım olan CarrefourSA’nın 200 milyon TL tutarlı sukuk ihracına aracılık ettik. Ayrıca, Bankamız, her dönem olduğu gibi bu dönemde de özel ve kamu kuruluşlarına sağlamış olduğu yatırım bankacılığı alanındaki hizmetlerine başarıyla devam etmiştir” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Kalkınma Fonu ile girişim ekosisteminde önemli bir rol üstleniyoruz”

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın kurucusu olduğu Türkiye Kalkınma Fonu ile Türkiye’deki girişim ekosistemini desteklemeyi ve büyütmeyi hedeflediklerine vurgu yapan Öztop, “Bankamızın kurucusu olduğu Türkiye Kalkınma Fonu’nun, alt fonu TÜBİTAK BİGG Fonu üzerinden TÜBİTAK’tan mükemmellik mührü almış 133 şirkete doğrudan yatırım yapıldı. Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altındaki diğer fonumuz Invest 101 aracılığıyla 2024 yılının ilk çeyreğinde siber güvenlik alanında faaliyet gösteren FenixPyre’ye (eski ismi ile Datanchor) ve insan kaynakları teknolojileri alanında faaliyet gösteren İdenfit’e doğrudan yapıldı. TÜBİTAK BİGG Fonu yatırımları haricinde, Türkiye Kalkınma Fonu’nun doğrudan yatırım portföyündeki şirket sayısı 22’ye yükseldi. Tohum öncesi aşamadan olgunluk sürecine kadar olan tüm iş döngülerinde şirketleri destekleyebilen çeşitlendirilmiş alt fonları ile Türkiye Kalkınma Fonu, son dönemde yaptığı yatırımlarla girişimcilik ekosisteminin gelişiminde öncü rol üstlenmeye devam edecek” dedi.

Türkiye-AB ilişkilerinde yeni dönem!

Sahurda ne kadar su içmeli?

Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor

Su arıtma cihazları, yararlı mineralleri öldürüyor mu?

Bel ve bacak ağrılarınızın sebebi ‘spinal stenoz’ olabilir!

İmamoğlu'nu Trabzon'da on binler karşıladı

Castrol Ford Team Türkiye, Ege Rallisi’nde Podyumda!

OGM: Orman Yangını Riski Kapıda!

Restoranlar, Ramazan'da daha çok kazıklıyor

Ramazan’da iftarda hızlı yemek kilo aldırıyor!

İstanbul'da bütün inanç grupları İBB iftar sofrasında buluştu

Sağlıklı iftar sofrası için 10 öneri

Çocuklarımızı gerçekten organik besliyor muyuz?

Ramazan boyunca diş sağlığına dikkat

Emekliden bayram ikramiyesi zammına sert tepki

Görmenin sessiz hırsızı glokom

Arıkan: Lükse, şatafata var, emekliye gelince yok!

Suriye'de Kürt devleti hayal oldu | SDG, Şam'a katıldı

Gebelikte görülen kansızlığın belirtileri

Geri dönüştürülmüş lastikler yeşil ekonomiyi büyütüyor

Kadınlarda tükenmişlik, erkeklerde duyarsızlık

Yeni infaz düzenlemesi ile teröristler af mı edilecek?

TAV’ın dört havalimanına hizmet kalitesi ödülü

İstanbul'da Şubat ayında portakal ve domates zirvede

Bulaşıcı hastalık taşıyan kaçaklar sahte kimlikle yakalandı

Camiden çıkarılan kedi ve yavruları koruma altında

İGA'da aracını park eden Zafer Algöz, ücrete isyan etti

Kişisel Verilerimizi Korumak Geleceğimizi Korumaktır

Büyü ile korkuttuğu genç kadını intihara sürüklemiş

İlaç üretiminde alarm zilleri çalıyor

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 27 22 0 5 41 71
2.Fenerbahçe 25 19 2 4 40 61
3.Samsunspor 26 15 6 5 14 50
4.Beşiktaş 26 12 6 8 13 44
5.Eyüpspor 26 12 7 7 11 43
6.Gazişehir Gaziantep 26 11 10 5 1 38
7.Göztepe 25 10 9 6 10 36
8.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
9.Trabzonspor 26 9 9 8 12 35
10.Kasımpaşa 27 8 8 11 -5 35
11.Rizespor 26 10 13 3 -10 33
12.Antalyaspor 27 9 12 6 -21 33
13.Konyaspor 27 8 12 7 -7 31
14.Alanyaspor 27 8 12 7 -9 31
15.Sivasspor 26 7 13 6 -11 27
16.Bodrum FK 26 7 13 6 -11 27
17.Kayserispor 26 6 11 9 -19 27
18.Hatayspor 25 3 15 7 -18 16
19.Adana Demirspor 26 2 20 4 -35

YAZARLAR