• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Uzmandan maske uyarısı! Acile başvurular hızla artıyor
Sağlık
Yayınlanma: 05 Ocak 2023 - 15:59

Uzmandan maske uyarısı! Acile başvurular hızla artıyor

Öksürük, tüm dünyada çocukluk çağında en sık hastaneye başvuru sebeplerinden biri. Son dönemlerde artan enfeksiyon vakaları nedeniyle de öksürükler aylar boyunca sürebiliyor. 

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Uzmandan maske uyarısı! Acile başvurular hızla artıyor

Uzmandan maske uyarısı! Acile başvurular hızla artıyor



Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Dr. Özge Yılmaz Topal, bu yıl artan grip vakalarının çocuklarda uzayan öksürüklere yol açtığını söyleyerek, “Alerjik çocuklarda hışıltı ve astım ataklarının en önemli tetikleyicileri arasında yer alan viral enfeksiyonlar sebebiyle bu sene alerji poliklinikleri ve acil başvurularında artış mevcut. Maske, sosyal mesafe, hijyen önlemlerine dikkat edilmeli” dedi.

Öksürük, tüm dünyada çocukluk çağında en sık hastaneye başvuru sebeplerinden biri. Kronik öksürük ise, 4 haftadan uzun süren öksürük olarak tanımlanıyor. Çocuklarda öksürüğün uzaması yani kronik öksürük önemli endişelere neden olabiliyor. Kronik öksürüğün en önemli sebeplerinden biri de geçirilen viral solunum yolu enfeksiyonları. Üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben görülen akut öksürük, tipik olarak 1 ila 3 haftalık zaman diliminde düzelse de hastaların yüzde 10'unda 25 günden uzun da sürebiliyor. 

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Dr. Özge Yılmaz Topal bu yıl uzamış öksürük sebebiyle çocukların poliklinik başvurularının arttığı söylüyor. Mart 2020’de ülkemizde ilk vakanın görülmesiyle başlayan COVID-19 salgını sırasında alınan tedbirler, kapanma dönemleri, maske uygulaması ve sosyal mesafe sayesinde geçtiğimiz iki yıl boyunca üst solunum yolu enfeksiyonlarında azalma olduğunu belirten Yılmaz, “Öyle ki yapılan bir çalışmada viral enfeksiyonun görülme sıklığı pandemi öncesi %55 iken pandemi önlemleri ile bu oran %9,4 gerilediği ortaya konuldu. Bu yıl ise okullar da dahil olmak üzere birtakım toplu yaşam alanlarındaki maske zorunluğunun kalkması ve alınan önlemlerin gevşetilmesi ile solunum yolu enfeksiyonlarında giderek artış oldu ve bu oran tekrar %39,5’a yükseldi. Birden fazla virüsün rol oynadığı bu enfeksiyonlarla birlikte uzamış öksürük şikayetlerinde artış gözlemledik. Bilhassa alerjik çocuklarda hışıltı ve astım ataklarının en önemli tetikleyicileri arasında yer alan viral enfeksiyonlar sebebiyle bu sene alerji poliklinikleri ve acil başvurularında da artış mevcut” diye konuştu.

VİRÜSLERİN DAVRANIŞ ŞEKİLLER DEĞİŞTİ

Ekim ayından itibaren toplumda yaygın olarak influenza, Covid-19 ve RSV gibi virüslerin tespit edildiğini belirten Yılmaz, “İnfluenza virüsü her sene Kasım, Ocak ve mart aylarında, aralarda iniş yapsa da 3 kez pik adı verilen yükseliş dönemleri gösterir. Ancak bu sene influenza, Ekim ayından itibaren azalış göstermeden devam etti. Pandemi öncesinde hafif semptomlarla atlatılabilecek enfeksiyonlar bile daha ağır ve uzamış semptomlarla geçiriliyor. Bunun nedeni pandemi sürecinde baskılanan virüslerin davranış şeklini değiştirmesi ve virüslerle daha az karşılaşılan dönemde bireylerin immün sisteminde gelişen değişiklikler olabilir” dedi.

Önlem hakkında da açıklama yapan Yılmaz, solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşını azaltmak amacıyla COVID-19 korunma önlemlerine benzer olarak maske, sosyal mesafe, hijyen önlemleri almak; kalabalık ortamlardan çok bulunmamak ve bulunduğumuz ortamların iyi havalanmasını sağlamak gibi önlemlerin etkili olacağını söyleyerek, “Solunum yolu hastalıkları içinde COVID-19 ve influenza için geliştirilmiş aşılar, hem hastalığa karşı koruma hem de hastalık şiddetinde azalma ile ilişkili olduğundan çok önemlidir ve önerilmektedir” diye konuştu.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Hakkında:

Ülkemizde alerji ve immünoloji alanında kurulan ilk dernek olan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD), erişkin- çocuk alerji ve klinik immünoloji uzmanlarını bir çatı altında toplamaktadır. Alerji ve Klinik İmmünoloji biliminin ve hizmetinin ülkemizde gelişimine katkı sağlamayı ve alerjik – immünolojik hastalıklar konusunda toplumda farkındalık oluşturulmasını hedefleyen AİD, uluslararası katılımlı kongre ve bilimsel toplantılar gerçekleştirerek branş hekimlerinin ve ilişkili sağlık personelinin en yeni bilgiler ile güncellenmesi sağlanmaktadır. Uluslararası bilimsel kurumlarla (AAAAI, EAACI, SIAF, WAO) iş birliği yapan dernek bu iş birliklerinin ışığında uluslararası kurumların düzenlediği kongre ve kursları ülkemizde başarıyla gerçekleştirmiş, ülkemizi başarıyla temsil ederek biliminin ilerlemesine önemli bir katkı sunmuştur. Yine farkındalık yaratma misyonuyla öne çıkan dernek, üyeleri için bilimsel toplantılara katılımı için maddi destek sağlamakta dernek üyeleri dışında da bedelsiz bir şekilde kurs ve okul şeklinde çeşitli eğitim toplantıları düzenlenmektedir.
 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Metabolizmayı ateşliyor, iştahı durduruyor: Bu baharatı yoğurtla karıştır, etkisine şaşır
Metabolizmayı ateşliyor, iştahı durduruyor: Bu baharatı yoğurtla karıştır, etkisine şaşır
Kozmetiğe para dökmeye son: Sadece 3 malzemeyle ciltdeki lekelere ve izlere savaş açıyor
Kozmetiğe para dökmeye son: Sadece 3 malzemeyle ciltdeki lekelere ve izlere savaş açıyor
Kabızlığa savaş açıyor, bağırsakları anında çalıştırıyor: Doğal bir ilaç gibi! Etkisiyle şaşırtan meyve tam bir mucize
Kabızlığa savaş açıyor, bağırsakları anında çalıştırıyor: Doğal bir ilaç gibi! Etkisiyle şaşırtan meyve tam bir mucize
Evlerde panik: Zehir saçıyor! Zincir marketteki o çamaşır suyu tek tek toplatılıyor
Evlerde panik: Zehir saçıyor! Zincir marketteki o çamaşır suyu tek tek toplatılıyor
Son Haberler
Banyodaki bu eşya büyük tehlike saçıyor: Görünce masum sanmayın... Evdeki en kirli eşya o çıktı
Banyodaki bu eşya büyük tehlike saçıyor: Görünce masum sanmayın......
Sadece dikkat şampiyonları başarabiliyor: 3 farkı bulmak için yalnızca 12 saniyeniz var
Sadece dikkat şampiyonları başarabiliyor: 3 farkı bulmak için yalnızca...
Haritada kaybolmuş bir huzur köşesi: Şehirden uzak, huzura yakın... Tertemiz havası ve serin sularıyla büyülüyor
Haritada kaybolmuş bir huzur köşesi: Şehirden uzak, huzura yakın......
Yalnızca izleyen değil, oynayan 5 burç: Oyunculuk genlerine işlemiş
Yalnızca izleyen değil, oynayan 5 burç: Oyunculuk genlerine işlemiş
Cebinizde servet olabilir! O bozuk para altın değerinde... Elinizde varsa sakın harcamayın
Cebinizde servet olabilir! O bozuk para altın değerinde... Elinizde...
Sporun Duayenleri İbrahim Murat Gündüz ile Birlikte 14 Ocak'da İstanbul’da!
Sporun Duayenleri İbrahim Murat Gündüz ile Birlikte 14 Ocak'da İstanbul’da!

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.