• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. GÜVENLİK
  3. Zonguldak'ta 1183 yaşındaki porsuk ağacı kesildi
GÜVENLİK
Yayınlanma: 19 Mayıs 2024 - 15:41

Zonguldak'ta 1183 yaşındaki porsuk ağacı kesildi

Dünya ormanlarının en nadir ağaçları arasında yer alan ve Zonguldak'ta denize yakın Gökgöl Vadisi'nde tam 1183 yıldır varlığını sürdüren ağaç DSİ taşeron şirketi tarafından kesildi

2 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Zonguldak'ta 1183 yaşındaki porsuk ağacı kesildi

Zonguldak'ta 1183 yaşındaki porsuk ağacı kesildi


Dünyada bir tek Zonguldak Gökgöl Vadisinde denize en yakın seviyede ve sadece, burada 26 tane porsuk ağacından en yaşlısı DSİ'nin taşeron şirketi tarafından kesilerek ortadan kaldırıldı. Olayı duyan vatandaşlar DSİ'nin taşeron şirketine tepki gösterdi.


Zonguldak'ta çevreci Engin Zaman, evine giderken ormanda iş makinesiyle ağaç kesildiğini görerek ihbarda bulundu. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) dere ıslah çalışmasında görev yapan taşeron firmanın elemanlarının 1183 yaşında olduğu belirtilen porsuk ağacını kestiği ortaya çıktı. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri 'kaçak kesim' yapıldığı gerekçesiyle tutanak tuttu.

Olay, akşam saatlerinde Ankara yolu Gökgöl Tünelleri mevkisinde meydana geldi. Evine giden mağara kaşifi ve çevreci Engin Zaman, iş makinesinin ormanda çalıştığını görüp, merak ederek bakmaya gitti. Ağaç kesildiğini gören Zaman, iş makinesi operatörünü uyararak durmasını sağladı ve durumu ihbar etti. İhbar üzerine olay yerine Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.


Daha önce yapılan testlerle 1183 yaşında olduğu belirlenen porsuk ağacının kesildiği ortaya çıktı. Ormancılar, yaptıkları incelemede DSİ’nin dere ıslah çalışmasını yapan taşeron firmanın ekiplerinin ormanda ‘kaçak kesim’ yaptıklarını tespit ederek tutanak tuttu.

Bu esnada taşeron firma yetkilileri ormandan uzaklaştı. Ormancılar, kesilen ağaç sayısını ve izne tabi olup olmadığını belirlemek için çalışma başlattı. ‘Kaçak kesim’ ile ilgili adli işlem yapılacağı ifade edildi.

AĞACI KESTİKLERİNİ GÖRÜNCE KEPÇECİYİ KOVDUM

Kepçenin niye çalıştığını merak ettiği için bakmaya gittiğini anlatan Engin Zaman, 'Ağacı kestiklerini görünce kepçeciyi kovdum buradan. Yetkilileri aramaya çalıştım, ulaşamadım. Bir kısmına ulaşabildim. Burası Gökgöl Vadisi, bu vadinin özelliği şu; bütün dünyada porsuk ağaçları 750 ile 1000 rakım arasında yaşar.

Dünyada bir tek Gökgöl Vadisinde denize en yakın seviyede olan yer bu vadidir, burada 26 tane porsuk ağacımız var. Bu ağaçları, Bartın Üniversitesi’nden Prof. Dr. Barbaros Yaman hocamızla birlikte 5 sene önce geldik bu 4 ağacın yaşlarını tespit ettik, bilimsel yayın olarak çıktı. Bu kesilen ağaç bugün kesilmemiş olsaydı, 1183 yaşında olacaktı. Hemen yanındaki ağaç 860 yaşında' dedi.

Vadinin korunması için dilekçeler verdiğini söyleyen Zaman, 'Burası dünyaya mirasımız. Orman ekipleri tutanak tuttu. Kepçeciyi ben kovdum zaten, ‘bu dereye giremezsiniz’ dedim. Kimsenin kimseden haberi yok. DSİ burada bir şey yapacak, orman işletmesinin haberi yok. Çevre Müdürlüğü’nün haberi yok. Derede iş yapıyorsunuz, kurumların birbirinden haberi olmaz mı? Kepçeciden öğrendiğim, buraya tersip bendi yapacaklarmış. Ağacın orada ne işiniz var?' diye konuştu.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İzmir'de tefecilik operasyonu, 49 gözaltı
İzmir'de tefecilik operasyonu, 49 gözaltı
17 yaşındaki genci ezen Zehra Kınık'a 4 yıl hapis
17 yaşındaki genci ezen Zehra Kınık'a 4 yıl hapis
Görünmez zorbalık ve duygusal maniplasyona dikkat
Görünmez zorbalık ve duygusal maniplasyona dikkat
Ankara'yı karıştıran kuyumcu | 100 milyon lira ile kayıp
Ankara'yı karıştıran kuyumcu | 100 milyon lira ile kayıp
Son Haberler
MEB'den flaş cep telefonu kararı: Liselerde cep telefonuna şok yasak
MEB'den flaş cep telefonu kararı: Liselerde cep telefonuna şok yasak
Şaşırtan keşif: Elektrik faturasında devrim! O düğmeye basınca tasarruf mümkün
Şaşırtan keşif: Elektrik faturasında devrim! O düğmeye basınca...
AK Parti’den 21 maddelik bomba vergi teklifi: ÖTV, KDV ve kurumlar vergisinde devrim
AK Parti’den 21 maddelik bomba vergi teklifi: ÖTV, KDV ve kurumlar...
Damakları şenlendiren tarif:Patates püreli dana rosto tarifi... 7’den 70’e damak çatlatan lezzet
Damakları şenlendiren tarif:Patates püreli dana rosto tarifi... 7’den...
Benzin ve motorine dev zam kapıda: Depoyu doldurmanın tam zamanı
Benzin ve motorine dev zam kapıda: Depoyu doldurmanın tam zamanı
Türk Milli Takımı Fransa'yı set vermeden devirdi
Türk Milli Takımı Fransa'yı set vermeden devirdi

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.