İSRAİL’DE ÇARŞI KARIŞIYOR

RAFAEL SADİ

Bir taraftan Korona savaşından muzaffer çıkan Başbakan Natanyahu'nun bu zaferi  sandığa tam manası ile yansımadı ve  seçim  günü kapı kapı  dolaşıp gidip oy verin 2 milletvekili eksiğimiz var demesi de işe yaramadı. Gerçekten de  Bibi’nin  halen 2 MV eksiği var hükümet kurabilmek için.

Bir taraftan da YAFO gençleri 60 yaşındaki bir YEŞİVA hahamını dövmeleri ile başlayan olaylar  daha da gelişen başka sokak gösterileri ve şu anda hafif vahşeti sergilemeye başladı.

Birleşik Liste partilerinden BALAD partisi lideri SAMİ ABU SHEHADEH dün sabah YNET Tv kanalına çıkarak hahamı döven YAFO GENÇLERİ ile gurur duyduğunu ifade etti.

 

3  Arap genci yeni kurulan Yeşiva Müdürü Haham ELİYAHU MALİ’yi öldüresiye dövdüler.

Description: לא מפחד, זו המדינה שלנו

Haham Eliyahu Mali ve N12 muhabiri bayan ile….Olaydan bir gün sonra

Olayın esasının ise  Batı Şeria’da yaşayan yerleşimci İsraillilerin Yafo’da bir bina satın alarak orayı YEŞİVA ( din okulu) olarak kullanmalarını ve çevreyi bir anlamda Yahudileştirme çabası olduğunu iddia ederek burası bizim mahallemizdir bu adamların burada işi yoktur diyerek Yafo’lu gençlerin Hahamı dövmesini haklı göstermeye çalıştı. Ancak gerek TV sunucusu gerekse  başka siyasiler bu söylemlerin bir arada yaşmak zorunda olunduğu bu ülkede  kimin nerede oturacağına hiçbir tarafın karar veremeyeceğini ve şu veya bu mahallede  bütün vatandaşlar eşit ve istedikleri yerlerde oturabileceklerinin altını çizdiler.

   

Peki gerçekten durum nedir?

Yafo neredeyse  3000 senelik bir liman şehridir ve tarihi geçmişi daima müşterek yaşamın simgesi olmuştur. Yahudiler  Müslümanlar ve Hıristyanlar bir arada yaşamışlar ve yaşamaya da devam etmektedirler. Ancak Yafo gibi müşterek nüfusun yaşadığı LOD ,RAMLA ve AKKO, NASIRA şehirlerinde fazla gürültü kopmamaktadır.

Kendi görüş penceremden bakacak olursam  Bazı karma şehirler Bazı yasal olmayan ticaretlerin yaşandığı mahalleler kapsamındadır. Yerel polis güçleri de bu ticaretin kimler tarafından ve kimler eli ile gerçekleştirildiğini kuşpkusuz benden iyi bilirler. Benim tespitlerime göre şu andaki bu meselenin kökeninde  belli başlı bazı sebepler  vardır.

  1. Yasa dışı sermaye sahipleri yasal işlere  soyunmuşlar ve en kolay para aklama işi olarak EMLAK yatırımı bulunmuştur. Yafo 30 sene önce  80 bin dolar’a aşlınabilen bir ev bu gün 3 -4 milyon dolar değerindedir. (Acami ve Cibiliya  mahalleleri deniz kenarı ve oldukça fazla değerlenmiş mekanlardır.)

Hal böyle iken aslında gerçekten de  dini kesimdeki bayı Yahudi Gruplar ezelden beri YAFO’yu Yahudileştirme niyeti yeni olmayıp dönem dönem gündeme gelmektedir. Bu kez bu  dini yapının arkasında ise Oldukça büyük paralara sahip Amerikan Yahudi dindarları olup bu emlak pazarına girmeleri halinde Emlka piyasasınında baronları olmaya namzet ailelerin pek te işlerine gelmemektedir.

  1.  Bu sebeple de  piyasaya  birkaç tane cengaver geç sokularak dindar Yahudi camiasına  korku salarak bu piyasadan uzak durmaları gerektiği  mesajı verilmektedir. Olay planlı ve programlıdır. Sayın MV Shehadeh’in de bu planın bir paröası olarak yafo gençlerini cesaretlendirmesi oldukça manidardır.

 

  1. Benzer olaylar son haftalarda artmış ve  Arap gençlerin Yahudi dindar5 kişilerine ve hatta  Yüksek mahemeye yönelik  saldırılarını  telefon şile kaydedip TIK TOK sitesinde  yayınladıkları ve bunu  bir zafer olarak gördükleri sonucu mevcuttur.

Description: תיעוד

Araplara Ölüm ve Biber Gazı Yeruşalayim

Yahudilere Küfür eden bir Arap Genci Yeruşalayim’de..

Description: תגבור כוחות משטרה במזרח ירושלים

Sonuç olarak sokakları polis kuvvetleri ve TOMALAR  doldurdu….

  1. Dün akşam ise  b u kez Yahudi gençlerinden belki de geciken tepki geldi ve Yeruşalayim’de gezinen bazı Arap gençlerine sözlü tacizlerde bulundukları ve gözlerine biber gazı sıktıkları tespit edilmiş ve arkalarından ARAPLARA ÖLÜM naraları attıkları görüntülenmiştir.

Bu olayların özellikle Ramazan ayında  cereyan etmesinin bir sebebi de her sene  olduğu  gibi  bakın Yahudiler Ramazan ayında bize saldırıyorlar görüntüleri elde etmektir.

Aslına bakarsanız bütün olaylar bazı para babalarının rant elde etme çabasından farklı bir şey değildir.

Yafo’daki sıradan halk bu olaylardan ziyadesi ile mutazarrır olup böyle bir yaşamı istememektedir. Umarız  bu  gerginlik kısa zamanda son bulur ve huzurlu yaşam’a geri dönülür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.