Fatih Sultan Mehmet ve Jacops Kahve Markası

Osmanlı’nın Cihan padişahı ‘Sultan-ı Bahreyn’ unvanı ile İstanbul’un “Fatihi” Sultan Mehmet Han’ın hayatı başarılar ve fetihler ile müthiş bir yaşam öyküsüdür. Bu öykü elbet her fani insanda olduğu gibi bir gün son bulacaktı. Fatih’in yaşamınında belkide en gizemli bölümü, ölümüydü. Jacops’un hikayesi işte tam bu nokta da başlıyor.

Önce sizleri bir kaç bilgilendirme ile makalemizi daha anlamlı kılacak seviyeye çekmek istiyorum; Osmanlı kuruluşundan itibaren devşirme ve pençik sistemi ile fetih edilen topraklardan gönüllü ailelerin çoçuklarını alır ve asker yetiştirmek için Türk ailelerine verilirdi.

Bu çocuklar Türk gelenek ve görenekleriniöğrenir ardında Acemi Birliği’ne katılırdı.Osmanlı bu sistemde askerleri kısmen olarak ırk,dil,din ayrımı yapmadan seçiyordu. Fakat tek koşul vardı buçocuklar yahudi olmayacaktı çünküyahudiler dini ve milli eğitimlerini doğdukları gibi aldığından devşirmenin zor olduğu bu sebeple devşirmenin dışında tutulma kararı alınmıştı.

Türk kaynaklarında Fatih’in ölümü İtalyaseferinden sonra İstanbul’da gizemli bir şekilde öldüğü sebebinin belli olmadığı yönünde olmuştur. Net bir kayıtın bulunamaması Fatih’in ölümünü sisli bir perde halinde tarih raflarına gömmüştür.Fakat o dönemlerde çağdaş olduğumuz  Ceneviz Devleti kaynaklarında Fatih’in sis perdesini kaldıran bir ayrıntı ortaya atmıştır.

Ceneviz kaynaklarında pençik sistemine seçilirken yahudi kimliği gizleyen (Yacop) devşirildikten sonraki adı ile Yakup Paşa Fatih Sultan’ı zehirlediği yönünde kayıtların bulunduğunu yayınlamıştır. İtalya seferi sonrası Fatih’in kahvesine zehir kattığı ileri sürülen Yakup Paşa Fatih Sultan Mehmet’in ölümüne sebep olduğu belirlenmiştir. Tabi bu durum kesin bir netlik olarak Türk Tarihinde kabul hükmü görmemiştir. Fatih’in sır ölümü gizemini korurken Jacops’un yahudi kurucuları bu durumdan etkilenip kahvesinin firma adını Jacop’s (Yakup’un Kahvesi) adıyla piyasaya sürdükleri Avrupa’da bilinmektedir.”