Amerikalı akademisyenin Türk müziği tutkusu

SAÜ İşletme Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan Amerikalı Daniel Rosner, Türk müziğine ve çalgı aletlerine duyduğu ilgiyle dikkati çekiyor.

27 Eylül 2017 Çarşamba 14:01
Amerikalı akademisyenin Türk müziği tutkusu






SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İşletme Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan Amerikalı Daniel Rosner, Türk müziğine ve çalgı aletlerine duyduğu ilgiyle dikkati çekiyor.

Amerika'da tanıştığı Türk asıllı bir arkadaşının türkücü olması dolayısıyla Türk geleneksel müziğiyle ilgilenen Rosner, bağlama ile cümbüş ve tambur gibi geleneksel Türk enstrümanlarını da çalabiliyor.

Özbek asıllı eşi ve bir çocuğuyla 3 yıl önce Sakarya'ya yerleşen Rosner, öğrencisinden 4 ayda bağlama çalmayı öğrendi. Rosner, daha sonra Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (TÖMER) "Türkçe için çal, Türkçe için söyle" adlı çalışmasına da bağlamasıyla destek oldu.

İngiltere'de Türk Sanat Müziği konserleri de veren Rosner, Neşet Ertaş, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu gibi sanatçıların eserlerini dinliyor.

"Türk arkadaşlarıma ud çalmayı öğrettim"

Rosner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaletinde konservatuar bölümü okurken, Utku isimli Türk vatandaşıyla tanıştığını, onun türkücü olması dolayısıyla Türk müziğine ilgi duymaya başladığını söyledi.

Arkadaşının kendisine 100 eserlik Türk müzikleri içeren koleksiyon hediye ettiğini belirten Rosner, "2012 ile 2014 yılları arasında İngiltere'de yaşadım. Cümbüş ile Türk sanat müziğinin eserlerini içeren birçok konser verdik. Orada yaşayan Türk arkadaşlarıma Türk Sanat Müziği, makam eğitimini ve ud çalmasını öğrettim." dedi.

Rosner, Sakarya'ya geldiği zaman SAÜ Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜSEM) Müdürü Doç. Dr. Hayrettin Zengin'in bağlamasını ödünç aldığını belirterek ”Üniversitede bir öğrencimden 4 ay bağlama eğitimi aldım. İki senedir çalıyorum. 'Acem kızı', 'Hastane önünde incir ağacı' adlı parçaları çalmayı seviyorum. Ailem biraz tuhaf bakıyor ama bana destek veriyor." diye konuştu.

Zaman zaman arkadaşlarına mini konserler de verdiğini ifade eden Rosner, "Türk sanatçılardan Okan Murat Öztürk, Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu ve Neşet Ertaş’ın eserlerini dinliyorum. Türk cumhuriyetlerinin, ortak kültürlerini ve sanat eserleriyle de ilgileniyorum. Türk cumhuriyetlerinin geleneksel çalgı aletleri bağlamaya benziyor. Dombra ve kopuz da çalabiliyorum" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.