Feridun Obul'un enstrumanları Baku'da sergileniyor

Türk Müzik Aletleri Ustası Feridun Obul'un yüzlerce yıl sonra yeniden hayat verdiği enstrumanların 12'si törenle Baku'da sergilenmeye başladı.

27 Mart 2019 Çarşamba 01:10
Feridun Obul'un enstrumanları Baku'da sergileniyor






Feridun Obul'un enstrumanları Baku'da sergileniyor

Habier Şamil Kucur

Şamil Kucur

Yüzlerce yıl önce çoğu Anadolu'da yasaklanan, ya da unutulan Türk müzik aletlerine yeniden ses ve can veren Feridun Obul'un eserleri Baku'da sergileniyor. Serginin açılışında konuşan Uluslararası Türk Kültür Mirası Vakfı Başkanı Büyükelçi Günay Efendiyeva, Türk Dünyası Müzik Aletleri Merkezi kurulması gerektiğini söyledi. Kardeş Türk toplulukları arasındaki kültürel ilişkilerin artırılmasına katkı sağlayacağını söyledi. 

Azerbaycan’ın Başşehri Bakü’de, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı`nın desteğiyle. Azerbaycan Müzik Kültürü Devlet Müzesi`nde, müzeye hediye edilen Türk müzik enstrümanlarının sunum tören düzenlendi.

Müze merkezinde düzenlenen törende konuşan Azerbaycan Müzik Kültürü Devlet Müzesi`nin müdürü Alla Bayramova, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi`nin Başkanı Selçuk Akat katkıları ile  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı ve Müzik aletleri ustası Feridun Obul tarafından, müzeye 12 müzik enstürmanı hediye edildiğini söyledi. Hediye edilen cura, tütek, Karadeniz bölgesi kemençesi, Kabak Kemane, Kırbız, çift-davul, lavta, nefir, zurna, ney, sipsi ve cümbüş (2 adet)in, müzede altı bin eksponat bulunduğunu ve sunulan aletlerin müzenin koleksiyonunda değerli yer tutacağını bildirdi.

Müzik aletleri sergileniyor ve yaşatılıyor

Azerbaycan Kültür Bakanı Abulfaz Karaev de yaptığı konuşmada, Azerbaycan Müzik Kültürü Devlet Müzesi`nin ülkenin kültürel yaşamında özel bir yere sahip olduğunu ifade eden Karaev, ‘Bu müzede sadece müzik enstrümanları sergilenmiyor, aynı zamanda eski müzik ve müzik enstrümanları yaşatılıyor’ dedi.

Amacımız Türk Dünyasının kültürünü korumak ve yaşatmak

Uluslararası Türk Kültür ve Mirası Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva da, yaptığı konuşmada Türk dünyasının ayrılmaz parçaları olan iki kardeş ülke, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki daimi dostluk ve mevcut işbirliğinin önemini vurguladı. Efendiyeva, “Bugün, bu etkinliğin yapılması Türk dünyasının büyük oğlu,  ümummilli lider Haydar Aliyev`in dediği gibi bir kez daha, “Bir millet, iki devlet” ifadesini onaylıyor.

Başkanlığını yaptığı uluslararası kurumun faaliyeti hakkında konuşan G.Efendiyeva, Vakfın amaçlarından birinin, müzik dahil Türk dünyasının kültürel mirasını korumak ve dünyayı tanıtmak olduğunu belirtti. Konuşma sırasında, Türk dili konuşan halklarının kültürel mirasını incelemek ve geniş bir izleyici kitlesine sunmak için Azerbaycan Müzik Kültürü Devlet Müzesi'nde Vakfın himayesinde “Türk Dünyası Müzik Aletleri Merkezi”nin kurulmasını önerdi.

Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, DEİK/Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat yaptıkları konuşmada, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ilişkileri güçlendirmede kültür ve müziğin önemini vurguladı.

Program, Şefliğini Doç. Dr. Munis Şerifov’un yaptığı, Azerbaycan Devlet Eski Müzik Aletleri Toplusu tarafından mugamlar çalındı ve türküler okundu.

Son Güncelleme: 27.03.2019 01:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.