Sanatçı Gökhan Yıldırım Afganistan yetimhanelerinde

Afganistan Türkleri'nin yoğun olarak yaşadığı Şibirgan'da yetimhaneleri ziyaret eden ünlü ressam Gökhan Yıldırım burada Mezarı Şerif Başkonsolosu ile birlikte yardım dağıttı.

29 Eylül 2022 Perşembe 23:05
Sanatçı Gökhan Yıldırım Afganistan yetimhanelerinde






Sanatçı Gökhan Yıldırım Afganistan yetimhanelerinde



Sanatçı Yıldırım Afganistan Kabile yaklaşık 13 saatlik mesafede olan Mezar I Şerif bölgesinde Mezarı Şerif Başkonsolosu Semih Lütfü Turgut ve Anda Derneği genel başkanı Okan Tosun ile bir araya geldi. Buradan Şibirgan ve Sar-e Pol bölgelerine geçerek yetimhanelere ve köylere yardım paketleri ve hediyeler dağıttılar. Yetimhaneleri sık olarak ziyaret eden Semih Lütfü Turgut yardımları da bizzat kendisi dağıtmayı tercih etti.

Sanatçı Yıldırım'ın birkaç gün yetimhanede kalarak çocuklar ile oyunlar oynayıp sohbet edip resimler yaptığı ve burada çocuklara moral ve motivasyon verildiği görüldü. Zorlu coğrafya ve taliban dan sonra güvenlik sorunu olan bölgede kuraklık ve açlıkla mücadele etmenin zorlu bir imtihan olduğunu dile getiren sanatçı Yıldırım sözlerine şu şekilde devam etti.

"Birçok zorlu coğrafyada bulundum, birçok yetim çocuk ve zorluklar içinde yaşayan toplum gördüm ve her defasında şükür içinde ülkeme geri dönüyorum buruk bir durumda. Burada yaşayan çocuklarda bizim çocuklarımız. Su olmayan Türkmen okulları var elbette bizim okullarımız gibi değil akıllara bu gelmesin. Bahçesi olan fakat bahçede toprağın çatlamaktan bile usandığı bir yer düşünün. İşte bu zorluklarda hem savaşın ezdiği bir yerde hem de en ihtiyacımız olan su ile imtihan arasında bir eğitim. Özellikle can ile tebessüm ile istek ile devam eden.

Hangisini anlatayım bilmiyorum. Sınıf demeye bin şahit olan yere girdiğimdeki çocukların sevincini mi? Yoksa İstiklal Marşımızı bütün içtenlik ile ezbere okuyan bu çocukları mı? Ya da Sanatın eksik malzemeler ve o minik eller ile icra edildiğini mi? Anlatmak yetmiyor, görmek gerek burada toprağın tozunun saçlarınıza karışması gerek.

Beş dakika içinde dudaklarınızın çatlaması gerek. Yalnız biliyorum ki herkesin buralara gelmesi kolay değil fakat yardımlaşmak kıtalara engel değil. Ben elimden geldiğince burada yetimhanelerde çocuklara moral vermeye çalıştım. Ve en kısa zamanda tekrar gelerek burada çocuklar ile boyalar ve resimler yapacağımızı belirttim.

Ve bizzat yardımlarından ve samimiyetinden etkilendiğim T.C. Mezar ı Şerif Başkonsolosu Semih Lütfü Turgut ve Anda genel başkanı Okan Tosuna teşekkürlerimi ve sevgilerimi sunuyorum"

Sözlerini noktalayan ve yardımlarının ve sanatın açamayacağı kapıları açmaya devam edeceğini belirten yıldırımın gelecek sergisinden elde edeceği gelirleri de bu şekilde çocuklar için bağışlayacağını dile getirdi.

Ressam Gökhan Yıldırım Kimdir?

Gökhan Yıldırım, 24 Şubat 1986 tarihinde Ahlat’ın Uludere köyünde dünyaya gelmiştir. Yıldırım, üç çocuklu bir ailenin ikinci çocuğudur.

Ailesi 1988 yılında Antalya’ya yerleşince, okul eğitim öğrenim hayatına orada başladı. Anne ve Babasının yollarını ayırması küçük yaşlarda ona büyük sorumluluklar yüklemişti, lakin üstesinden gelecekti. İlköğretim yıllarının başlarında, el sanatları ve sanatın birçok dalına ilgisi olduğunu fark edince, kendisini bu alanda yetiştirmeye karar verdi. Öğretmeninin kendisine verdiği ödev sayesinde ilk sanat tecrübesini yaşadı ve giderek sanata ilgisi arttığını fark etmişti.
Okul yıllarında çoğu zaman verilen ödevleri kendisi yapmasına rağmen, öğretmenlerinin inanmadığı olmuştur. Resim derslerinde en yakın arkadaşlarının iyi notlar alması için, onlara resimler yaptığı ve bu yüzden zaman zaman kendi resimlerini yetiştiremediği bile olmuştur. Sanatla ve özellikle resim ile olan bağı giderek güçlenmişti ve ilerleyen yıllarda bunların meyvesini de toplayacaktı.
1997 yılında ailesinin ayrılması sonucu annesi ile yaşamaya başladı. Zorlu bir çocukluktu lakin azmi o yaşta onun ruhuna işlemişti. İlk ödülünü 1997 yılında okullar arası düzenlenen kompozisyon ve el yazısı yarışmasında aldı. Bu onun için bir başarıydı. 1998 yılında okulda düzenlenen resim yarışmasına katılarak ilk amatör resim ödülünü de almış oldu. Aynı yıllarda Alman Dili Edebiyatı ve Eğitimi alarak Almanca öğrenmeye başladı. Ama yetmiyordu o yıllarda Alman turistlerinde yoğun olduğu zamanlarda sokaklarda dans ederek ve bu durumdan şapkasında biriktirdiği marklar ile kendine destek çıkıyordu. 2000 yılında İngilizce dilini de merak ederek İngilizce öğrenmeye başladı. Ve Lise yıllarında dilinin gelişmesi için hem okuyup hem çalışarak yabancı dilini geliştirmeye devam etti. Sanatçı bakış açısının ona verdiği evrensel olma güdüsü ile hareket eden Yıldırım, ilerleyen yıllarda farklı dilleri de öğrenerek kendini geliştirmeye devam etti. Ayrıca, lise yıllarında tiyatro, sahne eğitimi alarak bir dönem tiyatro ile de ilgilendi.

Üniversite hayatını başladıktan hemen sonra bırakarak ve bunun ona yetmeyeceğini düşünerek 2004 yılında ilk yurtdışı deneyimini yaşadıktan sonra yurt dışına olan merakı artınca 2006 yılında Almanya’da 6 ay yaşayıp bir dönem orada kalmayı seçmiştir. 2006 yılında amatör olarak birkaç resim yapıp bundan gelir etmeye çalıştı. Ve bu dönemlerde bazı tiyatro sahnelerini de inşa etmiş platolar kurmuş ve bu durumdan ek gelir sağlamıştır. 2009 yılındaki askerlik dönemi için Suriye Irak sınırında bulunmuş ve burada meşguliyetini Rusça diline merak sarıp Rusça yazmayı ve okumayı kendi çabasıyla öğrenmiştir. 2011 yılında İstanbul’da yaşayarak atv, star ve birtakım yaygın televizyon kanalları için sanatsal çalışmalar da bulunmuştur. Star TV’de yayınlanan “İffet” dizisi, TNT ekranlarında yer alan “Yıldız Masalı” dizisi, atv ’de yayınlanan “Karadayı” dizisi için sanatsal çalışmalarda bulunmuş ve bu dizilerde kullanılmak üzere kendi resmettiği tablolarını da sergilenmesi için vermiştir.

Bu sayede yaptığı çalışmaların ilk kez televizyon ekranlarında yayınlanmasını sağladı. Bu sırada bazı ünlü isimler ile çalışma fırsatı bulunca televizyon dizileri ve sinema filmleri için çalışmalar yaptı.
İstanbul’dan Sonra tekrar Almanya'da müzikal tiyatroların sahne sanatları ile de ilgilenen Ressam Yıldırım çeşitli katkılar sağladı. Dünyaca ünlü; Cats, West side story, Lion king, Mamma mia gibi müzikaller için yaklaşık 50 kişilik ekip ile çalışmalarda bulundu. Bu müzikaller de plato ve sahne kurulumlarından heykel ve kuklalara kadar birçok sanatsal işleri yerine getirdi.

2011 yılında yaptığı bir tabloyu İstanbul’da bir şirket sahibine yüksek bir fiyata satarak kendini bu alanda ispatlamıştı. 2012 yılında ilk sergisini yurt dışında açtıktan sonra sanata bir dönem ara verip ticaret hayatına atıldı. Uluslararası ticaret yapmak için birçok farklı ülkede bulundu. 2014 -2015 yılında İtalya’nın Roma, Floransa, San Marino şehirlerinde ve ondan sonra 2 yıl kadar Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yaşadı. Yurtdışında yaşadığı bu dönemlerde çeşitli çalışmalarda bulundu. Ve sanatın her zaman içinde olduğunun farkındaydı.

Kiev’de yaşadığı dönemlerde önce öğrendiği Rusça dilini daha da geliştirerek ticaret ve Sanat mesleki hayatına devam etti. 2016’dan sonra Türkiye’ye dönerek sanatsal çalışmalarına İstanbul ve Antalya’da devam etti. Antalya da 1000 m2 bir atölye de ve Avrupa da aynı zamanda çalışmalarını sürdürmektedir. 2018’den bu yana Yıldırım yaptığı çalışmalardan elde ettiği gelirlerin birçok kısmını; toplum içindeki ihtiyaç sahipleri ve vakıflar ile paylaşma prensibi ile hareket etmektedir. Ayrıca savaş olan bölgelere giderek burada olan çocuklara destek ve yardımlar götürmektedir. Afrika Suriye Afganistan gibi ülkelere halen destek olmaya devam etmektedir.

Ek olarak Halen Faal olarak, kurmuş olduğu sanatsal şirketin çalışmalarını Antalya ve İstanbul da devam ettirmekte ve bu şirket Türkiye çapında Anadolu Efes ve bu gibi bazı büyük kurumsal markaların tasarımlarını yapmakta, renklendirmekte ve tedarik ürünlerini Türkiye ye sunmaktadır. Ve buradan gelen şirket gelirleri sanatsal projelere dönüşmektedir.

Kendisi Türkçe, Almanca, İngilizce, Rusça gibi 4 farklı dili akıcı olarak konuşup yazmaktadır. Bununla birlikte sanat, sergi, kültürel ve yardım faaliyetlerini halen sürdürmektedir. İlgilendiği spor dalları arasında yüzme, golf, sörf gibi aktiviteler bulunmaktadır.
Gökhan Yıldırım, instagram hesabını 2014 yılında yurt dışında bir arkadaşı ile oluşturduktan sonra 2017'de sayfayı tamamen kendisi alarak şahsi olarak yönetmeye devam etti ve bugün yaklaşık organik 185 bin takipçisi bulunan sayfa sanat anlamında dünyanın birçok bölgesinden ressamın takipçisi haline geldi. Eserlerini burada sanal olarak sergileyeceğini dile getiren yıldırım bunun ilerde daha çok bir kitleye sahip olacağını düşünüyor.

Son Güncelleme: 30.09.2022 00:15
Anahtar Kelimeler:
Afganistanşibirgan
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ahmet 2022-09-30 00:12:05

böyle güzel insanlar hala var. sanatçılar böyle olmalı

Avatar
Merve 2022-09-30 00:19:51

gurur verici

Avatar
Ayşe Karaca 2022-09-30 10:29:36

cocuklar için ne büyük mutluluktur resim yapmak ve oyun oynamak ... tebrik ediyorum... bu iyiliğe gönlünü kattığı için....

Avatar
gülnur 2022-09-30 10:34:47

yetimhanede bir yetim başı okşamak üstelik bunu bir sanat etkinliğiyle sevgiyle yapmak... seviliyorsunuz

Avatar
barış 2022-09-30 13:26:33

o çocukların başını okşamak bile ne büyük sevap...

Avatar
topprakk 2022-10-04 09:59:55

emeğinize sağlık iyilikler büyür dünyayı sarar damlalar derya olur.. önemli olan o yolda olmak...