• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR - SANAT
  3. Sinema tarihinin klasikleri ve gizli hazineleri Gezici Festival'de
KÜLTÜR - SANAT
Yayınlanma: 18 Kasım 2019 - 11:55

Sinema tarihinin klasikleri ve gizli hazineleri Gezici Festival'de

Ankara Sinema Derneği'nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, seyirciye unutulmaz sinema deneyimleri vaat eden özel bir seçkiyle 25. kez yola çıkıyor.

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sinema tarihinin klasikleri ve gizli hazineleri Gezici Festival'de

Sinema tarihinin klasikleri ve gizli hazineleri Gezici Festival'de



29 Kasım-5 Aralık tarihleri arasında Ankara'da, 6-8 Aralık'ta Sinop'ta ve 9-12 Aralık'ta Kastamonu'da perdelerini açacak Festival, 25. yılında sessiz sinemanın nadir eserlerinden üç filmi, canlı müzik eşliğinde beyazperdede izleme imkânı sunacak. Bu yılki programda ayrıca, Amerikan sinemasının ırkçılığı konu alan iki klâsik filmi yer alıyor.


CANLI MÜZİK EŞLİĞİNDE SESSİZ SİNEMA


Sessiz Sinema programında bu yıl üç nadir filmin canlı müzik eşliğinde gösterimi yapılacak.

Unutulmaz bir sinema deneyimi vaat eden bu bölümde sinema tarihimizin en önemli isimlerinden Muhsin Ertuğrul'un, Ukrayna devlet arşivlerinde bulunana dek kayıp olduğu düşünülen, 1927'de Sovyetler Birliği'nde çektiği filmi Tamilla, yapımından 92 yıl sonra seyirciyle buluşacak. Fransız hukukçu ve yazar Ferdinand Duchêne'nin, Cezayir'deki Berberi topluluklarını ele alan egzotik romanından uyarlanan film, küçük yaşta başlık parası karşılığı tüccar Lahraş'la sözlendirilen ve kadının bir meta gibi alınıp satıldığı bu ortamda karanlık bir sona doğru sürüklenen Tamilla'nın hikâyesini anlatıyor. Film, Ayşe Tütüncü ve Miray Eslek'in canlı müzik performansı eşliğinde gösterilecek.

Geçtiğimiz yıl San Francisco Sessiz Film Film Festivali, EYE Filmmuseum ve Rusya Devlet Sinema Arşivi Gosfilmofond ortaklığıyla restore edilen, Fridrikh Ermler'in son sessiz filmi İmparatorluk Kalıntısı (Oblomok imperii, 1929) da bu bölümde yer alıyor. Batı'da değeri geç anlaşılan ancak bugün Sovyet sessiz sinemasının en iyi örneklerinden biri kabul edilen film, I. Dünya Savaşı'nda aldığı darbe ile hafızasını yitiren ve Ekim Devrimi ile tümüyle değişmiş bir topluma uyanan bir askerin psikolojik dramını son derece etkileyici bir sinema diliyle perdeye yansıtıyor. 
Filmin restorasyonuna rehberlik eden arşiv uzmanı Peter Bagrov, 'Fridrikh Ermler, Sovyet ve dünya sinema tarihinin ustalarından biriydi, Eisenstein, Chaplin ve Pabst gibi sinemacılar bunu görmüştü. Batı'da tanınmıyor olması bir muamma.' diyor kitabında. 

İmparatorluk Kalıntısı, Vladimir Deshevov'un 1929'da bestelediği orijinal müziği yorumlayacak olan piyanist Daan van den Hurk'un canlı performansı eşliğinde Hollanda Büyükelçiliği katkılarıyla gösterilecek.


Bu bölümde canlı müzik eşliğinde gösterilecek sessiz filmlerden biri de Amerika'dan. Amerikan sessiz film döneminin büyük yıldızı Pauline Frederick'in başrol aldığı Çatışan Arzular (Smouldering Fires, 1925) Universal Stüdyoları'nın dönemin yıldız yönetmeni Clarence Brown ile yaptığı beş filmlik anlaşma kapsamında çekilen filmlerden. 40 yaşlarında, güçlü ve kararlı bir iş kadını olan Jane Vale romantik arzularından vazgeçmiştir, ta ki çalışanlarından birisi olan genç adamla karşılaşana dek. Yaş farkına rağmen her şey yolunda giderken Jane'in okuldan eve dönen kız kardeşi Dorothy dahil olur hikâyeye. Daha sonra dönemin büyük stüdyolarından MGM ile çalışmaya başlayacak olan Clarence Brown'ın ustalıklı yönetmenliği ile güç ilişkileri, aşk ve yaş üzerine incelikli bir dram olan Çatışan Arzular, Donald Sosin'in canlı müzik performansı eşliğinde ABD Büyükelçiliği katkılarıyla izlenebilecek.


SİYAH PERDE: SİNEMA VE IRKÇILIK

25. Gezici Festival'in, Amerikan Büyükelçiliği'nin katkılarıyla hazırladığı Siyah Perde: Sinema ve Irkçılık başlıklı bölümde, bugün hâlâ çeşitli biçimleriyle karşımıza çıkan ve hatta son dönemde dünyanın birçok ülkesinde yükselişe geçen ırkçı ayrımcılık konusunu ele alan iki klâsik filmin gösterimi yapılacak. Gecenin Sıcağında (In the Heat of the Night, 1967) ve Doğruyu Seç (Do the Right Thing, 1989), 'kültürel, tarihî ve estetik önem' taşıdığı için ABD Ulusal Film Arşivi tarafından Kongre Kütüphanesi'nde saklanmak üzere seçilmiş filmler arasında.

Kanadalı yönetmen Norman Jewison'ın, Afro Amerikan Sivil Haklar Mücadelesi'nin en kritik dönemlerinden birisinde çektiği Gecenin Sıcağında (In the Heat of the Night) Amerika'nın güneyindeki ırkçı bir kasabada bir cinayeti araştırmakla görevlendirilen Afro Amerikalı bir polisin hikayesini anlatır. Jewison, tüm zorluklara karşı yan yana çalışan beyaz bir adamla siyah bir adamın hikâyesi üzerinden ırkçılık karşıtı bir şaheser ortaya koyar. Sidney Poitier ve Rod Steiger'in güçlü performanslarıyla hafızalara yerleşen film, En İyi Film dahil beş dalda Oscar Ödülü kazanmıştı.

Spike Lee'nin Amerikan sinemasında bir dönüm noktası kabul edilen filmi Doğruyu Seç (Do The Right Thing), Afro Amerikan nüfusun yoğun olarak yaşadığı Brooklyn'de, ırkçı gerilimin zirveye çıktığı sıcak bir yaz günü olanları perdeye yansıtıyor. Yönetmen Spike Lee ile birlikte kamera karşısına geçen Danny Aiello'nun yardımcı roldeki olağanüstü performansı ve senaryosuyla Oscar kazanan film, Hollywood klişelerine meydan okuyan modern sinema dili, beyazperdede ilk kez böylesine ete kemiğe bürünen, gerçekçi siyahî karakterleri ve çok tartışılan finaliyle yıllara meydan okuyan bir klâsik.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bayramda İstanbul Modern'de sanat zamanı
Bayramda İstanbul Modern'de sanat zamanı
53. İstanbul Müzik Festivali Tekfen Filarmoni’yle Başlıyor
53. İstanbul Müzik Festivali Tekfen Filarmoni’yle Başlıyor
İlhan Şeşen 77 yaşında hayatını kaybetti
İlhan Şeşen 77 yaşında hayatını kaybetti
İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nden 19 Mayıs’a Özel Sergi
İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nden 19 Mayıs’a Özel Sergi
Son Haberler
Doğayla baş başa, stresten uzakta: Keşfeden dönmek istemiyor! Ege’nin saklı huzur durağı masalları aratmıyor
Doğayla baş başa, stresten uzakta: Keşfeden dönmek istemiyor! Ege’nin...
Kaşarı bol, lezzeti olay: Hamur açmak yok, zahmet yok! Pratik su böreği tarifiyle şov yapacaksınız
Kaşarı bol, lezzeti olay: Hamur açmak yok, zahmet yok! Pratik su böreği...
Sıcaklara meydan okuyan lezzet: Serinlik arayanlar buraya! Ferahlatıcı tadıyla yaz sofralarının yıldızı
Sıcaklara meydan okuyan lezzet: Serinlik arayanlar buraya! Ferahlatıcı...
Haritada var ama bilen yok: Tarihle doğa iç içe! Zümrüt yeşili göllerle çevrili gizemli kale keşfedilmeyi bekliyor
Haritada var ama bilen yok: Tarihle doğa iç içe! Zümrüt yeşili göllerle...
Turşuda devrim gibi yöntem: Lezzetiyle büyülüyor, faydasıyla şaşırtıyor! Bu tuzla yapılan turşular şifa saçıyor
Turşuda devrim gibi yöntem: Lezzetiyle büyülüyor, faydasıyla şaşırtıyor!...
Vizeci şirketlere şafak baskını 35 gözaltı var
Vizeci şirketlere şafak baskını 35 gözaltı var

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.