LAG BAOMER NEDIR

Description: Lag BaOmer 2021 | Aleph Beta

Günümüzde  üzerine El Aksa camiinin altına kalan ve iki kez  yıkılmış olan BET HAMİKDAŞ yani Yahudi tapınağı son yıkılışının ardından 50. Senede ve Omer  sayımının 33üncü günüde Rabi Şimon Bar Yohay’ın kutlaması olarak açık alanlarda çocukların yaktıkları kamp ateşleri ile kutlanır.

RABBİ SHİMON BAR YOHAY TÜRBESİ  MERON DAĞI (SEFAD YAKINLARINDA)

Description: Jewish Humor Central: On Lag BaOmer, A Chassidic Rebbe Plays With Fire

Description: At least 44 crushed to death in stampede at overcrowded Lag Ba'omer event  in Israel – The Forward

LEB A LEB SÖZCÜĞÜNÜN TAM KARŞITLIĞI VE KORONA GÜNLERİNDE HEPSİ DE MASKESİZ

Bir rivayet’e göre de Yahudi ordularının kamplarını basmaya hazırlanan düşman ordusunu yanıltmak ve kamp ateşi ile yeri belirlenebilecek olan Askeri kampı kamufle etmek adına İsrail çocukları her  bölgede  kamp ateşleri yakarak düşmanı  yanıltmışlardır.

Bu kamp ateşi yakma olayı her sene İsrail genelinde bütün çocuklarca kutlanır ve ateş etrafında sosis ve patates kızartılarak kutlamalar devam eder.

Laik İsrailliler bu şekilde kutlarken dini bütün İsrailliler de  Rabbi Şimon Bar Yohay’ın MERON dağındaki türbesini ziyaret ederek bu bayramı kutlamayı gelenek haline getirmişlerdir.

Bu sene de her sene olduğu gibi  Lag Baomer günü  Meron  Dağındaki türbe ziyareti binlerce dindar İsraillinin akınına uğradı ve ne yazık ki. Kalabalık nedeni ile ıslak olan zeminde kayan insanlar  bir insan ÇIĞ’ı oluşturarak insanların ezilmesine sebebiyet verdi.

Korona nedeni ile Meron Dağı belediyesi bu toplantının  b u yıl yapılması için gerekli iznin verlmesini engelledi ancak dini bütün kişi ve tarikatlar  bu kutlamayı ertelemeyi kabullenmediler.

Sonuç oldukça üzücü oldu 44 ölü 100 den fazla yaralı…

İsrail Cumhuriyet Savcılığı ve yetkili makamlar  olayın derinlemesine incelenmesi maksadı ile Soruşturulması gerektiğini belirttiler ve olay Polis incelemesindedir.

Tarihte de  Bet Hamikdaş yıkımından yıllar sonrada  o yıllarda  başka bir salgın hastalıktan Rabi Akiva'nın yirmi dört bin öğrencisi vardı. Her biri Tora'nın içerdiği konuların her alanında uzmanlaşmış büyük alimlerdi. Ancak tek bir kusurları vardı - birbirlerine olan sevgi ve saygıda gerekli dereceye ulaşamamışlardı. Bu nedenle yirmidört bin öğrenciye salgın hastalık bulaştı ve Omer döneminin başından 33. günü olan Lag BaOmer'e kadar hepsi öldü.

Bugün de 44 kişi öldü ve bunun  bir işaret olabileceği ve insanların birbirini sevmesi ve saygı göstermesi gerektiğine dikkat çekildi.

Ölenler’e rahmet kalanlara sabır ve sağlık dilerim.

RAFAEL SADİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.