Change.org nedir?

Change.org dünyanın en büyük sivil toplum dayanışma mecrasıdır. Belli bir konuda hakkında imza kampayaları düzenlemede çığır açmıştır

10 Ekim 2013 Perşembe 22:41
Change.org nedir?







Change.org Digital imza kampanyalarını yürüten sosyal medya mecrasıdır. 2007 yılında Benjamin Michael Rattray kısa adıyla Ben Rattray tarafından kuruldu. Son 2009 yılından sonra büyük bir ivme kazandı. Sahibine Time Dergisi'nde 2012 yılında Dünyayı Etkileyen 100 adam listesine girme hakkını kazandırdı. Küçük bir evde temelleri atılan Chage.org bireyleri, devasa kuruluşlara, kamu kuruluşlarına, küresel şirketlere karşı dengelemeyi ilke ediniyor. Hak aranlar için ortak buluşma noktası haline gelen Change.org, haksızlığa uğrayanları, sivil toplum kuruluşlarını, sendikaları, engellileri, ayrılcılık kurbanı kadınları, şiddet mağdurlarını belli bir amaç için örgütleyebiliyor. Change.org'un yürüttüğü binlerce imza kampanyasından etkili sonuçlar alındığı biliniyor. Türkiye'de sayıları hızla artak Hidro Elektrik Santralleri'ne karşı yürütülen imza kampanyaları ile bilinen change.org, engellilerin, şiddet mağduru kadınların hakkını arayan hukukçuların da uğrak yeridir,

Dileyen herkesin imza kampanyası başlatabildiği, kısa süre içerisinde binlerce kişiye bu kampanyayı duyurabildiği mecraya Amerikan sivil toplum kuruluşları ve düşünce örgütleri de destek veriyor. ABD'de yaşayan Rattray'a iki yıl önce Gelecek için umut veren Sosyal Girişimci  ödülü verildi.  Halen bütün dünyada 40 milyondan fazla kullanıcısı bulunmakta, Türkiye kökenli düzenlenen 6 binden fazla imza kampanyasına ev sahipliği yaptığı bilinmektedir.
Şiddeti reddeden örgütsüz sivil hareketlerin tercih ettiği chage.org Avrupa, Uzakdoğu ve Afrika'da çok sayıda konu hakkında açılan kampanyaları hedefine ulaştırma başarısı göstermiş, bu yüzden haklı bir şöhrete ulaştırmıştır. Change.org 196 ülkede faaliyet gösteriyor.  Eylül 2012 yılında site Türkçeleşti. Böylece Change.org’un Türkiye ofisi de Eylül 2012′den itibaren resmi olarak açılmış oldu. Change.org’un Doğu Avrupa ve Batı Asya Direktörü Dr. Uygar Özesmi'ye göre Türkiye'de aktif olarak sistemi kullananların sayısı 400 bin kişi. Türkiye için bazen günde 10 kadar kampanyanın başlatıldığı sistemde şimdiye kadar 6 bin kadar imza kampanyası sona ermiş durumda. Change.org, şirketler ve STK'lar için de projeler yürütüyor, Türkiye ofisinde henüz 3 kişi çalışıyor..
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.