Çiğin nedir?

Çiğin nedir? Anadolu'nun pek çok yerinde, Türkmenistan, Kırgızistan ve Kazakistan'ın batı bölgelerinde kullanılır.

05 Ekim 2013 Cumartesi 01:37
Çiğin nedir?






Çiğin Nedir? Omuz ile baş arasında bölgeye verilen isimdir. Orta Anadolu, Akdeniz bölgesi, Karaman-Akşehir, Kayseri-Yozgat, Kırşehir-Sivas arası Türkmen boylarında yaygın olarak kullanılır. İki omuz hizasında baş arkasının tarif edilmesinde kullanılır.

Ortaasya'da Türkmenistan, Kırgızistan ve Kazakistan'ın batı bölgelerinde yerel dilde halen kullanılmaktadır. Sırt ağrılarının hekimlere tarifi ve çoçukların uzun yol boyunca büyüklerinin sırtında taşınması sırasında sık sık tekrarlanılır. Küçük yamaçların arka kısmlarının tarifinde, bahçelerin bellenmesi sırasında ekilecek yerin hazırlanmasında, yeni doğan çocukların beşik törenlerinde Çiğin kelimesini duymak mümkündür. İkiden fazla kişinin bir yere tırmanması ya da ağır bir şeyin taşınması sırasında "Çiğin vermek" güç-takat-destek vermek anlamında da kullanıldığı görülür.

NERELERDE KULLANILIR?
Çiğin daha çok yakınma cümleleri içerisinde geçer. Bir ağrıyı, sızıyı rahatsızlığı ifade etmek için kullanılır. Çiğnim ağrıyor, Çiğinlerim ağrıdı, çiğnim tutuldu, çiğine basma, çiğinden tutun, çiğnime kama gibi saplandı, seni yıllarca çiğinimden indirmedim, çiğinimdemisin mübarek, çiğinim gibisin çok ağırsın, tümseğin çiğinini geçince, yarıbelin çiğin kısmı, çiğindeki yeri tohumlama, çiğine boncuk asma, çiğine nazar değdirme, çiğindeki bebek gibisin(Düşebilirsin dikkat)
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.