Yargın nedir?

Yargın nedir?Anadoluda halen yaygın olarak bir tepenin üst arka bölgesini tarifte ve vucudun arka üst kısmını tarif etmekte kullanılır

05 Ekim 2013 Cumartesi 01:51
Yargın nedir?






Yargın yer tanımlamasında kullanılan anadoluda çok yaygın bir terimdir. Daha çok bir yamacın kuzey arka-üst bölgesini anlatmak için kullanılır. Yargın Akdeniz ve içanadolu yörüklerinde yukarı-arka bölgeleri tarifte okunduğu gibi söylenir. Halen Yozgat, Sivas, Kayseri, Kırşehir, Kuzey Torosların tamamında vucudun arka sırt bölgesinin adıdır. Yargın vermek, yargın çıkmak, yargın ovalamak, yargını tutmak, yargına bastırmak, yargını geçmek, yargından aşağı, yargından tarafı, yargından yukarı, yargının başı, yargının kuzu, yargınım ağrıdı gibi günümüzde halen sıklıkla kullanılır. İki araksuyun birleşmeye yakın noktalarına, dere yatağının düzlüğe indiği bölgelerin tarifinde de Yargın kelimesinin kullaldığı yerler vardır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.