Prelli Takvimi 2020 ile Juliet'i arıyor

Verona, 3 Aralık 2019 — Paolo Roversi tarafından fotoğraflanan "Looking for Juliet" (Juliet'i Aramak) temalı 2020 Pirelli Takvimi, bugün Verona'daki Teatro Filarmonico'da dünyaya tanıtıldı.

03 Aralık 2019 Salı 22:58
Prelli Takvimi 2020 ile Juliet'i arıyor






Prelli Takvimi 2020 ile Juliet'i arıyor

Ünlü İtalyan fotoğrafçı Paolo Roversi, kısa bir sanat filmi eşliğinde Juliet'in özünü arıyor.


 

Shakespeare'in zamansız trajedisinden ilham alan ve "Her kadının içinde bir Juliet vardır" diyen Paolo Roversi, bu yıl 47. edisyonu yayımlanan The Cal™ için kahramanlar olarak Claire Foy, Mia Goth, Chris Lee, Indya Moore, Rosalía, Stella Roversi, Yara Shahidi, Kristen Stewart ve Emma Watson ile çalıştı.

Bu yıl kısa bir filmin eşlik etmesiyle takvim, ilk kez fotoğrafçılığı sinemayla buluşturuyor. Bu 18 dakikalık kısa filmde yönetmen olarak kendisini canlandıran Paolo Roversi, Juliet rolü için adaylarla görüşüyor. Her aday, çok yönlü bir karakteri değişik duygular ve ifadelerle canlandırmak için yönetmenin objektifinin önünden geçiyor.

Senaryo iki aşamada gelişiyor. İlk aşamada, kahramanların makyajları veya kostümleri olmadan sete geldikleri görülüyor. Roversi ile oturup proje hakkında konuşan her aday, rol için seçilmeyi istiyor, yönetmene kendi deneyimlerini ve Juliet'i gözünde nasıl canlandırdığını anlatıyor, böylece kendisine dair gizli ve özel yönlerini açığa çıkarıyor. İkinci aşamada, adaylar Shakespeare'in kahramanına katacakları kişisel yorumlara dönüşmeleri için tasarlanan kostümleri giyiyorlar. Gerçeğin ve kurgunun birbirinin peşinden gittiği, farklılıklarının tıpkı puslu bir fotoğraftaki gibi bulanıklaştığı bir hikaye anlatma fikrinden yola çıkılıyor.

Roversi takvimi anlatırken şunları aktarıyor: "Juliet'i ararken masumiyet, güç, güzellik, duyarlılık ve cesaret yani seven bir kadının tüm nitelikleriyle dolu saf bir ruhu bulmaya çalışıyordum. Juliet'in ışığını Emma ve Yara'nın, Indya ve Mia'nın jestlerinde ve sözlerinde, Kristen ve Claire'in gülüşlerinde ve gözyaşlarında, Chris ve Rosalia'nın seslerinde ve müziklerinde, Stella'nın masumiyetinde buldum. Her kadının içinde bir Juliet vardır. Ve ben onu daima arayacağım."

Çekimleri Mayıs ayında gerçekleşen 2020 Pirelli Takvimi ilk defa bir İtalyan fotoğrafçı tarafından yaratıldı. Çekim mekanları olarak genç kadının talihsiz kaderiyle daima ilişkilendirilen Verona ve Roversi'nin kırk yıldır yaşadığı Paris seçildi.

Uzun yıllardır opera tutkunu olan Roversi, librettolardan ilham alan benzersiz grafik tasarımlı bir eser yaratmak istedi. 132 sayfalık 2020 Takvimi'nin kapağında aylık takvim, iç sayfalarda ise Shakespeare'in Romeo ve Juliet'inden bölümler ile hikayenin kahramanlarının ve Verona şehrinin renkli ve siyah beyaz 58 fotoğrafı yer alıyor. Kapak açıldığında evreni temsil eden gök kubbe çizimi ortaya çıkıyor ve Juliet'in öyküsünü çevreleyerek ebedileştiriyor. Ön ve arka kapaklarında takvimin kendi fontunda altın renkli olarak Juliet'in doğum tarihi, Romeo ile ilk buluşması, düğünleri ve ölümleri yer alıyor. Bu tarihler, isimleri kapağa serpiştirilen Takvim yıldızlarının doğum tarihleriyle tamamlanıyor ve takımyıldızlarla birlikte adeta şiirsel bir gök kubbe yaratılıyor.

Looking for JULIET

(Juliet'i Aramak)

2020 PIRELLI Takvimi

Fotoğraflar: Paolo ROVERSI

Kadro (alfabetik sırada):

CLAIRE FOY

MIA GOTH

CHRIS LEE

INDYA MOORE

ROSALIA

STELLA ROVERSI

YARA SHAHIDI

KRISTEN STEWART

EMMA WATSON

Sanat yönetimi ve tasarımı: M/M (PARIS)

Stil Danışmanı: İbrahim Kamara

Saç:Julien d'Ys

Makyaj: Thom Walker

Set Tasarımı: Jean Hughes de Chatillon

Kasting Yönetmeni: Piergiorgio Del Moro

Sahne sisli, ılıman Verona'da geçmektedir.

Gece saatleri, dikkatle dinlediğinizde düşmanların ve sevgililerin geçmişten gelen seslerini duyabiliyorsunuz. Juliet'i ararken bana yol göstermesi için bir iplik, bir çatlaktan sızan bir ışık bulmaya çalışıyorum.

Ama bu bir oyun değil. Bu bir rüya, eski bir rüya için bir ortam yaratmak gibi. Her fotoğraf çektiğimde yakalamaya çalıştığım aynı rüya, sevgi ve güzellik gerçeğinin görünür hale geldiği bir rüya.

Romeo ve Juliet'i ilk kez ergenlik yıllarımda okudum. Oyunun geçtiği İtalya'daki yerden çok da uzak olmayan Ravenna'da büyüdüğüm için Rönesans zamanındaki karakterleri gözümde canlandırmak bana kolay geldi. Oyun her ne kadar bir İngiliz tarafından yazılmış olsa da en romantik aşkı anlatan bu trajedinin aslında bir İtalyan hikayesi olduğunu düşünüyorum.

Bu hikaye, sevginin insanları dönüştürme gücüne sahip olduğunu anlatıyor, tıpkı Juliet'in sadece dört gün içinde masum bir genç kızdan bir asiye, güçlü bir kadına, aşk için en zor fedakarlığı yapmaya hazır bir devrimciye dönüşmesi gibi.

Juliet düşmanına aşık olmuştu. Hikayenin bugün hâlâ bizi etkilemeye devam etmesinin nedeninin bu olduğunu düşünüyorum. Sevginin nasıl sınır tanımadığını veya limitleri olmadığını simgeliyor. Çünkü sevgi, her şeyden öte bir güçtür.

Juliet'i ararken masumiyet, güç, güzellik, duyarlılık ve cesaret yani seven bir kadının tüm nitelikleriyle dolu saf bir ruhu bulmaya çalışıyordum.

Juliet'in ışığını Emma ve Yara'nın, Indya ve Mia'nın jestlerinde ve sözlerinde, Kristen ve Claire'in gülüşlerinde ve gözyaşlarında, Chris ve Rosalia'nın seslerinde ve müziklerinde, Stella'nın masumiyetinde buldum. Her kadının içinde bir Juliet vardır. Ve ben onu daima arayacağım.

PAOLO ROVERSI İLE İDEAL JULIET'İ ARAMAK HAKKINDA

Yeni Pirelli Takvimi'nin fotoğraflarını çekmeniz teklif edildiğinde nasıl tepki verdiniz?

Yıllardır Pirelli Takvimi'nin çekimlerini yapmayı hayal ettim çünkü bir fotoğrafçın en kutsal ideallerinden biridir ve gerçek olduğu için çok mutluyum. Bu hayallerimin projesi: Pirelli, tüm dünyada karşılık bulacak en yüksek kalitede bir eseri gerçekleştirebilmeniz için fikirlerinizi dilediğiniz gibi kullanma özgürlüğü tanımanın yanı sıra her türlü desteği de veriyor. Şimdiye dek yayımlanan hemen tüm Pirelli Takvimlerini gördüm; hepsi harika, her biri dünyanın en ünlü fotoğrafçılarından bazıları tarafından yaratıldı. Bunun bilinciyle ve takvimin en yüksek kalite geleneğini de düşünerek proje için elimden gelenin en iyisini yapmak istedim elbette.

Peki, sizi özellikle bu konsepte yönlendiren ne oldu?

Güzellik ve sevgi fikrini bir araya getiren bir eser yaratmak istedim. Fikir, sadelik ile yüksek etkiyi birleştirmeyi esas alıyor. Sevgi ve güzellik, uzun yıllardır araştırmalarımın ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Tamamıyla İtalyan bir proje için çalışan bir İtalyan fotoğrafçı olarak hikayenin İtalya ile bağlı olması gerektiği zaten belli.

Bu da size "yeni" bir Juliet arama fikrini verdi, öyle mi?

Aslında yeni veya eski bir Juliet söz konusu değil. "Juliet'i Aramak", özünde bir ideali aramak, çağlar boyu bir hayalin peşinden gitmekle ilgili. Feminenliği, tatlı aşkı, kırılganlık ile gücün karışımını, utangaçlığı ve isyanı bir arada taşıyan ideal kadını arama hikayesi. Juliet'te bunların hepsi var. Hikayesinin trajedisi, hayal ile gerçeklik, bir gözyaşı ile bir gülümseme, mutluluk ile acı, iyilik ile kötülük arasında bulanıklaşan sınırı anlatıyor. Bu kırılgan, adeta belirsiz sınırlar beni hep cezbetmiştir. Fotoğraflarımda hep bu belirsizliği sorguluyorum ve belki de aradığım güzellik, çözmeye çalıştığım gizem, o ince çizginin ta kendisi.

Kadro seçiminizden söz edebilir misiniz?

Her biri tamamıyla farklı kişisel tarihçeleri olan, farklı ortamlardan ve kültürlerden gelen çeşitli kadınlar buldum. Sonuçta ortaya dünyanın dört bir yanından gelen bu olağanüstü kadro çıktı. Her biriyle çalışmalarımızı organize etmek kesinlikle kolay olmadı ama kasting direktörümüz Piergiorgio Del Moro'nun müthiş koordinasyon becerileri sayesinde her şey yerli yerine oturdu. Her biri elimizdeki projeyi tam olarak anlayan ve bu Juliet macerasına katılmayı çok isteyen, farklı yeteneklere ve kişiliklere sahip, son derece başarılı oyuncular, şarkıcılar ve sanatçılar. Shakespeare'in trajedisinden pasajlar okuyarak kendi yaşamlarından ve kariyerlerinden kesitler anlatan bu kadınlar, orada bulunan herkesi büyüleyen benzersiz duygu anlarını yakalamayı başardı.

Etrafta bu kadar çok kadın olunca, Romeo karakteri bir kenarda kalmış gibi görünüyor...

Bu aslında doğru değil çünkü Romeo hep var. Hikayenin iki önemli unsurundan biri. Romeo olmasa Juliet de olmazdı. Bir araya geldiklerinde, sevginin ta kendisini somutlaştırıyorlar. Evrensel bir sevgi ve güzellik mesajı veriyorlar çünkü bana göre güzellik ve sevginin kültürel veya dinsel sınırları yoktur. İkisi de evrenseldir.

Takvim üzerinde çalışırken sizi özellikle etkileyen şeyler oldu mu?

Aslında pek çok şaşırtıcı şey oldu. Sürprizler işimde önemli bir role sahiptir. Beklenmedik, tesadüfi bir olay, şansını denemek, sürecin temel ve her zaman var olan bileşenleridir. Takvim üzerinde çalışırken bir film de çektim ki o başlı başına heyecan verici ve öngörülemeyen olaylarla doluydu.

Seçtiğiniz ünlüler rol de yaptı, öyle mi?

Gerçekten de yaptılar. Benim "Juliet"lerim sadece fotoğraflara yansımadı, aynı zamanda Juliet'in doğum yeri olan ve takvimin tanıtıldığı Verona'da ve Paris'te fotoğraf setlerinde çektiğimiz filmde de rol aldılar. Takvimi bir filmle birleştirmek, yeni bir fikir olarak ortaya çıktı. Parçası olmak da beni çok mutlu etti. Daha önce kuliste yaşananları içeren birçok video vardı ama benimki kamera arkası değil, 2020 Pirelli Takvimi'ne paralel giden, tematik malzemeleri farklı bir görsel kanaldan paylaşan bir film.

Sonunda aradığınız Juliet'i buldunuz mu?

Sanırım onu hâlâ arıyorum ve asla pes etmeyeceğim çünkü işin doğrusu Juliet bir hayal ve asla gerçek olamayacak. Onu bu denli çekici kılan yönü de güzelliği ve gizemi. Yine de burada sunduğum Juliet'lerin insanlara hayaller kurduracağını umuyorum.

YILLAR BOYUNCA PIRELLI TAKVİMİ:

FOTOĞRAFÇILAR, ÇEKİM YERLERİ VE MODELLER

1964Robert Freeman – Mayorka, İspanya

Jane Lumb, Sonny Freeman Drane, Marisa Forsyth

1965Brian Duffy - Monako ve Güney Fransa'da Fransız Rivierası

Pauline Dukes, Annabella, Virginia, Pauline Stone, Jeannette Harding

1966Peter Knapp - Al Hoceima, Fas

Shirley Ann, Sue

1967Yayımlanmadı

1968Harri Peccinotti - Djerba, Tunus

Ulla Randall, Elisa Ngai, Pat Booth, Jill La Tour

1969Harri Peccinotti - Big Sur, California

1970Francis Giacobetti - Paradise Island, Bahamalar

Alexandra Bastedo, Anak, Pegga, Paula Martine

1971Francis Giacobetti - Jamaika, Büyük Antiller

Caileen Bell, Angela McDonald, Kate Howard, Christine Townson, Gail Allen

1972Sarah Moon - Villa Les Tilleuls, Paris

Suzanne Moncurr, Mick Lindburg, Boni Pfeifer, Inger Hammer, Magritt Rahn, Barbara Trenthan

1973Brian Duffy – Londra, İngiltere

Erica Creer, Sue Paul, Nicki Howorth, Kubi, Nicky Allen, Jane Lumb, Kate Howard, Vida, Penny Steel, Kari Ann, Elizabeth, Vicky Wilks

1974Hans Feurer – Seyşeller, Afrika

Eva Nielson, Kim, Marana, Chichinou, Kathy Cochaux

1975-83Yayımlanmadı

1984Uwe Ommer - Bahamalar, Orta Amerika

Angie Layne, Suzy-Ann Watkins, Jane Wood, Julie Martin

1985Norman Parkinson - Edinburgh, İskoçya

Anna, Cecilia, Iman, Lena, Sherry

1986Bert Stern - Cotswolds, İngiltere

Julia Boleno, Jane Harwood, Louise King, Deborah Leng, Suzy Yeo, Beth Toussaint, Gloria, Joni Flyn, Caroline Hallett, Samantha, Juliet, Clare Macnamara

1987Terence Donovan - Bath, İngiltere

Ione Brown, Colette Brown, Naomi Campbell, Gillian De Turville, Waris Dirie

1988Barry Lategan - Londra, İngiltere

Hugo Bregman, Briony Brind, Victoria Dyer, Nicola Keen, Kim Lonsdale, Sharon MacGorian, Naomi Sorkin, Carol Straker

1989Joyce Tennyson - Polaroid Studios, New York

Lisa Whiting, Nicky Nagel, Danielle Scott, Brigitte Luzar, Gilda Meyer-Nichof, Kathryn Bishop, Susan Allcorn, Susan Waseen, Rosemarie Griego, Akura Wall, Gretchen Heichholz, Rebecca Glen

1990Arthur Elgort - Seville, İspanya

Laure Bogeart, Laurie Bernhardt, Christina Cadiz, Anna Klevhag, Florence Poretti, Debrah Saron

1991Clive Arrowsmith - Fransa

Alison Fitzpatrick, Lynne Koester, Monika Kassner, Paola Siero, Nancy Liu, Katherina Trug, Jackie Old Coyote, Tracy Hudson, Rachel Boss, Carole Jimenez, Saskia Van Der Waarde, Rina Lucarelli, Susie Hardie-Bick

1992Clive Arrowsmith - Almeria, İspanya

Alison Fitzpatrick, Julienne Davis, Judi Taylor

1993John Claridge – Seyşeller, Afrika

Christina Estrada, Barbara Moors, Claudie

1994Herb Ritts on Paradise Island, Bahamalar

Karen Alexander, Helena Christensen, Cindy Crawford, Kate Moss

1995Richard Avedon - New York, ABD

Nadja Auermann, Farrah Summerford, Naomi Campbell, Christy Turlington

1996Peter Lindberg - El Mirage, California, ABD

Eva Herzigova, Nastassja Kinski, Kristen Mc Menamy, Navia, Carre Otis, Tatjanna Patitz

1997Richard Avedon - New York, ABD

Honor Fraser, Ling, Cordula, Sophie Patitz, Ines Sastre, Waris Dirie, Anna Klevhag, Monica Bellucci, Gisele, Kristina, Tatiana, Irina, Jenny Shimizu, Marie Sophie, Brandy, Julia Ortiz, Nikki Uberti

1998Bruce Weber - Miami, ABD

Tanga Moreau, Stella Tenant, Milla Jovovich, Carolyn Murphy, Eva Herzigova, Patricia Arquette, Shalom Harlow, Kristy Hume, Elaine Irwin Mellencamp, Georgina Grenville, Kiara, Rachel Roberts, Daryl Hannah. Guests: Dermot Mulroney, Fred Ward, Ewan Mc Gregor, Dan O'Brien, BB King, Sonny Rollins, Bono, Paul Cadmus, Francesco Clemente, John Malkovich, Kelly Slater, Kris Kristofferson, Robert Mitchum.

1999Herb Ritts - Los Angeles, ABD

Chandra North, Sophie Dahl, Karen Elson, Michele Hicks, Carolyn Murphy, Shirley Mallmann, Laetitia Casta, Audrey Marnay, Elsa Benitez, Bridget Hall, Angela Lindvall, Alek Wek

2000Annie Leibovitz - Rhinebeck, New York, ABD

Lauren Grant, June Omura, Mireille Radwan-Dana, Laetitia Casta, Alek Wek, Julie Worden, Jacqui Agyepong, Marjorie Folkman

2001Mario Testino - Napoli, İtalya

Gisele Bündchen, Aurelie Claudel, Karen Elson, Rhea Durham, Marianna Weickert, Fernanda Tavares, Angela Lindvall, Ana Claudia Michael, Liisa Winkler, Noemi Lenoir, Frankie Rayder, Carmen Kass

2002Peter Lindbergh - Los Angeles, ABD

Lauren Bush, Erika Christensen, Amy Smart, Bridget Moynahan, James King, Shannyn Sossamon, Selma Blair, Kiera Chaplin, Brittany Murphy, Monet Mazur, Rachel Leigh Cook, Mena Suvari, Julia Stiles

2003Bruce Weber - Cilento ve Paestum, İtalya

Jessica Miller, Lisa Steiffert, Heidi Klum, Isabeli Fontana, Mariacarla Boscono, Natalia Vodianova, Karolina Kurkova, Sienna Miller, Alessandra Ambrosio, Rania Raslan, Bridget Hall, Sophie Dahl, Eva Riccobono, Yamila Diaz-Rahi, Filippa Hamilton, Valentina Stilla, Enrico Lo Verso, Alessandro Gassman, Tomasino Ganesh, Marcelo Boldrini, Jak Krauszer, Stephan Ferrara, Ajay Lamas

2004Nick Knight - Londra, İngiltere

Adina Fohlin, Amanda Moore, Jessica Miller, Natalia Vodianova, Karolina Kurkova, Mariacarla Boscono, Esther de Jong, Frankie Rayder, Liberty Ross, Dewi Driegen, Ai Tominaga, Pollyanna McIntosh, Alek Wek

2005Patrick Demarchelier - Rio de Janeiro, Brezilya

Adriana Lima, Julia Stegner, Michelle Buswell, Erin Wasson, Marija Vujovic, Fillipa Hamilton, Liliane Ferrarezi, Valentina, Diana Dondoe, Isabeli Fontana, Naomi Campbell

2006Mert and Marcus - Cap d'Antibes, Fransa

Jennifer Lopez, Gisele Bundchen, Guinevere Van Seenus, Kate Moss, Karen Elson, Natalia Vodianova

2007Inez and Vinoodh - California

Sophia Loren, Penélope Cruz, Lou Doillon, Naomi Watts, Hilary Swank

2008Patrick Demarchelier – Şanghay, Çin

Maggie Cheung, Agyness Deane, Lily Donaldson, Du Juan, Doutzen Kroes, Catherine McNeil, Mo Wan Dan, Sasha Pivovarova, Coco Rocha, Caroline Trentini, Gemma Ward

2009Peter Beard - Abu Camp/Jack's Camp, Botswana

Daria Werbowy, Emanuela De Paula, Isabeli Fontana, Lara Stone, Rianne Ten Haken, Malgosia Bela, Mariacarla Boscono

2010Terry Richardson - Bahia, Brezilya

Daisy Lowe, Georgina Stojiljokovic, Rosie Huntington, Eniko Mihalik, Catherine McNeil, Ana Beatriz, Abbey Lee Kershaw, Marloes Horst, Lily Cole, Miranda Kerr, Gracie Carvalho

2011Karl Lagerfeld - Paris, Fransa

Bianca Balti, Elisa Sednaoui, Freja Beha Erichsen, Isabeli Fontana, Magdalena Frackowiak, Anja Rubik, Abbey Lee Kershaw, Lakshmi Menon, Heidi Mount, Erin Wasson, Natasha Poly, Lara Stone, Daria Werbowy, Iris Strubegger, Jeneil Williams, Baptiste Giabiconi, Sebastian Jondeau, Brad Kroenig, Garrett Negg, Jake Davis

2012Mario Sorrenti - Murtoli, Korsika

Isabeli Fontana, Natasha Poly, Saskia De Brauw, Lara Stone, Joan Small, Guinevere Van Seenus, Malgosia Bela, Edita Vilkevictiute, Kate Moss, Milla Jovovich, Margareth Made, Rinko Kikuchi

2013Steve McCurry - Rio de Janeiro, Brezilya

Isabeli Fontana, Adriana Lima, Sonia Braga, Marisa Monte, Elisa Sedanoui, Petra Nemcova, Hanna Ben Abdesslem, Liya Kebede, Karlie Kloss, Kyleigh Kuhn, Summer Rayne Oakes

2014Milano'da Takvimin 50 yaşının kutlaması

1986 Takvimi - Helmut Newton - Monte Carlo ve Chianti

Antonia Dell'Atte, Susie Bick, Betty Prado

2015Steven Meisel - New York, ABD

Karen Elson, Anna Ewers, Isabeli Fontana, Gigi Hadid, Candice Huffine, Adriana Lima, Sasha Luss, Cameron Russel, Joan Smalls, Natalia Vodianova, Raquel Zimmerman

2016Annie Leibovitz - New York, ABD

Yao Chen, Natalia Vodianova, Kathleen Kennedy, Agnes Gund e Sadie Rain Hope-Gund, Serena Williams, Fran Lebowitz, Mellody Hobson, Ava Duvernay, Tavi Gevinson, Shrin Neshat, Yoko Ono, Patti Smith, Amy Schumer

2017Peter Lindbergh - Berlin, Los Angeles, New York, Londra ve Le Touquet

Jessica Chastain, Penelope Cruz, Nicole Kidman, Rooney Mara, Helen Mirren, Julianne Moore, Lupita Nyong'o, Charlotte Rampling, Lea Seydoux, Uma Thurman, Alicia Vikander, Kate Winslet, Robin Wright, Zhang Ziyi, Anastasia Ignatova

2018Tim Walker - Londra, İngiltere

Adut Akech, Adwoa Aboah, Alpha Dia, Djimon Hounsou, Duckie Thot, Jaha Dukureh, King Owusu, Lil Yachty, Lupita Nyong'o, Naomi Campbell, RuPaul, Sasha Lane, Sean "Diddy" Combs, Slick Woods, Thando Hopa, Whoopi Goldberg, Wilson Oryema Zoe Bedeaux

2019Albert Watson - Miami ve New York

Laetitia Casta, Misty Copeland, Julia Garner, Gigi Hadid, Sergei Polunin, Calvin Royal III, Alexander Wang, Astrid Eika

2020Paolo Roversi – Paris ve Verona

Claire Foy, Mia Goth, Chris Lee, Indya Moore, Rosalía, Stella Roversi, Yara Shahidi, Kristen Stewart, Emma Watson

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.