HDP'nin Erzurum mitinginde gerginlik

Erzurum'da saat 10.00 sıralarında HDP mitingi öncesi başlayan gerginlik devam ediyor.

04 Haziran 2015 Perşembe 23:28
HDP'nin Erzurum mitinginde gerginlik







HDP'nin Erzurum mitinginde gerginlik



 Erzurum'da saat 10.00 sıralarında HDP mitingi öncesi başlayan gerginlik devam ediyor. Takviye güvenlik güçleri kentte değişik mahallelerdeki olayları kontrol altına almaya çalışıyor.
Miting alanı yakınanda toplanarak, HDP'ye Erzurum'da miting yaptırmayacaklarını söyleyen gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.
Çevre illerden takviye gelenlerle 4 bin polisin görev yaptığı HDP mitingi öncesi, gerginlik çıktı. Miting alanına yakın bölgedeki ev ve işyerleri Türk bayraklarıyla donatılırken, ellerinde ve sırtlarında Türk bayrakları olan yaklaşık 1000 kişilik grup, saat 10.00 sıralarında slogan atarak yürüyüşe geçti.
'Burası Erzurum, Erzurum'dan çıkış yok', sloganları atarak yürüyen göstericilere polis engel olmak istedi. Meydanın üzerinden bir helikopter sürekli uçarken, TOMA'lar su sıkarak göstericileri durdurmaya çalıştı. Çıkan arbedede bir polis başından yaralandı. Yaralı polisi almaya gelen ambulansın geçişine izin vermeyen göstericiler polisle çatıştı. Göstericilerden de yaralananlar oldu. 
Mitingi izlemeye gelen yaklaşık 2 bin kişiye, göstericilerin saldırmaması için etten duvar ören güvenlik güçleri yetersiz kalınca jandarmadan takviye istendi. Robocop kıyafetli jandarmalar da göstericilere müdahale etti. 
Protestocu grubun dağıtılmasına çalışılırken, kentin diğer semtlerinde toplanan grupların da mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'na gelmesini önlemek için polis yoğun güvenlik önlemi aldı.
EMNİYET MÜDÜRÜNÜ TOMA ISLATTI 
Olay yerinde bulunan Erzurum Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, TOMA'nın sıktığı su ile ıslandı. Yardımcıları ve korumaları ile birlikte olayların içinde kalan Emniyet Müdürü Karabörk, göstericilerin üzerine sıkılan sudan etkilendi. Islanınca hemen geri dönen Emniyet Müdürü Karabörk, 'TOMA kazasını' kısa süreli ıslanmayla atlattı. Göstericileri durdurmak için atılan gaz bombaları, özellikle önlem almayan polis, vatandaş ve gazetecileri etkiledi. Çeşme başlarına koşan vatandaşlar ve polisler, su ile yüzlerini yıkanarak etkiden kurtulmaya çalıştı. 
MHP İL BAŞKANI ANATEPE: BİZİMLE ALAKASI YOK
Ülkü Ocakları İl Başkanı Abdullah Kırmacı ile birlikte dün bir basın toplantısı düzenleyen MHP İl Başkanı Ahmet Anatepe, "Demokrasilerde hesap sorma merci, sandıklardır. Hiç kimse ülkücü camiayı kumpas içine çekemeyecektir. Provokatif her türlü girişime karşı uyanık olunmalı, itidal ve sağ duyu kesinlikle elden bırakılmamalı. Ülkücü için değişmez ölçü, kanundur, düzendir, nizamdır. Hiç kimse partimizi ve camiamızı bu çizginin dışına asla çekemeyecektir" demişti. 
MHP Erzurum İl Başkanı Ahmet Anatepe, olayların kendileriyle ilgisinin olmadığını belirterek, "Bizimle alakası olmayan şeyler. Şu andaki olaylar halkın tepkisi. Yani Erzurumlu halkın tepkisi. Ülkücü camianın bu olaylarla hiç bir alakası yok. Ben çıkan olayları tasvip etmiyorum" diye konuştu.
GAZDAN ETKİLENEN KIZI POLİS KURTARDI 
Polis gaz bombası atarak göstericileri dağıtmaya çalışırken, miting alanına gitmekte olan 3 kız da olayların ortasında kaldı. Bu sırada biber gazından etkilenen kızlardan biri baygınlık geçirdi. Arkadaşları tarafından epilepsi (sara) hastası olduğu söylenen genç kıza polisler su verdi. Polisler, baygınlık geçiren kızı kucaklayıp bir apartman içine aldı ve ambulans istedi. Diğer kızlar da "Bu mu aldığınız güvenlik" diyerek polislere tepki gösterdi. Gelen ambulanstaki sağlık görevlileri baygınlık geçiren kıza müdahale etti. 
PARTİ MİNİBÜSÜ YAKILDI
Mitingin yapıldığı İstasyon Meydanı'na giderken, göstericilerin arasında kalan bir kişi de tekme tokat dövülürken, ilçelerden gelen partilileri taşıyan bazı araçlar saldırıya uğradı.
Sürücüsünün direksiyon kontrolünü kaybetmesi sonucu direğe çarpıp kaza yapan 25 D 0877 plakalı minibüs çekiciyle sanayiye götürülürken bir grup tarafından ateşe verilip yakıldı.
70 YAŞINDAKİ KADIN GÖSTERİCİLERE TEPKİ VERDİ
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın İstasyon Meydanındaki mitingden dağılan kalabalık grup, polisin kontrolu altında 50. Yıl Caddesi, Kavak Mahallesi ve Mahallebaşına gittiler. HDP'lilerin geçeceği yol güzergahında bekleyen karşıt grup ise bunlara taşlarla saldırdı. Taşlanan çok sayıda otomobil, minibüsün camları kırıldı, içinde bulunanlar yaralandı. Çıkan olaylarda Kavakkapı'da ise bir otomobil yakıldı. İtfaiye yangına müdahale etti ancak araçlar kullanımaz hale geldi. Sahipleri tarafından terk edilen minibüs ve otomobiller hurdaya döndü. Olay yerine gelen çekicilere vatandaş engel oldu. İçinde HDP'lileri taşıdığı sanılan ambulanslara saldıran grup, Acil Servis görevlilerine zor anlar yaşattı. Bazı vatandaşların ellerinde döner bıçakları ile dolaşmaları dikkat çekti. Olaylar içinde kalan kadın ve çocuklar, polis ve vatandaşlar tarafından uzaklaştırıldı. Kavakkapı semtinde küçük bir bakkal dükkanı bulunan Hüsna Tufan Güzel, HDP'lilerin saldırı üzerine sopa ile karşılık verdi. Atılan gazların arasında kalan 70 yaşındaki kadın, göstericilere tepki gösterdi. Mahallebaşı semtinin dört bir tarafını TOMA'larla kontrol altına alan polise, HDP İl Başkanlığı ve yanındaki inşaat halindeki binadan taş atıldı. Polis biber gazı ve tazyikli su sıkarak gösterecilere karşılık verdi. HDP'liler polise taş atan kendi partililerine tepki gösterdi. Bunun üzerine polis geri çekildi ve Mahallebaşına sıkışan HDP'liler dağıldı ve gösteriler de sona erdi.
VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI: 11'İ POLİS, 38 KİŞİ YARALANDI
Öte yandan Erzurum Vailiğinden yapılan yazılı açıklamada HDP mitinginde meydana gelen olaylarda 11 polis, 17 HDP'li ve 10 karşıt görüşlü olmak üzere 38 kişinin hafif şekilde yaralandığı belirtildi. Vali Ahmet Altıparmak imzasıyla gönderilen açıklamada şöyle denildi:
"Bugün HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla ilimizde gerçekleşen HDP mitinginde meydana gelen olaylarda 11 polis, 17 HDP'li ve 10'da mitingi protesto eden gruplardan olmak üzere toplam 38 kişi hafif şekilde yaralanmıştır. Miting öncesi, sırası ve sonrasında son derece duyarlı ve dikkatli şekilde olaylara müdahale eden güvenlik kuvvetlerimize ile olayların büyümesine meydan vermeyen ve sağduyulu davranan kıymetli Erzurum halkına takdir ve teşekkürlerimizi sunarım."
AK PARTİ ERZURUM İL BAŞKANI YEŞİLYURT'TAN ŞİDDETE TEPKİ
Ak Parti Erzurum İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, HDP mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olayları eleştirdi. Yazılı bir açıklama yapan Yeşilyurt, özetle şu görüşleri savundu: "Bugün şehrimizde maalesef talihsiz çatışmalar yaşanmıştır. Bugün yaşanılan bu olaylarda maalesef çirkin görüntüler ortaya çıktı. MHP bayrakları taşıyarak elleriyle bozkurt işareti yapan gruplar tarafından partimizin bayrakları ve afişleri sökülüp yırtılırken teşkilat binalarımıza da saldırılar gerçekleşti. Bu çirkin saldırılar inkar edilemez. Çünkü görüntülerle tespit edildi. Biz sokağa, kargaşa değil huzur getirme çabasındayız. Tüm siyasi partileri kaos ve kargaşaya değil sandığa davet ediyoruz. Gönül isterdi ki, HDP ve MHP çıkan bu olaylara seyirci kalmasın tahriklere meydan vermesin."
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşma yapması için İstasyon Meydanındaki miting alanı tahsisinin Yakutiye ilçe seçim Kurulu tarafından yapıldığını ve bu kararın altında MHP'li üyenin de imzası bulunduğunu ileri süren Yeşilyurt, "Ancak buna rağmen halka meydanı AK Parti'nin tahsis ettirdiği yönünde aldatıcı ve yanıltıcı propaganda yapılmaktadır. Diğer taraftan HDP'liler de sosyal medya üzerinden AK Partililer tarafından kendilerine saldırıldığı şeklinde kamuoyu oluşturmaktadır. Ortada AK Parti'ye yönelik kirli bir tezgah olduğu açıktır. Halkımız bu tür çirkin tezgahların bilincinde olarak sandıkta gereken cevabı verecektir. Şunu ifade etmeliyim ki, huzuru bozarak ülkeyi kaosa sürüklemeye, Gezi ruhunu yeniden ortaya çıkarmaya çalışanlar boşuna heveslenmesin. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin güvenlik güçleri bunların her zaman karşılarında olacaktır. Seçimlere günler kala bütün Erzurumlu hemşerilerimi sağduyuya davet ediyorum. Aynı sağduyu çağrısını diğer siyasi partilerden de beklediğimizin altını çiziyorum. Kentin huzurunu kaçırarak, sandığa gölge düşürmeye çalışanları ise yüce milletimizin takdirine, mahşeri vicdanının değerlendirmesine bırakıyorum" diye konuştu.
Son Güncelleme: 04.06.2015 23:30
Anahtar Kelimeler:
HDPErzurum
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.