• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Politika
  3. İlber Ortayla; Şehirleri düzenlenenin vakti geldi
Politika
Yayınlanma: 28 Mart 2022 - 13:00

İlber Ortayla; Şehirleri düzenlenenin vakti geldi

Ortaylı, “sanayiyi planlı bir şekilde verimli topraklardan kaydırırsak gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye bırakırız” dedi.

2 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İlber Ortayla; Şehirleri düzenlenenin vakti geldi

İlber Ortayla; Şehirleri düzenlenenin vakti geldi


“Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’’ temasıyla 24-27 Mart’ta düzenlenen Kartepe Zirvesi sona erdi. Dört gün süren zirvenin son oturumunun konuğu ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu. Konuşmasında şehirleri düzenlemenin önemine dikkat çeken Ortaylı, “sanayiyi planlı bir şekilde verimli topraklardan kaydırırsak gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye bırakırız” dedi.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve dünyanın en büyük şehircilik buluşması olan Kartepe Zirvesi “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” temasıyla 25 ülkeden gelen 350 entelektüel, akademisyen, ekonomist, kent bilimcisi ve dünyanın geleceği için söyleyecek sözü olanların katılımıyla gerçekleşti. Kartepe Zirvesi’nin son gün oturumunda Akçakoca Salonu’nda ‘Kadim Şehirlerden Günümüze’ konusu ele alındı. 

Pelin Çift moderatörlüğünde gerçekleşen oturuma ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı katıldı. Gençlik dönemindeki şehirler ile bugünün şehirlerini karşılaştıran Prof. Dr. Ortaylı, “Sanayiyi planlı bir şekilde verimli topraklardan kaydırırsak gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye bırakırız.” dedi.

“KAPIDA DÜŞMAN VARDI”

Türkiye’de şehirleşmenin 1. Dünya Savaşı’ndan sonra telaşla ve dönemin şartlarına göre dizayn edildiğini ifade eden Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Burada insan Voltaire okuyup, Mozart’ı dinleyerek Batı medeniyeti ne güzelmiş diye girmediler işe. Kapıda düşman vardı. Telaş vardı. İnsanlar bu şehirleri o dönem bu şekilde kurdu” dedi. Orta Anadolu’da sanayileşmenin olmayıp sadece Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşmasını eleştiren Prof. Dr. Ortaylı, artık Orta Anadolu’da da sanayileşmenin olduğunu dile getirdi. Sanayi olmazsa Türkiye’nin aç kalmayacağını ifade eden Prof. Dr. Ortaylı, planlı bir şekilde sanayiyi başka bir bölgeye kaydırılırsa gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye bırakılacağını söyledi.

“ŞEHİRLERE GÖÇ ÇEKMEK CAHİLLİKTİR”

Göçlerin Türkiye’nin sanayileşme ihtiyacını daha da arttırdığını dile getiren Prof. Dr. Ortaylı, “Göçler sanayi sancısını iki kat artırmıştır. Türkiye kendi çevresini tahrip etmiş ve sanayileşmiş. Göç için boşalan köylere aklı başında insan getireceğiz. Şehirlere göç çekmek bir cahilliktir” dedi. 

“TABİATI YOK EDİYORUZ”

Şehirleri düzenlemenin vakti geldiğini vurgulan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “ Öncelikle zehirli mıntıkaları çok edeceğiz. Yani sanayiyi verimli topraklardan çekeceğiz. Bursa şeftalisi sanayileşme yüzünden artık yok. Tabiatın güzelliklerinden istifade edemedikten sonra zenginlik ne işe yarar? Peynirimizin küfü eski küf değil. Otlarımız eski ot değil. Bu tabiat insanları yaratmış ama biz tabiatı yok ediyoruz. Dünya değişmedi. Aynı şehirleşme paniği devam ediyor. Yaşamak istiyorsak da bu devam edecek ama bu kendi bulunduğumuz çevreyi yok etmemiz anlamına gelmiyor. Onu ıslah etmeliyiz.” diye konuştu. Başkan Tahir Büyükakın, söyleşi sonrası katılımcılara plaket takdim etti.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
ORC’den flaş seçim anketi: AKP düşüşte, CHP oylarını katlıyor!
ORC’den flaş seçim anketi: AKP düşüşte, CHP oylarını katlıyor!
ORC’den son seçim anket sonuçları geldi: Siyasi rekabet kızışıyor! İşte partilerin oy oranları
ORC’den son seçim anket sonuçları geldi: Siyasi rekabet kızışıyor! İşte partilerin oy oranları
SONAR’dan şok sonuç: Seçim yarışında büyük dalgalanma! CHP ile AKP arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı
SONAR’dan şok sonuç: Seçim yarışında büyük dalgalanma! CHP ile AKP arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı
Seçim kulisleri karıştı, Ankara’da tansiyon yükseliyor! Seçmen yön değiştiriyor: Erdoğan, ismi bile bilinmeyen adaylara karşı geride!
Seçim kulisleri karıştı, Ankara’da tansiyon yükseliyor! Seçmen yön değiştiriyor: Erdoğan, ismi bile bilinmeyen adaylara karşı geride!
Son Haberler
İş Bankası’ndan hesap açmanız yeterli: 5000 TL anında hesaba yatıyor
İş Bankası’ndan hesap açmanız yeterli: 5000 TL anında hesaba yatıyor
Sessizliğe aşık 4 burç: Gürültüden, kalabalıktan anında kaçıyorlar
Sessizliğe aşık 4 burç: Gürültüden, kalabalıktan anında kaçıyorlar
Bekarlar bu illere akın ediyor: Yalnız ve özgür yaşam burada! Yalnız yaşamak isteyenlerin çok göç ettiği 5 şehir
Bekarlar bu illere akın ediyor: Yalnız ve özgür yaşam burada! Yalnız...
Devletten ailelere büyük jest: Başvurana anında ödeme! Aile yılı kapsamında 20 bin TL yardım başladı
Devletten ailelere büyük jest: Başvurana anında ödeme! Aile yılı...
Sıfır araç fiyatında tarihi indirim: TOGG almanın tam zamanı! 830 bin TL’ye TOGG kampanyası yok satıyor
Sıfır araç fiyatında tarihi indirim: TOGG almanın tam zamanı! 830...
Ömrünüze ömür katacak 7 yeşil besin
Ömrünüze ömür katacak 7 yeşil besin

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.