Sandık taşıma tartışması büyüyor; Hedef'te YSK var

YSK'nın güvenlik gerekçesiyle onay verdiği sandık taşıma kararlarına AK Parti yönetimi 'Anayasa'ya, yasalar uygun' savunması yaptı... Muhalefet partileri ise sandıkların mahalle dışına çıkamayacağını ileri sürüyor..

02 Ekim 2015 Cuma 09:25
Sandık taşıma tartışması büyüyor; Hedef'te YSK var






Sandık taşıma tartışması büyüyor; Hedef'te YSK var

1 Kasım erken seçim öncesi il, ilçe seçim kurulları tarafından verilen sandık taşıma kararları tartışmaları da beraberinde getirdi. YSK'nın güvenlik gerekçesiyle onay verdiği sandık taşıma kararlarına AK Parti yönetimi 'Anayasa'ya, yasalar uygun' savunması yaparken, Muhalefet sandıkların mahalle  dışına çıkamayacağını söyledi. Benzer bir görüş te AK Parti'den geldi. Tartışmaların odağındaki YSK ise bu konuda sustun...

Yüksek Seçim Kurulu tarafında seçimlerinde sandık taşıma kararlarına bir yenisi daha eklendi..
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Silvan İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, 1 Kasım’da yapılacak milletvekili genel seçiminde “güvenlik” gerekçesiyle 75 mahallede sandık kurulamayacağına, buradaki seçmenlerin 16 mahallede birleştirilecek sandıklarda oy kullanmasına karar verdi.

Daha önce de Cizre, Nusaybin ve Yüksekova’da da sandıkların taşınmasına karar verildiği duyurulmuştu. YSK’nın sandık taşımalarla ilgili  bu nihai kararı bu hafta içinde vermesi beklenirken, AKP’den sandık taşıma konusunda farklı bir açıklama geldi.

SANDIK MAHALLE  DIŞINA ÇIKAMAZ

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “YSK’nın sandık taşıma kararı alma yetkisi bulunmadığını” vurgulayarak, “Yasal düzenleme olmadan böyle bir işlem yapılması bana göre doğru değil. Fiili bir durum da olamaz” dedi.

HAKYEMEZ: GÜVENLİK GEREKÇESİ İLE YAPILABİLİR

Bu arada, Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ise  “YSK, güvenlik gerekçesi göstererek sandıkların taşınması kararı alabilir, bu gibi durumlarda, güvenlik gerekçesiyle bunu yapabilir. YSK bu konuda yetkili organdır. Bu konuda bir problem yok” diye konuştu. AKP’nin YSK Temsilcisi Şeref Malkoç da “Yarın bu sandıklar taşınmadı, Allah göstermesin bu terör olan mahallede bir bomba patlatıldı, ölenler oldu. Bunun vebalini, sorumluluğunu kim üstlenecek? Ortada hukuken bir imkan var, kanunun düzenlediği bu imkanla mücbir sebeplerden dolayı sandığın yerlerini değiştirme imkanı var. Burada önemli olan can ve mal emniyetini temin edip vatandaşa oyunu kullandırmaktır” ifadelerini kullandı.

CHP; YASAL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL


CHP’nin YSK Temsilcisi  Mehmet Hadimi Yakupoğlu ise sandıkların taşınmasının yasal olarak mümkün olmadığını, çünkü böyle bir konunun yasada düzenlenmediğini söyledi. 298 Sayılı Kanun’un 5. maddesinde, ilçe seçim kurulu hakiminin eğer gerekli görürse, aynı mahalle içindeki sandık bölgelerini, seçmen sayısı 9’un altına düşmüşse birleştirebileceği, her bir sandıktaki seçmeni alıp tek bir sandıkta toplayabileceği yetkisini verdiğini ifade eden Yakupoğlu, bu yetkiyi il seçim kurulu hakimliğinin istediği zaman, istediği şekilde tek başına kullanabileceğini kaydetti. Bunun dışında ilçe seçim kurulu hakiminin sandıklarla ilgili bir birleştirme yetkisi bulunmadığını ifade eden Yakupoğlu, yine aynı kanunun 18 ve 19. maddeleri ile ilçe seçim kurulu hakimine sandık bölgelerindeki sandıkların nereye konulacağı yetkisinin de verildiğini belirtti. Hadimi Yakupoğlu, bu yetkinin, aynı mahalle içindeki sandıkların nereye konulacağı yetkisi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Mahallenin dışına çıkarma yetkisi değildir. Kanunun 4. maddesine göre mahallelerde kurulan sandıkların, 5. maddesine göre mahalle dışına çıkarılması mümkün değildir. İlçe seçim kurulu hakimi aynı mahalle içinde sandıkları birleştirebilir, birleştirilen sandıkları veya diğer sandıkların nereye konulacağına karar verebilir. Bunun dışında bir mahalleden alıp da diğer mahalleye götürmesi kanunen mümkün değildir.”
Son Güncelleme: 02.10.2015 09:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.