Türkiye rotasını Ortadoğu'ya çeviri | AB ile yollarımızı ayırabiliriz

Türkiye'nin yarım asırlık Avrupa ile bütünleşme çabası, Erdoğan'ın ümmetçi politikalarına kurban edilebilir. Erdoğan 'AB ile Türkiye yollarını ayırabilir' dedi.

16 Eylül 2023 Cumartesi 14:42
Türkiye rotasını Ortadoğu'ya çeviri | AB ile yollarımızı ayırabiliriz






Türkiye rotasını Ortadoğu'ya çeviri | AB ile yollarımızı ayırabiliriz


Cumhurbaşkanı Erdoğan üç gün önce AB ile ilişkiler konusunda yapıcı açıklamasının hemen ardından bugün 'U' dönüşü geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesinde havalimanında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Avrupa Birliği, Türkiye'den kopmanın gayreti içerisinde'' ifadelerini kullanarak, AB ile yolların ayrılabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'ye hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın açıklamalarında öne çıkan satırbaşları şöyle:

"Az sonra Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu görüşmelerine iştirak etmek üzere New York'a doğru yola çıkacağız. BM üyesi tüm ülkelerin temsil edildiği genel kurul görüşmelerine 150'den fazla ülkenin katılımı bekleniyor. Her yıl olduğu gibi bu sene de ABD'de son derece yoğun bir temas ve toplantı trafiğimiz olacak.

"GENEL KURULA HİTAP EDECEĞİM"

Genel kurul görüşmelerinin ilk gününde 19 Eylül Salı günü genel kurula hitap edeceğim. Bu vesileyle uluslararası gündemdeki temel meselelere ilişkin görüşlerimizi paylaşacağız. Mevcut küresel sınamalar karşısında Türkiye'nin oynadığı kritik rolü vurgulayacağız.

Dünya beşten büyüktür tezimizin daha fazla kabul görmesinden memnuniyet duyuyoruz. Sadece son 3 ayda rezervlerimizde 22 milyar dolarlık bir artış oldu. MB'nin toplam brüt rezervleri 120 milyar doları geçmiş bulunuyor. Dünya Bankası'nın geçen hafta yaptığı açıklama ülkemize duyulan bir başka örneğidir. Türkiye'nin bölgesinde barış ve istikrarın tesisi amacıyla yürüttüğü diplomatik hamleler de takdirle karşılanıyor. 

"İŞİMİZE BAKIYORUZ"

Son 21 yıldır olduğu gibi sadece işimize bakıyoruz. Bundan sonra da aynı hassasiyet ile çalışmaya devam edeceğiz. Şu anda bizim öncülüğümüzde 3'lü bir görüşme teklfiimizi kendilerine ilettik. Biz 4'lü bir teklifte bulundul. Putin, Aliyev, şahsım ve Paşinyan görüşmesi önerdik.

Bizim parlemantomuz kararı vermedikten sonra biziim kalkıp da yolda yürürken evet ya da hayır dememiz mümkün değil. Öncelikle İsveç üzeirne düşen görevi yerine getirmesi lazım. Söz tutulmadığı zaman Meclis'in tavrını kestiremem.''

"AB İLE YOLLARI AYIRABİLİRİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada ayrıca ''Avrupa Birliği, Türkiye'den kopmanın gayreti içerisinde. AB'nin Türkiye'den kopuş hamleleri yaptığı bu dönem içerisinde değerlendirmelerimizi yaparız. Bu değerlendirmelerden sonra gerekirse AB ile yolları ayırabiliriz" ifadelerini kullandı.

AVRUPA BİRLİĞİ HEDEFİNDEN VAZGEÇİLDİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl 8 Ağustos tarihinde 13. Büyükelçiler Konferansı'nda açıklamalarda bulunurken Avrupa Birliği sürecine ilişkin olarak da hedeflerden bahsetmişti. Erdoğan ''Karşılaştığımız çifte standartlara rağmen Avrupa Birliği hedefimizden vazgeçmedik'' ifadelerini kullanmıştı.

Çarşamba günü kabul edilen Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye hakkında hazırlanan 2022 yılı raporuna göre, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin "mevcut koşullar içinde" yeniden başlatılamayacağı belirtilirken AB'ye üyelik yerine daha "gerçekçi" bir çerçeve bulmaya yönelik sürecin başlatılması tavsiye edilmişti.

Erdoğan'ın ''AB ile yolları ayırabiliriz'' açıklamasının rapordan üç gün sonra gelmesi kafa karışıklığı yarattı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.