Yargıtay'ın AYM kararına CHP'den sert tepki | Darbe girişimi

Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay konusunda Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay Ceza Dairesi arasındaki yüksek yargı kavgası Meclis'e taşındı. 

09 Kasım 2023 Perşembe 23:33
Yargıtay'ın AYM kararına CHP'den sert tepki | Darbe girişimi






Yargıtay'ın AYM kararına CHP'den sert tepki | Darbe girişimi



Türkiye iki büyük yargı kurumu arasındaki 'Mahkeme kararlı' kavga siyaset sahnesini karıştırdı. CHP'nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada kararın darbe girişimi olduğunu söyledi. 

AKP'DEN FARKLI TEPKİLER GELDİ

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Yargıtay'ın Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına tepki gösterdi.

"Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur" diyen Yazıcı, hiç ve asla olmaması gereken bir olayı yaşadıklarını ifade ederek "Yazık, çok yazık" ifadesini kullandı.

Yazıcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımın devamında şu ifadelere yer verdi:

"Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez."

Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur. Hiç ve asla olmaması gereken öylesi bir olay yaşıyoruz. Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez.


ÖZGÜR ÖZEL | BU DARBE GİRİŞİMİDİR


Yargıtay kararının ardından olağanüstü toplanan CHP'de Genel Başkan Özgür Özel, açıklamalarda bulunuyor.


Yargıtay'ın TİP'in tutuklu vekili Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından CHP'de olağanüstü bir toplantı yapıldı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, toplantının ardından partisinin TBMM'deki grubunda yaptığı açıklamada, "Bu düpedüz bir darbe girişimi" ifadesini kullandı.

Kararın Meclis'e, anayasaya ve AYM'nin tüzel kişiliğine karşı bir darbe girişimi olduğunu tekrar vurgulayan Özel, "Bu kriz MHP-AKP krizidir. Halkı bu kalkışmayı bastırmaya davet ediyoruz" diye konuştu.


SİYASİLER NE DEDİ?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bir ilke imza attı ve Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Karara tepki yağdı. Siyasetçiler sosyal medya hesabından kararı eleştirdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, tutuklu vekil Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına siyasilerden peş peşe tepkiler geldi. Konuya ilişkin AKP, CHP, MHP, HEDEP, TİP, İYİ Parti ve diğer partilerden art arda açıklamalar geldi.

CHP LİDERİ ÖZEL: OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün saat 21.00’de Grubumuzu yargıdaki son gelişmeler üzerine olağanüstü kapalı toplantıya çağırdım. Yaşanan gelişmeler hafife alınamaz, görmezden gelinemez. Bu, anayasayı ihlal suçunun ötesinde anayasal düzene karşı kalkışma girişimidir. Derhal bastırılmalıdır" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU: AYM ÜYELERİ TUTUKLANIRSA ŞAŞIRMAM

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:

"Ülkemizde anayasayı sadece Saray ihlal etmiyor, artık Sarayın yargıçları da anayasayı tanımaz hale geldi. Bu kararı ancak, yasaya uymayan, hukukun üstünlüğüne inanmayan ve vicdan sahibi olmayanlar alabilir. Bunlar yargıç müsveddesi bile olamazlar. Meslek onurunu koruyan, hukukun üstünlüğünü savunan ve vicdanını dinleyen AYM üyeleri tutuklanırsa şaşırmayacağım! Ayrıca… Yargıtay üyeleri önce, hiçbir kararın altında imzası olmayan bir kişiyi, Anayasa Mahkemesi üyesi yapmalarının utancını temizlesinler."

TİP OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

TİP Genel Başkanı Erkan Baş'tan Yargıtay'a tepki geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Erkan Baş, "Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Anayasa’nın açık ve net hükmüne rağmen 'AYM kararına uyulmaması' kararı alması açıkça anayasayı çiğneme girişimidir. Herhangi bir makamın, 'Anayasa ve Anayasa Mahkemesi'ni tanımıyoruz' açıklaması yapması, üstelik Anayasaya ve yasalara uygun olarak aldıkları bir karar nedeniyle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, yetmezmiş gibi bir de TBMM’ni tehdit etmesi açık bir darbe girişimidir!" dedi.

TİP Merkez Yürütme Kurulu'nun olağanüstü toplantı yapacağını duyuran Baş, "Tüm yurttaşlarımızı, tüm siyasi partileri bu paralel yargı darbesi girişimi karşısında ortak tavır almaya çağırıyorum. Merkez Yürütme Kurulumuz birazdan bu konu hakkında görüşmek üzere olağanüstü toplanacaktır" ifadelerini kullandı.

AKP’DEN DE TEPKİ GELDİ: YAZIK, ÇOK YAZIK

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur. Hiç ve asla olmaması gereken öylesi bir olay yaşıyoruz. Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez" dedi.

AKP’li Şamil Tayyar, "AYM'nin kararını eleştirmek/yanlış bulmak ayrı, karara uymamak ayrıdır. Eleştirebilir, yanlış bulabilirsiniz ama uymamazlık edemezsiniz. Anayasa hükmü açık, karar bağlayıcıdır. Yargıtay 3.Ceza Dairesi'nin AYM kararına ‘uymama' iradesi, hukuki değildir. Kaldı ki AYM'nin benzer mahiyetteki Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven hakkındaki ‘hak ihlali' kararına uyulmuştu. AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu ise garabettir. Yargı eliyle hortlatılan bu tür hukuk dışı uygulamalar askeri vesayet dönemini hatırlatıyor, çok üzücü" ifadelerini kullandı.

'GUATEMALA'YA SÜRGÜNE GÖNDERSİNLER'

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt: "Yargıtay, Can Atalay hakkında ‘hak ihlali’ kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Yerinde bir karar(!) Anayasa Mahkemesi hemen kapatılsın(!) Anayasa Mahkemesi üyeleri tutuklansın(!) Hatta Guatemala’ya sürgüne gönderilsinler(!) Ülkem ne hale geldi yazık be!"

İYİ PARTİ: MAALESEF VAHİM BİR HUKUK SKANDALI

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "100 yıllık Cumhuriyetimizde maalesef vahim bir hukuk skandalı daha yaşanmıştır. Yargıtay, Can Atalay hakkında hak ihlali veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Oysa AYM kararları yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar. Yargıtay'ın AYM kararına uymaması hukuken izah edilemezken AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması "Artık Türkiye'de hiçbir vatandaşın hukuk güvenliğinin kalmadığı" anlamına gelir. Ne yazık ki mahkemeler vasıtasıyla hak, hukuk, adalet tesis edilmediği gibi siyasi iktidar eliyle ülkenin adalet kalelerine darbe vurulmaktadır. Bu karar kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığını bir kez daha rafa kaldırma girişimidir. Bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve devletin de mahkemelerin de meşruiyet kaynağı Anayasamızdır. İktidarın gücünü pekiştirmek için hukuku bir araç olarak kullanmasına, AYM'yi itibarsızlaştırmasına ve mahkemeler eliyle gövde gösterisinde bulunmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

KAVUNCU: BUNUN ADI DEVLET KRİZİDİR

İYİ Parti Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu: "Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, AYM’nin Can Atalay kararına uyulmamasına ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına yönelik kararı hukuk skandalıdır. Bu rezaletin en önemli sebebi de bu ucube sistemin yarattığı etkilerdir. Ülkemizdeki bütün kuvvetler hem kendi aralarında hem de kendi içlerinde birbirine girmiş durumda. Bunun adı devlet krizidir. Ciddiyetten ve devlet bilincinden uzaklaşmanın sonucu budur."

'HUKUKTA YENİ BİR ÇIĞIR'

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan:

"Ülkenin Yargıtay'ı AYM üyelerine "verdikleri karar nedeniyle" suç duyurunda bulunuyor! Hukukta yeni bir çığır."

'PAYI OLAN HERKESE YAZIKLAR OLSUN'

İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale:

"Yuh! Bu hukuk rezaletinde payı olan herkese yazıklar olsun."

SOL PARTİ: KARAR HÜKÜMSÜZDÜR

Sol Parti:

"Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Can Atalay hakkında vermiş olduğu karar Anayasa Mahkemesini dolayısıyla Anayasayı yok sayan bir karardır. Yargı açıkça siyasi iktidarın sopası olduğunu bir kez daha göstermiş olup karar hükümsüzdür. Anayasasız, hukuksuz, adaletsiz, haksız bu düzene karşı dayanışmayla mücadeleyi büyüteceğiz."

'YARGITAY ELİYLE KRİZ ÇIKARTILMIŞTIR'

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal: "Türk yargı tarihinde bir ilki yaşıyoruz! Yargıtay, Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ‘hak ihlali' kararına imza atan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa'yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını savundu. Yargıtay, böyle bir tespitte bulunamaz. Asıl yetki aşımı yapan Yargıtay'dır. Yargıtay eliyle yargıda kriz çıkarılmıştır."

'YARGI' TÜRKİYE'DE DİZİ ADI OLMUŞ'

İYİ Partili Mehmet Aslan: "Skandala bakın! Yargıtay, Anayasa mahkemesi üyeleri hakkında, verdikleri karara istinaden suç duyurusunda bulunuyor! Yargı artık Türkiye'de sadece bir dizi adı olmuş… Hukuk hepimize lazım, gün gelir size de lazım olur!"

'HERKES KARŞI ÇIKMAK ZORUNDA'

Eski CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de sosyal medyadan bir açıklama yaparak, "Yargıtay Anayasa'nın kendisine verdiği yetkiyi aşarak, adeta Anayasa Mahkemesi'ni fiilen lağv edecek bir darbe girişiminde bulunuyor. Türkiye çift hukuklu bir düzene geçerse devlet olma vasfını kaybeder. Bu yapılana bir devleti olsun isteyen herkes karşı çıkmak zorundadır!" dedi.

AĞBABA: EYLEMSE EYLEM

CHP'li Veli Ağbaba: "Bugünkü Yargıtay kararını CHP yeni siyaset anlayışıyla bir basın açıklamasıyla, bir kınamayla geçiştirmeyecek. Sokaksa sokak, eylemse eylem. Bu karar, kararı verenlerin yanına bırakılmayacak kadar önemli bir karar."

BARO BAŞKANI SARAÇ: 'ASIL SUÇ...'

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararı ile anayasayı ihlal ettiğini öne sürerek yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına tepki gösterdi. Sosyal medyadan paylaşım yapan Saraç, "Anayasa madde 153/6 ‘Anayasa Mahkemesi kararları …yargı organlarını ….bağlar.’ Asıl suç, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamak ve uygulamamaktır" dedi.

DAVUTOĞLU: BUNUN ADI DARBEDİR

Gelecek lideri Ahmet Davutoğlu da paylaşımında, "Bunun adı darbedir. Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi kararını tanımayıp, üstüne hak ihlali kararı veren üyeler hakkında suç duyurusunda bulunmasının başka izahı olamaz. Bu karar demokrasiye ve hukuk devletine darbedir, asla kabul edilemez" ifadelerine yer verdi.

Son Güncelleme: 09.11.2023 00:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.