• BIST 100

    9390,51%1,20
  • DOLAR

    38,74% 0,39
  • EURO

    43,40% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4146,90% 1,06
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Akciğer sertliği olanlar için koronovirüs bilgilendirmesi 

Doç. Dr. Funda Coşkun, “Koronavirüs riski ile ilgili İPF hastalarına dair henüz bir çalışma olmadığından, diğer kronik hastalıklara sahip olanların aldığı sıkı önlemlerin bu hasta grubu için de geçerli olduğunu bir kez daha hatı

Sağlık 30.03.2020 10:30:38
Akciğer sertliği olanlar için koronovirüs bilgilendirmesi 

Akciğer sertliği olanlar için koronovirüs bilgilendirmesi 

Akciğer sertleşmesi olarak bilinen İPF hastalarının bugünlerde daha da tedirgin olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Funda Coşkun, “Koronavirüs riski ile ilgili İPF hastalarına dair henüz bir çalışma olmadığından, diğer kronik hastalıklara sahip olanların aldığı sıkı önlemlerin bu hasta grubu için de geçerli olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz” dedi. Coşkun, İPF hastalarının bu dönemde tedavi süreçlerini aksatmamasının ve düzenli ilaç kullanımına devam etmesinin önemini vurguladı.

Çeşitli hastalıklar nedeniyle solunum ve akciğer tedavisi görmekte olan pek çok kişi bu dönemde sık sık hekimlere başvurarak, endişelerini dile getiriyor. Bu kişiler tedavi gördüğü hastalık yüzünden koronavirüs riskinin daha yüksek olup olmadığı ya da tedavi sürecinin etkilenip etkilenmeyeceğine ilişkin sorularına yanıt arıyor. “Akciğer sertleşmesi” olarak bilinen İdiopatik Pulmoner Fibrozis (İPF) hastalığı da bunlar arasında yer alıyor.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Funda Coşkun, İPF hastalarının bu dönemde tedavi süreçlerini aksatmadan devam ettirmelerinin önemini vurguladı. Coşkun, İPF hastalarının koronavirüs salgını ile birlikte en çok yönelttikleri soruları şöyle yanıtladı:

İPF hastaları koronavirüs salgınında yüksek risk grubunda mı yer alıyor?

  • “İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (Akciğer Sertleşmesi) hastalığına sahip iseniz koronavirüs (COVID-19) enfeksiyonuna yakalanma riski için henüz bir çalışma olmamakla birlikte diğer kronik hastalıklara sahip olanların aldığı sıkı önlemlerin bu hasta grubu için de geçerli olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Elde edilen veriler ışığında hipertansiyon gibi hastalıkların varlığının hastalığın ağır geçmesi riskini artırırkenakciğer sertleşmesi ile ilgili herhangi bir risk henüz tanımlanmamıştır. Bu dönem içerisinde herhangi bir temas durumunda ‘14 gün ve 14kurala’ uymanız, evde kalmanız çok büyük önem taşıyor.

Rapor süresi bittiğinde ilaçları almak için tekrar doktora mı gitmeliyim?

  •  “İlaçlar için rapor süresinin bitmesi durumunda endişe edilmemeli. Haziran 2020 sonuna kadar ilaç raporlarınızın süresi Bakanlık tarafından uzatıldı. Raporlu ilaçlarınızı hekiminize başvurmadan, eczaneden doğrudan temin edebilirsiniz. Düzenli ilaç kullanmanız bu dönemde özellikle önemli. İlaçlarınızı size tarif edilen şekilde kullanmaya devam etmelisiniz.”

Rapor yenileme sürecinde solunum fonksiyon testi ve difüzyon testi yaptırmam gerekiyordu. Test yapabilir miyim?

  • “Bu süreçte solunum fonksiyon testi ve difüzyon testi yaptırmanız uygun değildir. Bu testler sırasında ortama partikül saçılma olasılığı yüksektir. Hem kendi sağlığınız hem de çalışan sağlığı için bu testler önerilmemektedir. Bu nedenle rapor yenilemesi için herhangi bir girişimde bulunmanıza gerek yoktur. İlaç raporunuzun süresi uzatıldığı için ilaçlarınızı doktorunuz sizi görene kadar kullanmaya devam etmeniz gerekmektedir. ”

Uygulanmakta olan tedavinin değiştirilmesi gerekir mi?

  • “Akciğer sağlığınızı korumak, hastalığın ilerleyişin yavaşlatmak amacıyla size verilen tedavi olduğu gibi geçerlidir. Herhangi bir yan etki görülmesi durumunda size en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilir, telefon aracılığı ile hastanelere ulaşabilirsiniz. Bizler sizler için hastanelerde görevimizin başındayız, sizler de tedavinize evde devam ederek evde kalınız.”

İPF HASTALIĞI NEDİR?

Bu arada İPF hastalığına ilişkin bilgi de veren Funda Coşkun, şunları aktardı: “Genel olarak 60 yaş üzerinde ve erkeklerde daha sık görülen bu hastalığın Türkiye’de görülme sıklığı 100 binde 5. İPF erken dönemde belirti vermeyebiliyor. Eforla gelişen nefes darlığı ve kuru öksürük, en sık görülen şikayetler oluyor. Nefes darlığı genellikle sinsi bir şekilde ortaya çıkıyor ve ilerliyor. Öksürük de genellikle kuru vasıfta ve inatçı özellik gösteriyor ve öksürük kesici ilaçlar etkisiz kalıyor. Hastalar bu şikayetlerin yaşlanmaya veya sigara kullanımına bağlı geliştiğini düşünüyor. Ayrıca, hastaların yüzde 30’unda parmak uçlarında genişleme de (çomak parmak) görülüyor. Bu şikayetlerin dışında halsizlik, güçsüzlük, iştahsızlık ve kilo kaybı da hastalığın diğer belirtileri arasında yer alıyor. İPF belirtileri astım ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) gibi hastalıklarla karışmasına neden olabiliyor. Hastalığın seyrinin takip edilmesinde de solunum fonksiyon testleri, altı dakika yürüme testi ve Difüzyon testi gibi testlerden de yararlanılıyor. Erken tanı sayesinde akciğer fonksiyonlarında ileri düzeyde kayıp ortaya çıkmadan tedaviye başlanabiliyor.”

Her 5 çocuktan biri büyüme sorunu yaşıyor

Ümit Gürelman’a Vefa Konseri

Beylikdüzü'nde metrobüsler çarpıştı, ölü ve yaralılar var

Seyyar baz istasyonu kurarak dolandırmışlar

İstanbul depremi için harita yayınlayarak bilgilendirdi

Selçuk Bayraktar'dan sonra Güler Sabancı'yı kopyaladılar

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Mardin Ovası için korkutan uyarı bilim insanlarından geldi

Sigorta sektörü 2025 zirvesinde buluşacak

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Gözaltına alınanların isimleri belli oldu

İBB'ye İSKİ operasyonu Sazlıdere intikamı mı?

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Orzaks, Bilimin Işığında Geleceğe Yatırım Yapıyor

Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümünde 20 Yıllık Yolculuk Acerpro

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51

YAZARLAR