Dişlerde 6-14 Yaş arasına Dikkat!

10 Mayıs 2016 Salı 11:53
Dişlerde 6-14 Yaş arasına Dikkat!







Dişlerde 6-14 Yaş arasına Dikkat!

Özel Emek Erdem Estetik Diş Kliniği Yöneticisi Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Emek Erdem, 6-14 yaş arasında diş problemlerinin daha sık görüldüğünü belirterek, “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 6-14 yaş grubundaki çocuklarda incelenen sağlık sorunlarında, diğerlerine oranla, yüzde 24,5 ile ağız ve diş sağlığı sorunları birinci sırada yer alıyor” dedi.

Çocuklarda ağız ve diş sağlığını koruyabilmek için 6 ayda bir düzenli orlarak diş hekimlerinde kontrollerin yapılması gerektiğini söyleyen Emek Erdem, “Günümüzde çürükleri tamamen engellemenin bir yöntemi yok ancak azaltmaya yönelik bazı maddeler kullanarak çürük oluşumunu en aza indirmeyi hedefleyen yöntemler uyguluyoruz. Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan ‘fissür’ adı verilen oluklarda başlar. Fissür örtücü dediğimiz bir madde ile olukların üzerini kapatıp o bölgeye mikrop, yemek artığı gibi çürüğe neden olan maddelerin sızmasını engelleyerek çürük başlaması engelliyoruz.” diye konuştu.

Diş Hekimi Emek Erdem, Fissür işleminin 6 yaşından itibaren çıkan kalıcı azı ve küçük azı dişlerine de uygulanabileceğinin altını çizerek, çürüğü engellemenin bir başka yolunun da florür uygulamasıyla dişlerin çürüğe karşı direncini artırmak olduğunu kaydetti.

Süt dişlerinin sağlığı önemli

Pek çok ailenin süt dişlerini önemsemediğinden bahseden Emek Erdem sözlerini şöyle sürdürdü: “Süt dişlerinin kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korudukları ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yaptığı unutulmamalıdır. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmakta kalıcı dişlerde şekil bozukluklarına neden olabilmektedir. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerine bağlıdır. Süt dişlerindeki çürüme veya erken diş kaybı ciddi estetik sorunlara da yol açabilmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde ailelerin süt dişi sağlığına da kalıcı dişler kadar önem vermesi gerekmektedir.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.