• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Diyabet Hastalarına Koronavirüs Uyarısı!
Sağlık
Yayınlanma: 20 Ocak 2021 - 09:33

Diyabet Hastalarına Koronavirüs Uyarısı!

Diyabet ve şeker hastalığı hızla yayılma eğilimine girerken, koronavirüs salgını ile birlikte diyabetiklere ek uyarılar geliyor.

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Diyabet Hastalarına Koronavirüs Uyarısı!

Diyabet Hastalarına Koronavirüs Uyarısı!

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, ‘’Diyabet yani şeker hastalığı dünyada ve ülkemizde salgın hastalık gibi yayılmaktadır. Toplumumuzda yapılan çalışmalarda yüzde 15 oranında diyabet olduğu saptanmıştır. Bunlara ek olarak yüzde 10 oranında diyabet kadar prediyabet hastamızda bu rakama eklenince yüzde 25e yakın oranda kan şekeri yüksekliği ile giden klinik durum olduğu ortaya konulmuştur’’ dedi.

Diyabet Hastalarına Koronavirüs Uyarısı

Doç. Dr. Yusuf Aydın, ‘’bugünlerde her gün Covid-19 enfeksiyonu sebebi ile kaç kişinin öldüğü kaç kişinin yoğun bakımda olduğu her gün ilan edilmektedir. Günümüzde her 6 saniyede bir kişi diyabet ve komplikasyonları sebebi ile hayatını kaybetmektedir. Bu her gün 1500 kişinin dünyada diyabet sebebi ile ölmesi anlamına gelir. Buna ek olarak her gün diyalize başlayan hastaların yüzde 50 si diyabet yüzünden, ayak ampütasyonlarının yüzde 50 si diyabet yüzünden, kalp krizlerinin yüzde 50 si diyabet yüzünden ortaya çıkmaktadır. Bu rakamlar düşünüldüğünde diyabet ile mücadelede acaba yeterli özen ve dikkati gösteriyor muyuz sorusu gündeme gelmektedir’’ şeklinde açıklamada bulundu.

Doç. Dr. Yusuf Aydın, ‘’Bu soruya kısaca hayır diyebiliriz ama bunu bilimsel olarak şöyle ifade edebiliriz. Diyabetin komplikasyonlarından önlemenin ve korumanın en önemli yolu iyi kan şekeri regülasyonudur. Açlık ve tokluk kan şekerlerinin iyi olması ve bunun sonucunda HbA1c denilen 3 aylık ortalamanın iyi olması diyabet hastalarında diyabet kontrolü açısından bize yol gösterici olacaktır’’ dedi.

Diyabet Hastalığı İçin Toplum Olarak Önlem Alınması Şart

HbA1c seviyesi toplumumuzdaki diyabet hastalarında ne kadar düşük ise kan şekeri kontrolünde ve diyabet kontrolünde o denli iyiyiz demektir. Ama araştırmalar maalesef böyle demiyor. En iyi merkezlerde takip olunan hastalar bile hedefe ulaşma açısından çok kötü durumdalar. Ülkemizdeki diyabetik hastaların ortalama HbA1c oranı yüzde 8,3-8.8 arasında değişmektedir. HbA1c seviyesi yüzde 7’nin altındaki rakam ise yüzde 25 civarındadır. Birçok yeni ilaç, insülin gibi tedaviler olmasına rağmen hastalarımızdaki tedavi başarısı çok iyi görünmemektedir. Aslında bu oran sadece bizim ülkemiz için değil birçok gelişmiş ülkede bile benzerdir.  Şu bir gerçektir ki kan şekerlerini iyi kontrol edebildiğimiz diyabet hastalarında göz, böbrek, kalp ve diyabet ayak gibi önemli komplikasyonlar daha az görülecektir. O yüzden toplum olarak diyabet hastalarının daha bilinçli olabilmesi için toplu bir seferberliğe ihtiyaç vardır. Bireysel çabalardan çok ulusal düzeyde planlamalar ve önlemler alınmalıdır.

Diyabetin Genç Yaşlarda Görülmesinin Sebebi Obezite

Diğer önemli bir sorunda artık toplumumuzda tip 2 diyabet görülme yaşı 25’li yaşlara kadar gerilemiştir. Eskiden yaşlılarda görülen bir hastalık diye anlattığımız tip 2 Diyabetin bu denli erken dönemlerde görülmeye başlamasının en önemli nedeni obezitenin artmış olmasıdır. Obezitenin de en önemli sebebi beslenme bozukluğu ve hareketin azalmış olmasıdır. Bu yüzden sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşamın olmasının gerekliliği çok erken dönemlerde ilkokul ve ortaokuldan itibaren bireylerin beyinlerine işleyecek sosyal projelerin mutlaka hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Doç. Dr. Yusuf Aydın, ‘’konu ile ilgili tedbirler alınmaz ise 2025 yılında her 4 kişiden birinin diyabet olacağı endişe her geçen gün bende oluşmaktadır. Sağlıklı toplumlar sağlıklı bireylerle ortaya çıkar. Sağlıklı bireylerde sağlı beslenen ve sağlıklı hareket eden kişilerden gelişir. Diyabeti önlemek  ve diyabetle mücadelede mutlaka ulusal bir program içine girilmesi şarttır’’ dedi.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Güzel görünüyor ama tehlike saçıyor: Eviniz böcek yuvasına dönebilir! Bu bitkileri sakın evinize sokmayın
Güzel görünüyor ama tehlike saçıyor: Eviniz böcek yuvasına dönebilir! Bu bitkileri sakın evinize sokmayın
Uyandığınızda yorgun hissediyorsanız dikkat: Geceleri uykunuzu çalan 4 gizli düşman! Yatak odasında saklanıyorlar
Uyandığınızda yorgun hissediyorsanız dikkat: Geceleri uykunuzu çalan 4 gizli düşman! Yatak odasında saklanıyorlar
Listede ne ararsan var: Zeytinyağından sucuğa, etten peynire! Tarım Bakanlığı sahte gıdaları ifşa etti
Listede ne ararsan var: Zeytinyağından sucuğa, etten peynire! Tarım Bakanlığı sahte gıdaları ifşa etti
Siyah noktalarla vedalaşın: Sadece 1 kaşıkla cilt mucizesi! Yoğurda ekleyin, siyah noktalar silinsin
Siyah noktalarla vedalaşın: Sadece 1 kaşıkla cilt mucizesi! Yoğurda ekleyin, siyah noktalar silinsin
Son Haberler
Kaşarı bol, lezzeti olay: Hamur açmak yok, zahmet yok! Pratik su böreği tarifiyle şov yapacaksınız
Kaşarı bol, lezzeti olay: Hamur açmak yok, zahmet yok! Pratik su böreği...
Sıcaklara meydan okuyan lezzet: Serinlik arayanlar buraya! Ferahlatıcı tadıyla yaz sofralarının yıldızı
Sıcaklara meydan okuyan lezzet: Serinlik arayanlar buraya! Ferahlatıcı...
Haritada var ama bilen yok: Tarihle doğa iç içe! Zümrüt yeşili göllerle çevrili gizemli kale keşfedilmeyi bekliyor
Haritada var ama bilen yok: Tarihle doğa iç içe! Zümrüt yeşili göllerle...
Turşuda devrim gibi yöntem: Lezzetiyle büyülüyor, faydasıyla şaşırtıyor! Bu tuzla yapılan turşular şifa saçıyor
Turşuda devrim gibi yöntem: Lezzetiyle büyülüyor, faydasıyla şaşırtıyor!...
Misafirler bayılacak, sofralar şenlenecek: Klasik mezelerden çok farklı! Acısı alınmış bu meze ferahlığıyla bağımlılık yapıyor
Misafirler bayılacak, sofralar şenlenecek: Klasik mezelerden çok farklı!...
Boğaziçililer Türkiye’ye uluslararası fizik yarışmasında Altın Madalya'yı getirdi 
Boğaziçililer Türkiye’ye uluslararası fizik yarışmasında Altın Madalya'yı getirdi 

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.