Fıtık Sorununun Çözümünde Nasa Modeli

Gencinden yaşlısına toplumumuzda her 10 kişiden 8’inde görülen bel – boyun fıtığı, çağın sorunu olan hareketsiz yaşam tarzı ile birlikte her geçen gün artıyor.

15 Eylül 2020 Salı 09:00
Fıtık Sorununun Çözümünde Nasa Modeli






Fıtık Sorununun Çözümünde Nasa Modeli

Birçok kişinin korkulu rüyası olan ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen bu rahatsızlığın tedavisinde gelişen teknoloji umut oluyor.Omurgada ameliyatsız basınç azaltma sistemi (DRX) yöntemiyle fıtık sorunlarının çözüldüğünü dile getiren çeken Romatem Samsun hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz,”Bu teknik,NASA’nın uzay araştırmalarında, astronotların uzay yolculuklarında yerçekimsiz ortamda bel ağrılarının geçtiğini ve disk aralıklarının genişlediğini gözlenmesi üzerine geliştirildi. Kişiye özel oluşturulan bilgisayar programıyla omurgada tam hedeflenen bölgede kontrollü ve aşamalı bir çekme kuvveti sağlanıyor. Vakum etkisiyle disk içinde negatif basınç meydana gelir. İki omur arasında sıkışmış olan disk ritmik çekme ile sağlanan negatif basınç sayesinde tekrar yerine döner. Başarı oranı ise yüzde 90 seviyelerinde” dedi.

En fazla şikayet edilen rahatsızlıkların başında bel ve boyun fıtığı geliyor. Eskiden daha çok beyaz yakalılarda ve yetişkinlerde görülürken hareketsiz yaşam, dijital bağımlılık gibi birçok sebepten dolayı 18’li yaşlarda bile görülür hale geldi. Omurga sistemi birbiri üzerine yığılmış bir dizi kemikten (omur) oluşuyor. Bu kemikler adeta bir yastık görevi gören disklere yaslanıyor. Diskler yürüme, kaldırma ve döndürme gibi günlük aktivitelerde kemikleri koruyor. Her diskin iki parçası vardır: Yumuşak, jelatinimsi bir iç kısım ve sert bir dış halka.

Disklerin, çeşitli nedenlere bağlı olarak yıpranması, yırtılması veya yerinden kayması nedeniyle omuriliğe ve omurilikten ayrılan sinirlere baskı yapması sonucu fıtık sorunu ortaya çıkıyor.Belirtileri arasında ise boyun ve belde ağrı ve hareket kısıtlılıkları, tek veya her iki kol veya bacağa yayılabilen ağrılar, kollarda, bacak ve ayaklarda uyuşma, karıncalanmalar, güçsüzlükler yer arıyor.

Herkesin Doğru Bildiği Büyük Bir Yanlış Var

Aşırı kilo, aşırı yük kaldırma, yaşlanma, stres, hareketsiz yaşam gibi birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan fıtık probleminde ise vatandaşlar arasında doğru bilinen fakat yanlış olan bir düşünce hakim olduğu dile getiren Romatem Samsun Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, “ O düşünce bu sorunun sadece ameliyat ile çözüleceği inancı. Fakat birçok sağlık probleminde olduğu gibi fıtıkta da son çare cerrahi müdahale olarak görülmeli. Son yıllarda teknolojinin tıbba hediyesi olarak ortaya çıkan fıtık tedavisinde çığır açan bir yöntem, yıllardır bu sorunu çeken birçok insana umut oluyor. Fıtık sorununun çözümünde uzay modeli ile geliştirilen DRX 9000 ile sorunlu bölgeye bilgisayar programlarıyla çekme kuvveti uygulanıyor.Böylece diskin üzerindeki basınç azaltılarak, sinirlerin üzerindeki baskı hafifletilir. Fıtıklaşan disk geri çekildiğinde omurgadaki bozukluk da tedavi edilmiş olur. Bu sorun tedavi edilmediği takdirde ise başka problemlere de davetiye çıkarabilir.” İfadelerini kullandı.

Dünya Genelinde Fıtık Tedavisinde Uygulanıyor

Akdeniz sözlerini şöyle sürdürdü: “ DRX, dünya genelinde fıtık tedavisinde uygulanan bir tedavi yöntemi. Başarı oranı da oldukça yüksek. Bu tekniği özellikle ameliyat gerektiren hastalara uyguluyoruz. Kişiler ne kadar erken hekime görünürse tedavilerinde o kadar hızlı sonuçlar alır. Omurga kırıkları, şiddetli kemik erimesi, sekestre (omurilik kanalına parça düşmesi olan) bel fıtıkları, omurga tümörleri, omurganın iltihabi hastalıkları gibi durumlarda DRX tedavisi uygulanmaz. Ayrıca hamileler de tedaviye alınamazlar.”

Anahtar Kelimeler:
Fıtık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.