Grip Aşısı ne zaman yapılmalı? Grip aşısının yan etkileri nelerdir?

Grip aşısının Tavuk Embiryosu'ndan üretildiğini biliyor muydunuz? Grip aşısı mevsiminin geldiği bu günlerde grip aşısının yan etkilerini mutlaka öğrenin. Uzmanlar grip aşısı öncesi yaptırmayı düşünenleri uyarıyor.,.

06 Eylül 2015 Pazar 02:17
Grip Aşısı ne zaman yapılmalı? Grip aşısının yan etkileri nelerdir?






Grip Aşısı ne zaman yapılmalı? Grip aşısının yan etkileri nelerdir?

Grip aşısının mevsimi geliyor. Sağlık Bakanlığı'nın son 4 yıldır tavsiye ettiği grip aşısı konusunda kamuoyunda özellikler tıp çevrelerinde tartışmalar yeniden alevleniyor... Grip aşısına karşı çıkanların büyük bölümü aşı sistemindeki devasa ticari kavgalar ve grip aşısının içeriğini hedef alıyor.

ESKİ BAKAN AKDAĞ ERDOĞAN'IN HEDEFİ OLMUŞTU

Türkiye'de grip aşısı tartışmaları Sağlık eski Bakanları'nadn Osman Durmuş dönemine kadar uzanıyor. MHP kökenli bakan Durmuş Grip aşısına karşı çıkarak 'Bu büyük bir Tuzak. Türk Milleti'ni bu tuzağın içine düşürmeyeceğiz' diyerek bakanlık olarak grip aşısını tavsiye etmediklerini ilan etmişti. Aradan geçen 8 yıl sonra dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dönemin Başbakan'ı Recep Tayyip Erdoğan'ın da grip aşısı olacağını söyleyince, AK Parti Grup toplantısında sert rüzgarlar esmişti. Erdoğan, Sağlık Bakanı Akdağ'ın gözlerinin içine baka baka 'Benim adımı da vermişsin. Ben aşı olmayı düşünmüyorum' diyerek sert çıkmıştı.

PEKİ GRİP AŞISI GERÇEKTEN FAYDALI MI?

Sağlık Bakanlığı Grip Danışma Komisyonu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, grip virüsünün yüzlerce farklı tipi olduğunu ancak bunların her dönem belli türlerinin dünyada problem oluşturduğunu söyledi.

Grip aşılarının içeriğinin her yıl değiştiğine dikkati çeken Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yıl uygulanacak aşılarda, geçen grip mevsimi boyunca etkili olan izole edilmiş virüslerden en sık görülenleri firmalara bildirdiğini, firmaların da buna göre aşı ürettiğini anlattı.

GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPILMALI?

Ceyhan Grip aşısı dönemi hakkında ise şunları söyledi: "Grip mevsimi yıldan yıla bazı değişiklikler gösterebiliyor. Aslında en sık görüldüğü dönem, sonbaharın ortalarından başlıyor, ilkbaharın ortalarına kadar. Bu dönem grip mevsimi havalardaki değişiklikler nedeniyle biraz geriye kaydı. Eskiden eylülde 'aşı yapın' demeye başlıyorduk, şimdi biraz daha geç, ekimin sonlarına doğru yapılmasını öneriyoruz. Çünkü bu aşılar 6 ay koruyor. Eskiden grip vakaları nisan ayının ortalarında biterdi, şimdi Mayıs ayının ortalarında azalıyor."

Her yıl grip aşıları konusunda farklı görüşlerin ortaya çıktığını anlatan Ceyhan, "(Grip aşısı yaptırmayın) demek yanlış. Bunu diyenler, ilginç görünsünler, haberleri medyada yer alsın diye yapıyorlar. Hiç kimse zaten 'herkes grip aşısı olsun' demedi zaten ben de demiyorum, hiçbir bilim adamı da demez. Dünyada grip aşısını herkese yaptıran tek ülke ABD. Bunun dışındaki bütün ülkeler bizim gibi risk gruplarına uyguluyor" ifadelerini kullandı.

Ceyhan, kronik akciğer hastaları, dalağı alınanlar, şeker ve kronik böbrek hastaları, 65 yaşın üzerindekiler, kreşe giden çocuklar ve sağlık personelinin risk grubu içerisinde yer aldığını ifade etti.

GRİP AŞISI YÜZDE 100 KORUMUYOR

"Şöyle bir yanlış anlaşılma da var; grip aşısı kızamık aşısı gibi yüzde 100 korumuyor. Grip aşısında birincil hedefimiz hastalığın şiddetini azaltmak ve ölümü engellemek" diyen Ceyhan, şöyle devam etti:

"Risk grubundaki hastalar gribe yakalandığı zaman yüzde 1 ila 3 oranında ölebiliyorlar. Buradaki kritik nokta şu; halk gribi küçümsüyor çünkü gribi yanlış biliyor. Halk gribi nezleyle karıştırıyor. Nezle hafif bir hastalık ama hafif burnu akan, ateşi olan birine sorsanız, 'grip olmuşum' diyor. Halbuki o grip değil, grip mutlaka yatağa düşüren, şiddetli baş ve genel vücut ağrısı, kırıklık, öksürükle kendini gösteren, üzerine pnömoni eklenirse solunum sıkıntısı yaşatan ağır bir hastalıktır. Yüzde 1 ila 3 oranında da ölüme neden olur."

GRİP AŞISI RİSK GRUBUNDAKİLER AŞI OLMALI

Risk grubunun mutlaka aşılanması gerektiğini, geri kalan gruplarda da aile ya da kişinin kendisi isteği doğrultusunda aşılanması gerektiğini aktaran Ceyhan, "Aşı gribi yüzde 50 önlüyor, geriye alan yüzde 50'de de hastalığın ağırlaşmasını engelliyor, daha hafif seyretmesini sağlıyor ve ölümü önlüyor" değerlendirmesinde bulundu.


GRİP AŞISINA KARŞI ÇIKANLAR NE DİYOR?


Grip aşısına karşı çıkan uzmanlar, bilim insanlarına göre grip aşısı üreticileri dünyada her yıl yüz milyonlarca insanın sağlığıyla oynuyor. İlaç sektörünü yakından takip eden uzmanlara göre ilaç şirketleri ve özellikle de aşı üreticilerinin tümü iyi kar getiren sistemin küresel çapta milyarlarca dolarlık hacim oluşturduğunu söylüyor.


GRİP AŞISINDA 7 AŞAMALI PAZARLAMA STRATEJİSİ:

İşte size pazarlama uzmanlarından bir pazarlama dersi! Bu seferki ürünümüz "grip aşısı". ABD Hastalık Kontrol Merkezleri’ne (CDC-Centers for Disease Control) göre her grip aşısı sezonunda/başka bir aşı için ekonomik başarıyı yakalamak üzere 7 aşamalı bir plan yapılıyor. Kullanılan dil ve araçlar (haber kanalları, TV) halk sağlığını düşünen (!) firmalardan hiç bir şeyden şüphelenmeyen halka korku temelli mesajlar gönderiyor, bizi grip/x aşısının gerekli olduğuna ikna etmenin yanısıra motive edip istekte bulundurtuyor.

Adım 1: "Aşılama sezonu" başında grip hakkında konuşmaları başlatın. Posterler, el broşürleri sağlık ile ilgili merkezlere gönderilir. Hastaların aklına "tohumlar" ekilir ki aşı geldiğinde istekte bulunsunlar.

Adım 2: Medya bu sene beklenen "yeni" grip salgını hakkında ciddi hastalık ve sonuçlar yaratacağı konusunda öngörülerde bulunmaya başlar. "Bir sonraki dünyanın en büyük grip salgını.." hakkındaki planlamalar, aşı üretimini salgından önce artırmak, salgının yayılmasını önlemek ve hastalıkla savaşmak konusunda sağlık bakanlığı açıklamaları yapılır.

Adım 3: Sonbahar başında yerel ve ulusal tıp ve halk sağlığı uzmanları medya aracılığıyla konu hakkındaki endişelerini söyler ve sonuçlar hakkında tahminlerde bulunarak alarm verir - aşılamaya teşvik ederler. "Milyonlarca insan etkilenecek ve bunların %20si ölecek..." gibi laflar gazete ve TV’lerde gelen haftalarda sarfedilir.

Adım 4: Tıp uzmanlarının raporları kullanılarak halk davranışlarını motive etmek için konu hakkında çeşitli çerçeveler kullanılır. Dil olarak "çok ciddi", "geçen senelerden çok daha ölümcül", ör. 2003 senesinde sadece 175 kişi ölmesine rağmen "her yıl gripten onbinlerce insan ölüyor", "griple savaşmanın en iyi yolu grip aşısıdır" gibi laflar kullanılır.

Adım 5: Medya aracılığıyla sağlık yetkililerinin gribin "ciddi hastalıklara yol açtığı ve bir çok insanın gribe yakalanabileceği"ne dair raporlarını yayınlamaya devam edilir.

Adım 6: Hasta çocuklar ve etkilenen ailelerin resimleri ve hikayeleri görsel olarak paylaşılır. İlk önce motive etmek için sonra da zorlamak için aşılanan insanların resimleri medyada yer alır.

Adım 7: Grip salgınına ve aşılamanın önemine dair referanslar verilir ve tartışmalar yapılır.

Bu seneki konu ise domuz gribi! Duyduğunuz gibi aşısı da yolda. Bu gribe özel bilgiler için referanslara bakabilirsiniz.

GRİP SALGINI MEDYA ÜZERİNDEN ABARTILIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 120 merkezi raporları, hastane ziyaretleri, grip benzeri semptomlardan şikayetçi olarak gelen kişilerin sayıları, sağlık adına yayınlanan raporlardaki rakamlar, ölüm raporlarında ölüm sebepleri arasında grip geçenler, istatistik uzmanlarının tahmini sayıları, kısacası aklınıza grip adına gelebilecek tüm kaynaklardan çeşitli gerçek veya tahmini sayılar toplanıyor. Ölen kişiler gribin kendisinden değil komplikasyonlarından öldüğü için sayılar matematik formülleri kullanılarak oluşturuluyor.

Normalde grip onbinlerce kişiyi değil gerçekte yılda 1000 civarı kişiyi ölümcül olarak etkiliyor. Zaten bu kişiler çoğunlukla başka ciddi rahatsızlıkları bulunan ve gribin bağışıklıklarını zorladığı kişiler oluyor. Grip aşısının gözardı edilemeyecek ciddi yan etkileri bulunuyor. Sağlık Örgütleri aşı üretici firmalar ile birlikte çalışarak çevreye hastalık korkusu yayarak aşılamayı yaygınlaştırma çalışmaları yapıyor. Böylece normalde yılda 1000 kişinin etkilendiği bir hastalık için 185milyon insan aşılanabiliyor!

GRİP AŞISI NASIL KORUYOR, YA DA KORUYOR MU?

Şimdiye kadar bulunan 863 grip virüsü var. Aşı sadece 3 tane zincire etki ediyor. Dolayısıyla eğer aşılanmış kişi bu 3 zincir dışındaki diğerlerinden etkileniyorsa o zaman aşı koruyucu olmuyor. Her sene 3 zincirden hangisinin mutasyona uğrayıp salgına dönüşeceği konusunda aşı üreticileri piyasaya sürmeden 6 ay öncesinden tahminde bulunarak birini seçiyor. Eğer tahminleri tutarsa aşı %30 koruyucu olabilir. Eğer tutmazsa ki çoğu kez böyle oluyor o zaman %0 koruyucu oluyor. Hangi salgının başladığı grip salgını sezonu başında anlaşılıyor, tabii aşı ile uyuşup uyuşmadığı bize açıklanmadığı için boşuna aşılanmış oluyoruz. Böylece firmalar yatırımlarını faydasız bir ürünle kazanca dönüştürmüş oluyorlar.

Normalde grip 1 haftalık yatak istirahati ve doğal desteklerle atlatılınca o virüse karşı size bağışıklık kazandırıyor. Ne olacak yine de hastalanacağıma koruma amaçlı yaptırayım ne olur diye düşünebilirsiniz ancak içeriğinde Thimerosal zehirli civa içerikli bileşiği olduğu için pek çok yan etkisi olduğunu unutmayın. Aşının koruma sağlayıp sağlamadığına dair kontrol raporları ise tutulmuyor, zaten milyonlarca kişiyi nasıl takip etsinler ki ne kadarının hayatını bu aşı kurtarmış bilinmiyor.

Grip aşısının yapılan araştırmalarda bebeklerde koruma sağladığı gözlemlenmemiş (1). Astımlı çocuklarda gribal enfeksiyonlardan dolayı hastane ziyaretlerini engellemiyor (2). Yetişkinlerde sadece grip riskini %6 azaltıyor, iş gününden sadece 0.16 gün kayıba sebep oluyor (66.000 yetişkin üzerinden alınan 48 raporun sonuçlarına göre) (3). Yaşlılarda ise 98 grip sezonunda yapılan 64 araştırma sonuçlarına göre belirgin olarak gribe karşı etkili olduğu gözlemlenmemiş (4).

Grip aşısı içeriğine baktınız mı?
Eczanelerde hiç kutuya bakmak aklınıza geldi mi? Bakın bir grip aşısı içinde neler var:

-Yumurta proteinleri: avian (kuş gribi) bulaştıran virüsler de içeriyor
-Gelatin: Alerjik reaksiyonlar ve anaflaktik şok yumurta ve jelatine karşı hassas olanlarda gözlemleniyor
-Polysorbate 80 (Tween80TM): ağır alerjik reaksiyon ve anaflaktik şoka sebep olabilir
-Formaldehit: kanserojen
-Sukroz: normal şeker
-Resin: alerjik reaksiyonlara yol açtığı biliniyor
-Gentamycin: bir antibiyotik
-Thimerosal: multidozlarda civa bileşiği


GRİP AŞISI NEDEN ÜRETİLİYOR?

Aşı tavuk embriyorsu ile üretiliyor. Yumurta ve tavuk alerjisi olanlar için ciddi tehlike içeriyor. Tüm viral aşılar sadece üretildiği virüs değil aynı zamanda lösemi ve diğer kanserle alakalı virüs kalıntılarını de içeriyorlar. Bunlar laboratuvar ortamında tamamen ayrıştılamıyor. Bu virüsler embriyonun alındığı tavuklardan geliyor. %98 temizlendiği söylense de %2 oranında bir kaç milyar virüs halen kanser ve lösemi tehlikesi içeriyor.

GRİP AŞISI GÜVENİLİR Mİ?

Aşının içeriğinde bulunan canlı virüs aşıdan virüsün etrafa bulaşmasına ve aşı olan kişiden yayılmasına sebep oluyor. Bu durumda bağışıklı sistemi zayıf kişileri aşı olması son derece sakıncalı. Grip aşısı, zehirli bir civa bileşiği olan Thimerosal içerdiği için özellikle beyinleri gelişmekte olan bebekler ve hamile kadınlar için son derece tehlikeli. Thimerosal’ın otizm, alzeimer ve ADD (dikkat eksikliği, öğrenme geriliği) rahatsızlıkları ile kanıtlanmış ancak örtbas edilen bağlantısı var. Bunu reddetmeyen aşı üreticileri şimdilerde bu kimyasal maddeyi aşılardan çıkardıklarını iddia ediyorlar ancak yine de eser miktarlarda bu koruyucu madde aşılarda yer alıyor. Buna rağmen FDA (ABD Ulusal İlaç Komisyonu) tarafından koruyucu maddelerden arınmıştır belgesi alabiliyor! Eser miktarmış ne olur derseniz bir düşünün: Bir günde salgılanan tiroid hormonu miktarınız mikron oranlarında normal sayılırken yine moleküler bir artış hormonal bozukluk yaratıyor, neden aynısı vücudumuza direk kana enjekte edilen zehirli kimyasallar için geçerli sayılmıyor?


Grip aşısının yan etkileri nelerdir?

Aşı içerdiği bir çok kimyasal madde ve virüsler ile Guillain-Barre sendromu, felç, hafıza kaybı, kaşıntılı kızarıklıklar, alerjiler, kronik yorgunluk ve tabii bunlar yanında klasik grip semptomları olan başağrısı, halsizlik, eklem ve kas ağrısı, gözlerde kızarıklık, boğaz enfeksiyonu, öksürüğe yol açıyor. Aşı olan kişinin aşıdan grip kapıp hemen sonrasında antibiyotik içmek zorunda oldukları çok ağır bir gribe yakalandıklarını siz de etrafınızda görmüşsünüzdür.

ABD Ulusal Aleri ve Bulaşıcı Hastalık Enstitüsü’nden Dr. J. Seal, "Tüm grip ve diğer aşılar Guillain-Barre sendromuna yol açabiliyor" açıklamasını yapıyor.


Gribe karşı alternatif yöntemler

Gribe karşı en iyi korunma elleri iyi yıkamak ve sağlıklı alışkanlıklar içeren alkol, antibiyotik ve toksik kimyasal maddelerden uzak bir hayat sürdürmek. Diğer yöntemler ise Zinc içeren C vitaminli drojeleri emmek, Vitamin A-C-D3 takviyeleri, yan tesirleri olmayan homeopatik ilaçlar (Infludo Fransa’da çok yaygın, Oscillococcinum grip semptomları ilk başladığında alınırsa etkili), tavuk suyuna çorba, bitkisel destekler...


Son Güncelleme: 06.09.2015 02:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.