İşitme Cihazı Ne İşe Yarar

Bir kulakta veya iki kulakta işitme problemleri olabiliyor. İşitme kaybının tedavi yoluyla düzeltilmesi mümkün olmayan durumlarda işitme cihazı adı verilen protezler takılıyor.

26 Mart 2019 Salı 01:45
İşitme Cihazı Ne İşe Yarar






İşitme Cihazı Ne İşe Yarar

İşitmeyi sağlayan kulaklar, çeşitli nedenlerden dolayı işlevlerini yitirebilirler. Bir kulakta veya iki kulakta işitme problemleri olabiliyor. İşitme kaybının tedavi yoluyla düzeltilmesi mümkün olmayan durumlarda işitme cihazı adı verilen protezler takılıyor. Kulak içine yerleştirilen bu protezlerle işitme yetisi tekrar kazanılıyor.

İşitme cihazı; mikrofon, amplifikatör ve hoparlör kısımlarından oluşuyor. Mikrofon sesleri alarak amplifikatöre iletir. Amplifikatör kişinin ihtiyacına göre ses seviyesini ayarlar. Hoparlör yardımıyla kulağa gönderir.

Piyasada; kulak arkası, kulak içi, kanal içi ve kemik yolu işitme cihazları çeşitleri bulunuyor. Hangi çeşidin alınacağına uzman doktor tetkiklerden sonra karar veriyor.

İşitme Cihazı Nasıl Alınıyor?

İşitme kaybı yaşayan kişiler öncelikle kulak burun boğaz doktoruna görünüyorlar. Buradaki muayeneden sonra gerek görülürse odyoloji (işitme bilimi) bölümüne sevk ediliyorlar. Odyolog tüm tetkik ve incelemeleri yaparak cihazın kullanılıp kullanılmayacağına karar veriyor.

Kişinin tek ya da çift kulağa mı, tekse hangi kulağına kullanacağı belirleniyor. Burada kişinin cihaz modeli seçmesi isteğe bağlı değildir. Odyolog, işitme kaybının derecesine ve türüne göre model ve çeşidi belirliyor.

İşitme cihazlarının belirli bir kısmını SGK karşılıyor. Bunun için de kişinin heyete girip rapor alması gerekiyor. Alınan raporla birlikte işitme merkezlerinden belirlenen cihaz alınabiliyor.

İşitme Cihazının Avantajları

*İşitme cihazı sayesinde çevrenizle rahat iletişim kurabilirsiniz.

*Görsel ve işitsel araçların seslerini fazla açmadan ve yüksek sesle konuşmadan haberleşebilirsiniz.

*Sinema ve tiyatro gibi sosyal aktivitelere rahatlıkla katılabilirsiniz.

*Ailenizle ve dostlarınızla gönül rahatlığıyla muhabbet edebilirsiniz.

*Trafikte ve sokaklarda güvenle gezebilirsiniz.

*Yaşamla bağlantınız olan sesleri doğal halleriyle duyabilirsiniz.

*Kendinize olan güveniniz artar ve psikolojiniz düzelir.

İşitme Cihazınızı İyi Koruyun

Seslerle aranızda bir köprü görevi gören bu cihazı dikkatli ve özenle kullanmanız gerekiyor. Cihazınızın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız nem ve terden koruyunuz. Sürekli kuru ve temiz tutmaya özen gösterin. Suyla temas etmemesini sağlayın. Banyo yaparken, denize girerken, abdest alırken, yağmurlu havalar gibi durumlarda çıkarın.

Cihazınızı kesinlikle su, sıvı temizleyici veya alkolle temizlemeyiniz. Asla saç kurutma makinesi veya mikro dalga fırında kurutmaya kalkışmayınız. Cihazınızı darbelerden koruyup yeni pil kullanınız.

İşitme Cihazları konusunda Türkiye’de öncü firma olan Si-SER internet sitesi: https://www.siser.com.tr/

Son Güncelleme: 15.01.2021 00:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.