• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kadın kalbi, erkeklerden daha farklı çalışıyor
Sağlık
Yayınlanma: 30 Kasım 2018 - 05:25

Kadın kalbi, erkeklerden daha farklı çalışıyor

Araştırmalara göre kadın kalbi erkeklerden farklı çalışıyor.A

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kadın kalbi, erkeklerden daha farklı çalışıyor
 Kadın kalbi, erkeklerden daha farklı çalışıyor

   Araştırmalara göre kadın kalbi erkeklerden farklı çalışıyor.ABD'de kalp hastalığı nedeniyle toplam ölüm hızının son 20-30 yılda azalmış olmasına karşın, bu azalmanın erkeklere göre kadınlarda daha yavaş olduğunu söyleyen Medicana Samsun Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Ferruh Gürkaynak, yeni araştırmaların erkeklere oranla kadınlarda ilk kalp krizinden sonra daha olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Gürkaynak, “Araştırmacılar, ilk kalp krizinden sonra kadınlarda ölüm riskinin erkeklere göre %70 daha fazla olmasının, hastalığın daha ağır seyretmesinden ve kalp kriziyle ilişkili komplikasyonlardan kaynaklanabileceğini kanıtladılar.” dedi.

Menopozdan önce ve sonra riskler değişiyor!

   Kadınlarda kalp krizi riskinin, menopoz dönemi yaklaştıkça arttığını ve bu artışın, yaş ilerledikçe devam ettiğini belirten Gürkaynak “Çalışmalarda, menopoz sonrası dönemde kadınların kanlarındaki kolesterol düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmacılar, kadınların vücutlarında meydana gelen değişmelerin, yaşlanma, kilo alma ve düşük östrojen hormonu düzeylerini de içeren, menopoza bağlı etkilerden kaynaklandığını düşünmektedir. Kadınlarda yaşlandıkça özellikle postmenapozal dönemde kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm artmaktadır. Koroner arter hastalığının klinik semptomatolojisi, epidemiyolojisi, risk faktörü prevelansı, teşhis yöntemlerine, girişimlere cevap açısından iki cins arasında farklılıklar vardır. Menopozdan önce kadınların erkeklere oranla kalp damar hastalıklarına yakalanma olasılıkları daha düşüktür. Östrojen hormonunun kadınları koruduğuna inanılıyor. Ancak, kadınlar menopoza girince vücutlarında östrojen üretimi azalıp, kalp damar hastalıkları riski başlıyor ve her yıl katlanan bir hızla artıyor. Kırk beş yaşında bir kadında bu risk dokuzda birken, altmış beşinde ikide bire çıkıyor. Kadınlar yaşlandıkça azalan östrojen düzeyi ile birlikte kalp hastalıkları ve inmeye karşı olan direnç azalmaktadır. Altmış yaşına kadar 5 erkekten biri bir koroner kalp hastalığı ile karşılaşırken bu oran kadınlar için 1/17 olarak saptanmıştır. Altmış yaş üzerinde ise hastalığın görülme riski her iki cins için de eşitlenmektedir. Menopoz sonrası dönemde koroner arter hastalığı kadınlar için önemli bir sağlık sorunudur. Bu dönemde ölümlerin %25 nedenini oluşturmaktadır. Kadınlarda koroner arter hastalığı için en önemli risk faktörü hipertansiyondur. Kadınlarda yaşla birlikte ortaya çıkan hipertansiyon yetmiş yaş üzerindeki kadınların yüzde 80’inde görülmektedir. Diyabet de kadınlardaki koroner arter hastalığı riskini 3 kat artırmaktadır.” açıklamasında bulundu.

Sağlıklı beslenmek ve sigaradan uzak durmak gerekiyor

Türk toplumunda kadınlarda aşırı kiloluluk, sigara içiciliği ve yüksek tansiyonun oldukça yüksek oranda olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ferruh Gürkaynak,“Obezite kadın sağlığı için önemli bir tehdit unsurudur. Obezitenin en önemli göstergelerinden biri olan bel çevresi genişliği kadınlarda kırklı yaşlarda artmakta, altmışlı yaşlarda da en yüksek değerlerine ulaşmaktadır. Bu yaş grubundaki Türk kadınlarının %72’si bel çevresi kiloluğuna sahiptir. Tedavide yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme alışkanlıkları çok önemlidir. Kadınlarda aşırı kilo sorununun menopozla belirginleştiği düşünüldüğünde, menopoz öncesi dönemde kadınlar için düzenli egzersiz yapma, düşük kalorili beslenme ve sigaradan uzak durma gibi koruyucu yaşam tarzı alışkanlıkları önem kazanmaktadır. Kadınlarda kırk yaş öncesi kalp krizi, damar içi pıhtı oluşumunun bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durumun; sigara içimi, depresyon, stres ve anksiyeteyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. 20-40 yaş arası kadınların %25’i sigara içerken bu oran ellili yaşlardan itibaren %8’li oranlara düşmektedir” dedi.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Anne sütünden bebeğe geçen hastalıklar
Anne sütünden bebeğe geçen hastalıklar
Evimizdeki sessiz tehlike: O klimalar ölüm saçıyor! Hemen fişini çekin o modeller geri çağrılıyor!
Evimizdeki sessiz tehlike: O klimalar ölüm saçıyor! Hemen fişini çekin o modeller geri çağrılıyor!
Enerjiniz çabuk tükeniyorsa dikkat: Yorgun uyanmanın gerçek nedeni ortaya çıktı! Sorun uyku değil, eksik olan o vitamin
Enerjiniz çabuk tükeniyorsa dikkat: Yorgun uyanmanın gerçek nedeni ortaya çıktı! Sorun uyku değil, eksik olan o vitamin
Sofranızdaki gizli tehlike: Herkes seviyor ama... Tavuğun bu bölümünü asla tüketmeyin!
Sofranızdaki gizli tehlike: Herkes seviyor ama... Tavuğun bu bölümünü asla tüketmeyin!
Son Haberler
Şehir efsanesi değil, gerçek: Şimdi tam zamanı! Ayda 6.470 TL’ye 2+1 daireler için dev kampanya başladı!
Şehir efsanesi değil, gerçek: Şimdi tam zamanı! Ayda 6.470 TL’ye...
Enerjide sürpriz gelişme: Kritik eşik aşıldı! Enerjiye Türkiye’den ezber bozan 30 milyar dolarlık rekor yatırım
Enerjide sürpriz gelişme: Kritik eşik aşıldı! Enerjiye Türkiye’den...
Transfer piyasasında deprem: Jose Mourinho düğmeye bastı! 50 milyon euroluk gol makinesi ile flaş anlaşma
Transfer piyasasında deprem: Jose Mourinho düğmeye bastı! 50 milyon...
Emekliye maddi destek yağmuru: Yeni dönem başlıyor! Tüm emeklilere 25 bin TL ek ödeme yolda!
Emekliye maddi destek yağmuru: Yeni dönem başlıyor! Tüm emeklilere...
SGK’dan flaş açıklama: Erken emeklilikte yeni dönem! 1994-2014 arası SSK girişi olanlara erken emeklilik yolu
SGK’dan flaş açıklama: Erken emeklilikte yeni dönem! 1994-2014 arası...
ZUBİZU yılbaşında 200'ün üzerinde markayı ağırlayacak    
ZUBİZU yılbaşında 200'ün üzerinde markayı ağırlayacak    

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.