Kalp hastaları neler yapmalı ?

Kalp hastaları için önemli bir bilgi paylaşımı ile birlikteyiz.

21 Temmuz 2014 Pazartesi 18:07
Kalp hastaları neler yapmalı ?






Kalp hastaları için yeni öneriler her gün çıkarken içlerine eklenen 6 tane özelliğin hayat kurtardığı öğrenildi.

 

Aşırı sıcaklarda vücut ısısı düşürülemezse, sıcak yorgunluğu, hatta sıcak çarpması ortaya çıkabiliyor. Sıcak yorgunluğu ve çarpması sağlıklı kişilerde de olabilmekle birlikte, kalp hastalarında daha sık görülüyor. Çünkü, vücudun soğuması, ancak kalp hızının artışıyla mümkün olabiliyor. Kalp hastalarının kalbi bu duruma zor ayak uydurabiliyor. Sonuçta, sıcak yorgunluğu ve çarpması, örneğin kalp krizine neden olarak, kalp hastalarında ölümcül bile olabiliyor.

Sıcak havalarda vücut ısısının ayarlanabilmesi için vücut yüzeyine yakın atardamarların iç organlara nazaran daha çok kanlanması gerekiyor. Yemek yedikten sonra dolaşımdaki kanın önemli bir miktarı sindirim sistemiyle ilgili organları kanlanması için kullanılıyor. "Bu nedenle, sıcak havalarda, sindirimi kolay olan gıdalar tüketilmeli ki dolaşımdaki kanın çoğu sindirim için kullanılmasın." diyen Doç. Dr. Tayfun Açıl, zeytinyağlı gıdalar, sebzeler ve meyvelerin sindiriminin nispeten daha kolay olduğuna dikkat çekerek, "Bunun dışında, soğuk olarak hazırlanan ve tüketilen çorbalar da vücut ısının düşürülmesine katkıda bulunabiliyor. Pişirme usulü olarak da haşlama, buğulama ve ızgara yöntemleri tercih edilmeli." diyor.

2. Ayran ve meyve suyunun tuz ile şeker miktarlarına dikkat

Kalp hastaları yaz mevsiminde de mutlaka egzersiz yapmalılar. Ancak, dışarıda spor yapacaklarsa, bunu günün serin bir saatinde gerçekleştirmeleri gerektiği uyarısında bulunan Doç. Dr. Tayfun Açıl, "En iyisi ise evi, kapalı ve havalandırması iyi olan spor salonlarını veya spor yapılabilecek havuzları tercih etmek olacaktır. Özellikle sıcak havalarda spor esnasında su tüketilmesi de çok önemli. Kalp hastaları, bu noktalara dikkat etmezlerse, sıcak havalarda spor yaparken dolaşım sistemleri etkilenebiliyor ve bayılma, ritim bozukluğu ve kalp krizi gibi ciddi tablolar ortaya çıkabiliyor." diyor.

4. Aniden havuz veya denize atlamamalı

Özellikle kalp hastalarının evlerinde en uygun ısı olan 18-21 0Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Açıl, diüretik ve beta blokör özelliğe sahip ilaçların mutlaka doktorun bilgisi dahilinde kullanılması gerektiğine dikkat çekerek bunun nedenini şöyle sıralıyor: "Sıcak havalarda sodyum ile potasyum gibi su ve elektrolitlerin kaybı fazla oluyor. Diüretik adı verilen idrar söktürücü ilaçlar da su ve elektrolit kaybına neden oluyor. Dolayısıyla, yaz aylarında diüretik kullanan hastalarda su ve elektrolit kaybı aşırıya kaçabiliyor. Bu da, dolaşımı olumsuz bir biçimde etkileyeceği için vücut ısısının korunmasını zorlaştırıyor. Ayrıca, kalp kasının ve diğer kasların işlevi için gerekli olan elektrolitlerin aşırı miktarda azalması sonucunda, sırasıyla, kalp ritim bozuklukları ve kas krampları görülebiliyor. Beta blokör adı verilen ve kalbin hızlanmasıyla güçlü kasılmasını engelleyen ilaçlar da dolaşım üzerindeki etkileri nedeniyle vücut ısı ayarını bozabiliyor. Bu nedenle ilaçlar mutlaka hekim kontrolünde alınmalı, sıcak havalarda su ve elektrolit kaybını önlemek amacıyla bol su içilmeli ve elektrolit kaybının durumuna göre potasyumdan zengin meyveler tüketilmeli."

Sıcak yorgunluğu ve çarpmasının belirtileri neler?

Sıcak çarpmasında ise; vücut ısısında artış (>41.7 0<span style="&quot;color:rgb(0," 0,="" 0);="" font-family:arial,tahoma,times,serif;="" font-size:12px"="">C), nabızda artış, kırmızı ve kuru cilt, zonklayıcı tarzda baş ağrısı, şuur bulanıklığı, bulantı, kusma gibi yakınmalar gelişiyor.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.