• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Koronovirüs Salgını'nda dördüncü dalga korkusu büyüyor
Sağlık
Yayınlanma: 22 Temmuz 2021 - 14:22

Koronovirüs Salgını'nda dördüncü dalga korkusu büyüyor

Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma ve seyahat kısıtlaması yok. Ancak salgın tehdidi sürüyor. Vaka sayısı 10 günde 2 kat arttı. Uzmanlar '4. dalga sonbaharı beklemeden ağustosta bile kapımızı çalabilir' uyarısı yapıyor.

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Koronovirüs Salgını'nda dördüncü dalga korkusu büyüyor


Koronovirüs Salgını'nda dördüncü dalga korkusu büyüyor



Tüm dünya iki yıldır koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. Kısıtlamalar ve tedbirler yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.  Salgına karşı tek çare 'aşı' diyen uzman isimler, yeni bir dalganın yaşanmasından endişe ediyor. Çünkü yeni varyantlar en çok aşı yaptırmamış kişilere bulaşıyor, vakaların büyük çoğunluğu bu kişilerden oluşuyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu Kurban Bayramı’nın tedbirlerle geçireceğimiz son bayram olabilmesi için temastan uzak durulması gerektiğini açıklamış, 'Biraz daha özen bayram sevincimizi sürdürür, bayramdan sonrasını hasta geçirmemizi önler' uyarısında bulunmuştu. 

Salgına karşı desensibilizasyon yani duyarsızlaşma içinde olduğumuzu kaydeden İstanbul  Üniversitesi (Çapa) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek : “Bir kısım hâlâ virüsü yok sayıyor. Bir kısım, ‘Ne olacaksa olsun’ kafasında. Bir kısım aşıya karşı komplo teorileri içinde. Bu bakış açılarıyla bu maç buradan zor döner! 4. dalgaya doğru hızla gidiyoruz, karamsarlık içerisindeyim. Onca emek umarım boşa gitmez. Salgını durdurabilmenin çaresi kurallara uymak ve aşı olmak. Aşı olanlar hasta olsalar da hastalığı çok hafif atlatıyorlar. Aşı olmayanların ise hem kendileri hem de çevresindekiler büyük riskte. İnsanlar aşıyı reddettikçe yeni varyantlar türüyor. Bu yeni varyantlar aşılı, aşısız hepimizi riske sokuyor. Yakın gelecekte aşı zorunluluğu, aşı kartı uygulamaları kaçınılmaz olur ve olmalı. 1 yıl daha kaybedecek lüksümüz yok.” diyor.

EĞİTİM SEKTEYE UĞRAYACAK

“Uzunca bir zaman ‘sessiz’ bir sezon yaşandı. Hepimiz maddi olarak zorlandık. Ama böyle birdenbire ‘şuursuzca’ bir açılmayı da öngörmedik. Birebir şahidim, ne toplu taşımada, ne alışveriş merkezinde ne de restoranda HES kodu soruluyor. İnsanlar masa, sandalye kapma yarışında. Maske, mesafe sıfır. İşletmeciler ‘Açığımızı bir an önce kapayalım’ mantığı ile 4. dalgaya davetiye çıkarıyorlar. Halbuki her işletmenin sık sık anons etmesi, yerel yönetimlerin denetlemesi lazım. Bu kalabalıklar tatil sonrası köyüne, şehrine dönecek. Olmayan yere de virüsü taşıyacaklar. Tedirgin, üzgün ve endişeliyim. Bu gidişle eğitim de ekonomi de büyük sekteye uğrayacak. Eylül ayında okulların açılması planlanıyor... Nasıl olacak? Oysa alınacak kişisel önlemlerle tüm bunlara ‘dur’ demek elimizde. Aşılanacağız ve üç K’den kaçınacağız; kapalı, kısıtlı, kalabalık ortamlar.”

SALGINI DURDURABİLMENİN ÇARESİ AŞI OLMAK

İstanbul  Üniversitesi (Çapa) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, İsrail, İngiltere ve ABD gibi vatandaşlarının yüzde 50’sinden fazlasını aşılayarak, kayda değer bir başarı yakalayan ülkelerde bile 4. dalga endişesinin en üst noktada olduğunu belirtti.

Tükek, “Kontrolsüz açılma ve Delta varyantının da etkisiyle İngiltere’de son 24 saatte 40 binden fazla vaka görüldü. Türkiye’de de durum benzer. Vaka sayıları geçtiğimiz haftaya kıyasla yüzde 30’luk bir artış ile 8 binin üzerine çıktı, haftaya 10 bini görürüz. Hele de bayramdan sonraki 2. hafta bu sayılar fırlayacak çünkü sahil kesimlerinden gelen görüntüler akıl alır gibi değil! Maske yok. Mesafe yok. 2 doz aşılamada istenen rakamlara henüz ulaşamadık. Ağustos ortası 20 binli rakamları görürsek şaşırmayın. 4. dalga sonbaharı beklemeyecek” diyor.

'AŞI OLMAYAN HASTALARIM ÇOK PİŞMANIM DİYOR'

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal özellikle tatil beldelerinden gelen kalabalık görüntüleri için ‘Korkunç!’ diyor, şöyle örnek veriyor: “Vizitem vardı, şimdi oradan çıktım. Gelen her hastama ‘Aşı oldunuz mu?’ diye soruyorum. Hastam ciddi semptomlar gösteriyor, dedi ki ‘Olmadım ve inanın çok pişmanım.’ Daha kötüsü ailesine de bulaştırmış. İyi ki onlar aşılı. Ona şükrediyor çünkü hafif atlatıyorlar. Bayram sabahı, ‘Umarım bu hatamı canımla ödemem’ diyen bir hasta düşünün. Bu neyi gösteriyor. Aşılanma çok önemli, hastalığa karşı elimizdeki tek silah. Şu an maskesiz-mesafesiz ve en önemlisi de aşısız ya da tek doz aşı ile tatilde, köyünde ya da kalabalıklarda dolaşan insanlar birkaç hafta içinde ne halde olacaklarını durup, sorgulasınlar. Metrekareye düşen insan sayısı olması gerekenin 5-6 katı. 4. dalga bağıra bağıra ‘Geliyorum!’ diyor. Vaka sayılarına bakın, şimdiden geçen haftayı ikiye katladı.”

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Siyah noktalarla vedalaşın: Sadece 1 kaşıkla cilt mucizesi! Yoğurda ekleyin, siyah noktalar silinsin
Siyah noktalarla vedalaşın: Sadece 1 kaşıkla cilt mucizesi! Yoğurda ekleyin, siyah noktalar silinsin
Şifa dolu mucize bitki: Kokusu bile yetiyor! Baş ağrısı ve sivrisineklere karşı doğal güç
Şifa dolu mucize bitki: Kokusu bile yetiyor! Baş ağrısı ve sivrisineklere karşı doğal güç
Yorgun sabahlara elveda! Enerji dolu sabahlar için 7 bilimsel ipucu ile hayatınız değişsin
Yorgun sabahlara elveda! Enerji dolu sabahlar için 7 bilimsel ipucu ile hayatınız değişsin
Sürekli uyku bastırıyorsa dikkat: Uyku krizinin bilinmeyen yüzü! Bu belirtiler hayatınızı değiştirebilir
Sürekli uyku bastırıyorsa dikkat: Uyku krizinin bilinmeyen yüzü! Bu belirtiler hayatınızı değiştirebilir
Son Haberler
Şimşekler çakacak, sağanak başlayacak: MGM’den 6 ile gök gürültülü sağanak yağış uyarısı
Şimşekler çakacak, sağanak başlayacak: MGM’den 6 ile gök gürültülü...
Hamur yok, zahmet yok: Komşular kokusuyla kapınıza dayanacak! Çay demlenmeden hazır, çıtır çıtır börek tarifi
Hamur yok, zahmet yok: Komşular kokusuyla kapınıza dayanacak! Çay...
Google’dan acil uyarı: Bilgisayarınızı ele geçirebilirler! Google Chrome’da milyonları tehdit eden açık tespit edildi
Google’dan acil uyarı: Bilgisayarınızı ele geçirebilirler! Google...
Adını turunçtan aldı, ruhu doğadan: Çam ve zeytin ağaçlarıyla çevrili masmavi koy! Yemyeşil doğasıyla büyülüyor
Adını turunçtan aldı, ruhu doğadan: Çam ve zeytin ağaçlarıyla...
Taş evler ve denizle iç içe: Sakinliğin ve tarihin buluştuğu yer! Kalabalıktan uzak, tarihle iç içe
Taş evler ve denizle iç içe: Sakinliğin ve tarihin buluştuğu yer!...
Karadeniz'de sel baskınları hayatı durdurdu
Karadeniz'de sel baskınları hayatı durdurdu

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.