Kuş biti nasıl temizlenir? Kuş biti alarmı
Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde oldukça yaygın şikayet konusu haline gelen kuş biti yayılımı, 2020'de adeta zirve yaptı. Türkiye'nin her yerinde özellikle çatılarında kuş yuvalarının bulunduğu evlerde, etrafında ağaçlarda kuşların yuva yaptığı binalarda hızla yayılan kuş bitlerine karşı vatandaşların şikayetleri doruk noktasına ulaştı. Kuş bitleri ve diğer haşerelerle mücadelede uzman kişilerden destek almadan ev ve iş yerlerinde ilaçlama yaparak sağlığınızı asla riske atmayın. Haşelerle mücadele için İstanbul'da böcek ilaçlama şirketlerinden bu adrese tıklayarak destek ve bilgi alabilirsiniz.

KUŞ YUVALARINDAN HIZLA YAYILIYOR
Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere İç Anadolu Bölgesi'nin Toros dağlarının her iki kesiminde, Ege, Trakya ve Karadeniz Bölgeleri'nin iç kesimlerinde bu yıl daha fazla görüldüğünü ifade ezen uzmanlar, kuş bitlerinin doğal dengeyi sağlayan bazı türlerin eksikliği yüzünden daha çok karşılaşıldığını görüşünde. Leylek, kumru ve güvercinlerin yok olan endemik bitki türleri yüzünden yumurtlama ve yavrulama sürecinde güçlükle hayata tutunduğunu belirten uzmanlar değişik renkleri olan canlıların hızla üreyebildiğine işaret ediyor. Dişi kuş bitlerinin bir seferde 20 yumurta bırakabildiğini kısa süre içerisinde bir bina içerisinde hızla yayılabileceği uyarısında bulunan uzmanlar 'Antalya'da bir binanın 8. katına kadar ulaşan vakıalar görüldü' diyor. Karınca, serçe, keklik, kertenkele ile ısırgan otu, gelincik ve papatya azlığının, bir de kurak yaz mevsimlerinin kuşların bitlenmesine neden olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu konuda bilimsel bir veri bulunmamakta.KUŞ BİTLERİ NASIL ÖNLENİR?
Hayvan severler bu uyarı bölümünü lütfen daha dikkatli okuyun; Eskisi gibi 'Balkonuma, penceremin önüne güvercin yuva yaptı, kumru yavruları çıkıyor' diyerek onları beslemeye çalışmıyor. Özellikle kuş yavrularının yuvadan çıktığı mayıs sonu, haziran temmuz ayları kuş bitleri için en riskli dönem. Leylek yuvalarının bulunduğu binalar yayılımın daha hızlı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.Yuva bozmak yerine yuva yapımına müdahale etmek en etkilisidir. Hayvanlara zarar vermeden evin çevresinden uzaklaştırmanın sağlıklı bir mevsim geçirmenize yardımcı olacağını unutmayın.
KUŞ BİTLERİNE KARŞI NE YAPMALI
Görüşünü aldığımız ziraat mühendisleri, veterinerler biyolojik ya da doğal bir mücadele yöntemi bilmediklerini söyledi. Elektronik kovucuların ise işe yaralmadığını hemen belitmekte fayda var. Uzmanlar kuş bitleri ile mücadele bazı kimyasal ilaçları tavsiye ediyor. Bu ilaçlardan etkili olanların isimlerini açık kaynaklardan derlediğimiz bilgilere göre veriyoruz. Bu konuda bir uzman desteği almadan ilaçlama yapmamanızı öneriyoruz.
Kuş yuvalarına yakın evlerin ve küçük binaların etrafına kireçlemeleri, bu zararlıların eve girişini engelleyebileceği tavsiye ediliyor.

Kimyasal ilaçlamanın bir uzman tarafından yapılması gerektiğini aklınızdan çıkarmayınız. İlaçlama yapılan evlere, odalara, havalandırmadan ve uzmanların tavsiye ettiği süreden önce asla girmeyiniz.
Kimyasal ilaçların ölümcül riskler taşıdığını unutmayınız. Bu tür ilaçları evinizde çocukların ve evcil hayvanlarınızın erişemeyeceği yerlerde muhafaza ediniz.