Narkozsuz, kansız kapalı böbrek taşı ameliyatı

ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı, narkozsuz, radyasyonsuz ve kansız kapalı böbrek taşı ameliyatları yapmaya başladı. Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş,...

14 Mayıs 2015 Perşembe 15:21
Narkozsuz, kansız kapalı böbrek taşı ameliyatı






ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı, narkozsuz, radyasyonsuz ve kansız kapalı böbrek taşı ameliyatları yapmaya başladı.
Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, daha önce kansız ve radyasyonsuz olarak yapmaya başladıkları 'MikroPNL' adı verilen böbrek taşı ameliyat yöntemini geliştirerek, artık narkozsuz, belden uyuşturarak yapmaya başladıklarını söyledi. Doç. Dr. Demirtaş, şöyle dedi:
"Bu teknik ile ameliyat yüzüstü yerine sırt üstü pozisyonda yapılmakta ve hasta ameliyatı baştan sona izleyebilmektedir. Ameliyat pozisyonuna bağlı post-op ağrı da olmuyor."
Geliştirdikleri yeni yöntem ile ameliyat sonrası iyileşme süresinin de oldukça kısaldığını belirten Doç.Dr. Demirtaş, uygun hastaların ameliyatın yapıldığı gün taburcu edildiğini de kaydetti. 'MikroPNL' adı verilen ameliyatta geliştirdikleri yeni yöntemi 23-26 Nisan 2015 tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen 11'inci Ulusal Endoüroloji Kongresi'nde sunduklarını ifade eden Doç.Dr. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"MikroPNL' ile deneyimimiz artıkça kapalı böbrek taşı ameliyatlarını radyasyon kullanmadan ultrasonografi ile yapmaya başlamıştık. Kendimize göre uyguladığımız USG ile MikroPNL yöntemini tecrübemiz arttıkça narkozsuz belden uyuşturma yöntemi ile yapmaya başladık. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Güler ile birlikte yürüttüğümüz bu yöntem ile hastaya tek seferde ameliyat sırasında düşük litotomi, supin pozisyonu verilmektedir. Böylece hasta klasik yöntemdeki gibi yüzüstü pozisyona çevrilmediği için manipülasyon risklerinden korunmaktadır. Ayrıca hasta bilinci yerinde olduğu için cerrah ve anestezi ekibi ile konuşarak çok konforlu ve rahat bir ameliyat geçirmektedir. Ülkemizde bu şekilde spinal anestezi altında, supin pozisyonda, ultrasonografi (radyasyonsuz) ile MikroPNL (kansız) ameliyat yöntemi bir ilktir."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.