Panax Nedir? Panax faydalı mı, zararlı mı?

Panax Türkiye'nin en çok tartıştığı bitkisel karışım. Üreticisi ilaç değil diyor, çok sayıda hastalığa ilaç niyetine tavsiye ediliyor

17 Kasım 2013 Pazar 22:41
Panax Nedir? Panax faydalı mı, zararlı mı?






Panax Nedir? Panax faydalı mı, zararlı mı?

Panax son yılların en çok tartışılan, sağlık sektöründe en çok adı geçen bitkisel gıda takviyesidir. Panax Faydalı mı, zararlı mı? Efsane mi, yoksa Panax büyük bir yalan mı? Bu soruların cevabını Panax'ın piyasaya çıktığı ilk günden beri hep tartışılır.

Öncelikle Panax'ı bu denli güçlü ve tartışılır hale getiren etken maddenin ne olduğuna bakmak gerekiyor. Panax'ın etken maddesi bize aslında hiç o kadar yabancı değil. Adamotu. Evet adam otu. Anadolunun pek çok böygesinde Torosların kuzey kesiminde göller bölgesinde çok yaygın olan ayrık otunun bir benzeridir. Masrık veya maşrık olarak ta bilinen bir ot türünün Uzak Doğu'daki türevi yani Ginseng.  Ginseng'in yıllardır cinsel performans artırıcı olarak değişik isimlerle Türkiye pazarında geniş yer bulduğunu bilmekte fayda var. Çin, Hon Kong, Tayvan üzerinden getirilen Ginseng özlü suların ticareti yıllarca Doğu Türkistan kökenli tüccarlar üzerinden yapılmış, Ginsengli karışımlar da yine Çin ve Uygur doktorların hazırladığı reçetelerle Türkiye'de yıllarca üretilmiş eczane raflarında değişik isimlerle yer almıştı.

Panax'ı geliştiren Dr.Mustafa Eraslan'ın kurduğu yaygın satış ağı ve muazzam reklam kapasitesi, Panax hakkındaki olumsuz yayınları öteleyen gölgeleyen bir gücü olduğu kesin. Ancak Türkiye'de ortodoks tıp bağnazlığının bu tür ilaçların tıbbi litaratüre girmesini, sağlıkla birlikte anılmasına bile tahammül edemezler. Yasalardan aldıkları güç ve onlarca mesleki örgütle bitkisel ilaçlara karşı yürütülen muazzam karalama kampanyaları nedense Panax karşısında yetersiz kaldı. Panax'ı güçlü kılan en önemli özellik şimdiye kadar hakkında kesinleşmiş hiç bir resmi labaratuvar raporu olmamasından kaynaklanıyor.


Panax'ın satış ve reklam gücünün bu konuda olumsuz haber ve yorumları gölgelediğini başta da söylemiştik. Çok sayıda forum sitesi ve satış portalını taradığımızda gördüğümüz yorumların çoğu sanki tek kalemden çıkmış gibi. Kullananlar, şifa bulanlar Dr.Mustafa Eraslan'a hayır duaları ederken dolandırıldığını, kandırıldığını ileri sürenler de var. Kimi yorumcular Panax'ın ateşli savunuculuğuna soyunurken, ödediği parayı zehir zıkkım olsun cinsinden Allah'a havale edenler de.


Eraslan ve ekibi Panax için ısrarla ilaç değildir  dese de, Panax'a biçilen rol ilacın ta kendisi.  Panax'ın nelere iyi geldiğini sorduğumuzda hemen hemen her satıcı aynı şeyleri sıralıyor. "Kalp ve damar problemlerinde, hipertansiyonda , kan basıncının düzelmesinde, kolestrol seviyesinin azaltılmasında, kullanıllanılır".
Panax'ın ilaç olmadığını bile bile "İlaç Niyetine" kullandıran ilanlar ve tanımlamalar da mevcut. Söz gelimi GinsengPanax.net sitesinde 150 TL'den satılan Kibarlı Panax için "Ciddi rahatsızlığı bulunanların uzman tavsiyesi doğrultusunda rahatlıkla kullanabileceği bitkisel karışımlardan oluşmuş üründür. Bünyenizde içeriğinde bulunan bitkilere karşı herhangi alerji bulunmadığı sürece herhangi yan etki göstermeyen panax tamamıyla doğal bileşenlerden oluşmaktadır."

PANAX'I KİM DENETLEYECEK

Dünya ilaç devleri yukarıda adı geçen ciddi sağlık problemleriyle mücadele etmek için milyarlarca dolarlık araştırma, geliştirme harcamaları yaparken Türkiye'den akamedemik ünvanlı bir kişinin pay almasına hoşgörüyle bakmaları elbette beklenmez. İşin içine gıda Takviyesi karışım ve otlar girince Sağlık Bakanlığı Denetiminden çıkıp Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izin-denetimine tabi olan Panax ve türevleri belki bir süre daha tartışmalardan uzak kalacak, ancak ilaç mı, ot mu, gıda takviyesi mi sorularına mutlaka kesin ve net cevaplar vermeli, satış startejisinde insan sağlığını ilgilendiren tıbbi kelimelerden kesinlikle uzak durmalı. Ya da "Evet bu bir ilaçtır. Ticari bir markadır. İlacımıza güveniyoruz" diyerek ot yığınlarının arkasına saklanılmamalı,

İLK TEPKİ TEB'DEN GELMİŞTİ

Panax'ın Clavis Panax adıyla pazara sunulmasının ardından 2 yıl önce başlayan tartışmalara Türk Eczacılar Birliği'nin Sağlık Bakanlığı'na başvuru yapmasıyla alevlenmişti. Türk Eczacılar Birliği bünyesindeki Türk Eczacılar Birliği Akademisi tarafından yapılan bir araştırmada Clavis Panax'ın halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtilerek Sağlık Bakanlığı'nın bu bitkisel takviyenin satışının engellenmesini istemişti. O tarihte Sağlık Bakanlığı nezdinde yürütülen çalışmalar sonucu  Clavis Panax dahil, Clavis ve Klavis Panax adlı ürünlerin satışına yasak getirilmişti. Tam da iki yıl önce çok sayıda gazete, TV kanalı ve Radyo ile birlikte internet sitelerinde reklamları aniden durdurulan bu ürünlerin satışı halen devam ediyor. Üstelik Kibarlı marketlerin çok satılan ürünlerinin de başında geliyor. Ancak TEB dışında şimdiye kadar tek bir sağlık kuruluşu veya akademisyenin bu konuda çıkıp bildiklerini kamuoyu ile paylaşmaması oldukça dikkat çekici.

PANAX YORUMCULARI NE DİYOR

Değişik internet sitelerinden derlediğimiz kullanıcı yorumları oldukça ilginç. Haberin ilerleyen bölümlerinde olumlu yorumlara da yer vereceğiz, ancak burada asıl sorgulanması gereken zarar gördüğünü, hayati risk içinde olduğunu, hatta Eraslan'ın doktorları tarafından hakarete maruz kaldığını söymeyen yorumcular da var ki, belki de bu tartışmanın içerisinde cesaretle bunlara yer vermek gerekiyor.
İşte bunladan bir kaçı:
    ALİ ÖZCAN
    Şubat 16th, 2012 at 11:52 http://www.alternatif-tip.net/kibarl...ydasiz.htm/BEN DE MUSTAFA ERASLANIN DÜNYANIN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKA BAKASÖYLEDİĞİ YALANA İNANIP ÜÇ KUTU CLAVİS PANAX KULLANDIM HİÇBİR FAYDASINI GÖRMEDİM İLACI ALDIĞIM TELEFONLARA TELEFON ETTİM. O AĞZINDAN BAL DAMLAYARAK İLACI TANITAN MUSTAFA ERASLANIN DOKTORU BANA HAKARET ETTİ. “TERBİYESİZLİK YAPMA” DEDİ . FAYDASINI GÖRMEDİM DEYİNCE “ÜÇ KUTU DAHA AL “DEDİ. DAHA NELER SÖYLEDİ NELER .330 TL PARA VERDİM KARŞILIĞINDA HAKARET GÖRDÜM PARASIYLE HAKARET GÖRMEK İSTEYEN VARSA BU İLAÇTAN ALABİLİR…

14 sene önce bypas oldum İzmir Şifa hastanesinde. 3 damarım değişti 1998 yılında ve anjiyo raporum mevcut elimde. Kalp le ilgili sorunum üzerine 2009 yılında Denizli Bsk hastanesinde ikinci anjiyoyu oldum. Bunun da raporları mevcut elimde. 4 ay önce eşimin başkalarından duyduğu Clavis anax hapında almış bu televizyonda reklamı yapılan damar açıcı, Dr. Mustafa Eraslan’ın kalpteki tıkalı damar açıcı olarak söz ettiği muhteşem ilaç.

Eşimin tavsiyesi üzerine başladım. Günde 2 tablet tok karna bu ilacı satanların tavsiyesi üzerine tam 4 ay düzenli kullandım. Bana bu arada arayıp ilacımın bittiğini benden daha iyi takip ettiler. Bu konuda uyardılar devamlı 4 ay içmem konusunda ve kendilerine göğsümdeki yanma neticesinde anjiyo olacağımı söyledim.

Bana damarlarımın açıldığını ve sorunun olmadığını söylediler. Ben de anjiyo sonucunu onlara bildireceğimi söyledim. 28 Şubat 2012 de Denizli Özel Ege Hastanesinde neticesi felaket. 2 damar daha tıkanmış. Raporlarla ispatlı. İlaç firmasına telefon ettim. Şikayetçiyim.

 berg marti diyor ki: sunuda unutmadan yazayım kibarlı panax içinde yulaf , coban cökerten otu ve ginseng var ve bunun için 119 lira isteniyor..bu ot karısımı olsa olsa cinsel gücü tetikler, kalb damarları tıklaı olanlar için faciayla sonuclanabilir.
furkan kızıl diyor ki: clavis panax toplatılıyor diye bir haber duymuştum? neden toplatılıyor acabA?

mazlum aksu diyor ki: dr.mustafa beyin sitesine girip sorunlarımı ilettim,aradan uzun bir süre geçmesine rağmen bana geri dönmediler,yinede 2.kez mail gönderdim ve kısa zamanda bana döndüler.ilk gönderdiğim maili almadıklarını söyleyince tekrar sorunlarımı ileterek vede not alıp mustafa hoca ile görüşüp tekrar bana telefonla döneceklerini söylediler ama ne yazıkki her gün görsel medyada reklamlarını yaptıran dr. mustafa özarslan ve ekibinden ses çıkmıyordu.uzun bir bekleyişten sonra telefonla yine aradığmda kendilerine ilettiğim problemlerimden bi haber olduklarını anlayınca hastalıklarımı tekrar iletince bana dr. mustafa bey ile görüşüp bana döneceklerini söylemelerine rağmen bir türlü dönemediler.ayrıca hiç bir şekilde dr la görüştürmüyorlar.uzun bir süre geçmesine rağmen beklemekteyim.tv lerdeki görüntülere aldanmayın.hikaye
 sami doğan diyor ki: 400 lira verip 4 kutu panax aldım. eşimle beraber 3 ay kullandık hiiiç bir faydasını görmedik. televizyonda anlatılanların hiçbiri doğru değil. sakın aldanmayın. paranız boşa gider. ben mutafa eraslanı ve ekibini Allaha havale ettim. verdiğim paralar haram olsun zehir zıkkım olsun.

aylin cömert : benim eşimde bu eraslanın damar açıcı ilaçlarını kulandı ve 3 gün önce vefat etti alahından bulsun sakın inanamayın daha 34 yaşındaydı hayatıyla oynadılar alah onlarada bu acıyı yaşatsın dava açacm yakacam o adamı

Edenay :Arkadaşlar bende 6 ktu kullandım. günde 3 tane ama hiçbir faydası olmadı. kesinlikle yalan inanmayın. üstelik 720 tl param boşa gitti. Zehir zıkkım olsun. sakın almayın.

kenan kaya diyor ki: kardesim tabiki avrupada satiliyor kimse satilmiyor diyorki,,amma,,avrupada satilan panax 15-20 euro düzeyinde ve hic bir yerde mucize lac falan diye satilmiyor,,o yüzden bu palavraliri birakin,,milleti kazikliyorlar,,,sanki adam bunu kendi bulmus ,,,uzakdoguda yillardir kullanilan bu ürün masallah milleti kazilamak icin nerdeyse tüm sözüm ona dinci kanallarda paso reklam ,,ya kardesim gercekten inancli insanlarsa bu tv sahipleri ,,kardesim,,bu reklamini yaptiginiz bu tip ürünler insan sagligina faydalimi diye saglik bakanligi raporu isteyin,,para icin insan sagligiile oynuyorsunuz,,yazik günah,,günaha alet oluyorsunuz,,

mehmet baran : benide kandırdılar dört kutu kibarlı panakx kullan dediler iki kutu kullandım kolestrol 250 den 300 yüze çıktı ürünü aldıktan sonra muhatap bulamıyorsun ürün geldiğinde zaten fatura çıkmıyor kimden aldığını zor isbat edersin kullanmadığım iki kutu var isteğine ğöndereyim selamlar kişileri aydınlattığsam ne mutlu allaha emanet olun

EDİTÖR'ÜN NOTU: SayıN Mustafa Ersarslan'a okur yorumları konusundaki düşüncelerini sormak için aradık, ancak asistanı bu konulara cevap vermeyeceğini iletti

Son Güncelleme: 28.10.2023 20:36
Anahtar Kelimeler:
PanaxKibarlı Panax
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ersin ata 2020-03-28 18:07:41

Bu kadar şikayet var ama bir tane resmi makamlara şikayet yok. BİRİ eşim öl demiş sebebi bu ise hakkını neden aranmıyor. Bu ülkede savcı var hakim var polis var bu kadar mı kimseyi bulamıyorsun diyor TV de satıyorlar diyor. Git savcıya alsınlar TV dekiler satanı bak bakalım daha böyle bir satış yapabiliyorlar mı. Ben bu ilaçlara da itibar etmiyorum ama yorumlara da bakıp çok sacma geliyor buraya yorum yapan biri demekki kanunu biliyor hak aramıyor yada sallamış.
Başınız agrısa doktora gidin böyle sacma saban şeylere inanmayın

Avatar
Gülten baytar. 2019-11-15 02:16:38

Valla şimdide doktor hakan özkul var oda devanlı tedavi için devamlı panax yolluyor, daha hiç fayda görmedik, bir sürü de para alıyorlar

Avatar
Kadir oźdemir 2020-05-25 17:51:56

Asla almayın bunlar hep kandirmaca oyun haram zıkkım olsun paramız insan hayatı bu kadar ucuz mu anlatilalarla hic bir alakası yok bu ilacin fayda vermediği gibi zararlı bir ilaç parasını çöpe hayatini riske atmak isteyen varsa alsin

Avatar
Kadri 2020-06-12 00:57:37

hic bir faydası yok bede aldim kuladim faydasını görmedim aranan numarayı aradım cevap veren bile olmadi

Avatar
Demet Güleryüz 2020-07-02 14:38:23

Benim annem kullanıyor işe yaradığını söylüyor anneme fayda etti günde 1 tane içiyor çayla beraber işe yaradı

Avatar
Jale akman 2019-12-08 21:58:22

Insanları kandırmalarina nasıl müsade ediyorlar şeytanımızdan bulun inşAllah elliniz ayağınıza dolaşsın tv de günde kaç kez reklamı veriliyor

Avatar
Jale akman 2019-12-08 21:58:37

Insanları kandırmalarina nasıl müsade ediyorlar şeytanımızdan bulun inşAllah elliniz ayağınıza dolaşsın tv de günde kaç kez reklamı veriliyor

Avatar
Ilker bozkurt 2020-04-03 16:32:57

Arkadas lar Ben aldim faydasini gordum siz nerden ve kimden aldiniz bilmem Ben burger hastasiyim ve gelen urundede fatura var Bana doktor lar iyilesmez damar acilmaz dediler kilcal damar tikanikligi ama oldu yalniz benimki Mustafa eraslan degil o panax tan ayrilali 2 yil olmus