Ülkemizde Her Üç Kişiden Birinde var

Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Oktay Oymak böbrek yetmezliğinin dünyada hızla artması, diyaliz tedavisi gören insanların sayısının giderek artmasının sosyo ekonomik sonuçlarınnda dakkita alınmasını önerdi.

18 Nisan 2015 Cumartesi 10:33
Ülkemizde Her Üç Kişiden Birinde var






 Ülkemizde Her Üç Kişiden Birinde Var

   Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Oktay Oymak böbrek yetmezliğinin dünyada hızla artması, diyaliz tedavisi gören insanların sayısının giderek artmasının sosyo ekonomik sonuçlarınnda dakkita alınmasını önerdi.
   Prof.Dr. Oymak, Türkiye'de de sayıları hızla artan diyaliz ve böbrek nakli hastalarının, hastalık nedenlerinin başında ilk sırada şeker hastalığı (diyabetes mellitus), ikinci sırada kan basıncı yüksekliği (hipertansiyon) gelmesi olduğunu anlatırken şöyle dedi:
   "Kronik böbrek yetmezliğinin önlenmesi bir bakıma hipertansiyonun kontrolü ile yakından ilgilidir. Dolayısıyla böbrekler hipertansiyonun hem sebebi hem de kurbanıdır. Aşırı tuz yenir ya da böbrek tuz atma kapasitesi düşerse hipertansiyon dediğimiz hastalık ortaya çıkar. Yani 'esansiyel hipertansiyon' dediğimiz yaygın görülen hastalık fonksiyonel bir böbrek hastalığıdır. Erken yaşlarda renin mekanizması, ileri yaşlarda tuz duyarlılığı hipertansiyonun oluşumunda daha egemendir."
   Hipertansiyonun damarları etkileyen bir hastalık olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Oktay Oymak, kalp ve beyin gibi böbrekleri de hedef organ olarak seçtiğini ve bunu hipertansif böbrek hastalığı olarak tanımladıklarını belirterek, şunları söyledi:
   "Böbrek rahatsızlığı olmayan bir kan basıncı yüksekliği hastasında tedavi hedefi 140/90 mm iken böbrek hastalığı var ise, hedef daha düşük değer 130/85 olarak kabul edilmektedir. Ne yazık ki ülkemizde yapılan çalışmalar üç erişkinden birinin hipertansiyon hastası olduğunu göstermiştir.
  Belirtilmesi gereken önemli bir nokta da şudur: böbrek yetersizliği damar sertliği sürecini hızlandırmakta kalp damar hastalıklarını ortaya çıkarmakta ve bir kısır döngüye girilip kan basıncı yüksekliği böbrek fonksiyonlarının kaybını daha da ilerletmektedir. Bu tehlikeli, yaşamı tehdit edici süreçte tetiği hipertansiyon çekmektedir. Hipertansiyon ve beraberinde tedavi amaçlı kullanılan ilaçların oluşturabileceği yan etkilerin (böbrek fonksiyon testi bozukluğu, elektrolit bozukluğu vs.) nefroloji bilim dalının ilgi alanlarının başında gelmektedir.'

Son Güncelleme: 18.04.2015 10:40
Anahtar Kelimeler:
Hipertansiyon
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.