Yaşam Tarzınız Sizi Hasta Edebilir

Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, yorgunluk, bitkinlik, stres, vücut direncinde azalmanın önüne geçebilmek için beslenme uyarısı yaptı

10 Ekim 2013 Perşembe 13:20
Yaşam Tarzınız Sizi Hasta Edebilir








Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, yorgunluk, bitkinlik, stres, vücut direncinde azalmanın önüne geçebilmek için özellikle kış döneminde beslenme ve yaşam tarzının değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Erge, vücut direncinin azaldığı ve enfeksiyon hastalıklarının daha sık yaşandığı kış döneminde beslenme ve yaşam tarzının vücut direncini etkilediğini özellikle gebeler, emziren anneler, çocuklar ve yaşlılar gibi risk grupları için sağlıklı beslenmenin daha da önemli olduğunu vurguladı.  
Diyabet, osteoporoz, kanser, beyin damar hastalıklarının genetik, beslenme veya yaşam tarzı gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle oluştuğunu aktaran Erge, sağlıklı  besin seçimleri, yaşam tarzı düzenlemeleri ve uygun tıbbi kontroller  ile kişilerin bu hastalıklardan daha iyi  korunabileceğinin altını çizdi.
5 Renk Beslenmede  Önemli

Erge, sebze ve meyveleri temel olarak 5 ana renkte gruplandırarak her birinin farklı işlevleri olmasına karşın genel anlamda bağışıklık sistemini güçlendirmek, kanser türlerinden korumak, yaşlanmayı geciktirmek, kalp ve damar sağlığını korumak gibi ana görevleri olduğunu bildirdi. Sebze ve meyvelerin içerdikleri yaklaşık 2 bin çeşit fitokimyasal maddeleri doğal hastalık önleyici maddeler olarak nitelendiren Erge, bu gruptan her gün  toplamda en az 5 çeşit tüketilmesi gerektiği önerisinde bulundu.


Önerilen 5 çeşit sebze ve meyvenin her birinin farklı renklerde olmasıyla farklı fitokimyasal maddeleri tüketilebileceğini açıklayan Erge, sağlığa yararlı olan vitamin ve mineral haricinde bu maddeler de besinlere rengini veren pigmentler olmasından dolayı renkli beslenmenin önemli hale geldiğini dile getirdi. Erge, “Temel olarak 5 ana renkte gruplandırdığımız sebze ve meyvelerin her birinin farklı işlevleri olmasına karşın genel anlamda bağışıklık sistemini güçlendirmek, kanser türlerinden korumak, yaşlanmayı geciktirmek, kalp ve damar sağlığını korumak gibi ana görevleri vardır.” diye konuştu.


Kırmızı gruba; Domates, kırmızı elma, çilek, pembe greyfurt, karpuz, nar, kırmızı turp, ahududuyu örnek gösteren Erge, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sarı turuncu grup: Limon, portakal, kayısı, havuç, ananas, mısır, papaya, kabak, mandalina, yer elması, kavun. Beyaz grup; Kuru soğan, sarımsak, karnı bahar, şalgam, mantar, turp, armut.


Yeşil grup; Ispanak, yeşil biber, su teresi, marul, kabak, brokoli, bürüksel lahanası, yeşil fasulye, soya fasulyesi, yeşil çay, karalâhana. Mor-mavi grup; siyah İncir, karadut, siyah üzüm, yaban mersini, böğürtlen, siyah erik, pancar, kırmızılâhana, patlıcan, yer elması, Meksika fasulyesi, kuş üzümü.”

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.