Zika virüsü alarmı; Sivrinekle gelen felaket

Zika virüsü İnsanlığı tehdit eden Ebola ve AIDS virüslerinin ardından en ölümcül salgınlardan biri olarak tanımlanıyor. Şimdiden 33 ülkede birden görüldü.

08 Şubat 2016 Pazartesi 05:52
Zika virüsü alarmı; Sivrinekle gelen felaket






Zika Alarmı; Sivrinekle gelen felaket

Zika virüsü dünyayı kasıp kavurmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü DSÖ , Cenevre'de yayınladığı son raporunda, ZİKA virüsünün Dünyada 33 ülkede görüldüğünü bildirdi. Ulusal Sağlık Örgütü bu virüsten en çok etkilenen ülkelerin başında Brezilya ve Kolombiya'nın bulunduğu bildirdi. Raporda Brezilya'da 22 bin 600 vaka yaşandığını ve bunlardan 2 bin 800'ünün hamile kadınlar olduğu bbilgisi yer aldı. Bu virüsün Brezilya, Kolombiya, El Salvador, Surinam ve Venezüella'da fazlasıyla yaygınlaştığını belirterek konunun önemine dikkat çekildi.
Dünya Sağlık Örgütü, verilerine göre Zika virüsünün felce ve doğacak çocukların mikrosefal (Küçük Kafa) ile ilişkili olduğu da ifade edildi.
Zika virüsü 2015 yılından itibaren Latin Amerika’da hızla yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre virüs bu bölgede yayılmaya devam edecek.

Dünya Sağlık Örgütü bahsi geçen 33 ülkeden Brezilya, Kolombiya, El Salvador, Surinam ve Venezuela'da kas güçsüzlüğü ile felçlerle kendini gösteren Guillain-Barre sendromu vakalarında da artış bulunduğuna dikkat çekti. Kolombiya hükümeti dün Zika virüsü bulaşan üç kişinin Guillain-Barre sendromu sebebiyle öldüğünü açıklamıştı.

Brezilya'da doktorlar ve bilim insanları halen Zika virüsü ve artan mikrosefali vakaları arasında bir bağlantı bulunup bulunmadığını araştırıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün geçmiş vakalara yönelik bir analizi de Fransız Polinezyası’nda Zika salgını sırasında artan mikrosefali vakalarına vurgu yapıyor.

ZİKA VİRÜSÜ NEDİR? ZİKA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR

Brezilya’da binlerce kişiyi esir alan ve 20'den fazla ülkeye yayılan Zika virüsü, dünyanın gündemine bir anda alevlenen bu küresel sağlık tehdidini de ekledi.

Sivrisinek sokması ile bulaşan bu virüs, gebelik için tehlike oluşturarak henüz doğmamış bebeklerin beyinlerinde küçülme ve hasara, hatta ölüme neden oluyor.

Türkiye için henüz alarm verilmedi. Ancak seyahat uyarılarının artması ve Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasının ardından, virüs üzerine tartışmalar başladı.
ZİKA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR

Yeni doğan bebeklerde görülen Mikrosefali (küçük kafa) olarak da tanımlanan bu hastalık, “Aedes aegypti” cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılıyor.

Mikrosefali ile doğan bebeklerin kafaları normalden 31.5-32 santimetre daha küçük.
The New York Times’ın haberine göre, ilk olarak Uganda’da 1947’de Zika Ormanları’nda ortaya çıkan virüsün Afrika ve Asya’da da görüldüğü biliniyor. Ancak, geniş coğrafyalara yayılması, Batı yarıkürede Mayıs ayında yayılarak, Brezilya’da virüsün “patlamasıyla” gerçekleşti.

Bebeklerin yaşam süresini kısaltan virüs, beyin fonksiyonlarında da bozukluklara ve beynin yetersiz gelişime neden oluyor. Bebek ölümlerine de sebep olan virüsün, salgın kaynaklı ölüm oranlarını arttırmasından endişe ediliyor. CNN’e göre, Brezilya’da şu ana kadar 51 bebek virüs nedeniyle öldü.

ZİKA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Zika virüsü “ateş, baş Ağrısı, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, kas ve eklem ağrısı” gibi belirtiler gösteriyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), Zika’ya ilişkin açıklamasında virüsün bulaştığı kişilerde semptomların yaklaşık bir hafta içinde ortaya çıktığını ve kanda birkaç gün duran virüsün bazı kişilerde daha da uzun kaldığını ifade etti.

ZİKA'NIN TEDAVİSİ VAR MI?

Hastalık için özgün bir tedavi ya da önleyici aşılar, henüz geliştirilemedi. BBC muhabiri James Cook'un haberine göre, Zika virüsünü araştıran ABD’li bilim insanları, “virüse karşı aşının ancak 10 yıl sonra çıkabileceğini söyledi”. Brezilya’lı yetkililer ise, beş yıl içinde aşının geliştirilebileceği görüşünde.

Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında ise tedavi için dinlenme, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılması önerildi ve “Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur” denildi.

Yetkililer tarafından, virüsle mücadelenin tek yolunun, sivrisineklerin ürediği durgun suları ilaçlamak ve kurutmaktan geçtiği vurgusu yapıldı.

Bakanlık, korunma için sivrisinek kovucular kullanmak ve uzun kollu kıyafetler giymek, sineklerden arındırılmış mekanları seçmek gibi önerilerde bulundu.

ZİKA VİRÜSÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI

BBC’nin haberine göre, Brezilya’da Eylül ayından beri kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısı, “dört bine yaklaştı”. Oysa bu sayı tüm dünyada “2014’de 150’den azdı”.

Dünya Sağlık Örgütü de, hastalığın Şili hariç tüm Güney Amerika ülkelerine yayıldığını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde Güney ve Orta Amerika'yı ziyaret eden Danimarkalı bir turistte Zika virüsüne rastlandı. Danimarka’da ortaya çıkan virüs, Avrupa ülkelerini de alarma geçirdi.
Bu arada, BBC’nin haberinde Stockholm’daki Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nden bir bilim insanının, Almanya ve İngiltere'de de Zika virüsü vakalarına rastlandığı ifadesine yer verildi.
İsveç'te de gebelik için yaş sınırını geçmiş bir kadının, yolculuğu sırasında virüsü kaptığı açıklanmıştı.

Hastalık şu ana kadar 21 ülkede kendisini gösterdi. Latin Amerika ve Karayipler'de birçok ülkede de etkili olan virüs, örneğin Kolombiya'da 13 bin 500 kişide görüldü.

TÜRKİYE İÇİN RİSK VAR MI?

Türkiye için henüz kesin bir risk görülmediği ifade ediliyor. Bunun yanında, virüsün görüldüğü ülkelere seyahat edilmemesi uyarıları yapılıyor.

Türkiye Sağlık Bakanlığı da, 25 Ocak’ta yaptığı basın açıklamasında, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika’da hastalığın yayıldığını bildirdi. Bu bağlamda Bakanlık, özellikle gebe kadınlara bu bölgelere seyahat etmemesi çağrısında bulundu.
El Salvador Sağlık Politikası Bakan Yardımcısı Eduardo Espinoza da, kadınlara iki sene çocuk yapmaktan kaçınmaları ve aile planlamasına eğilmeleri çağrısında bulundu.

Bu arada uluslararası havayolu şirketleri, Güney Amerika ülkelerine seyahat etmekten vazgeçen müşterilerin biletlerini ücretsiz olarak iptal edebileceklerini duyurdu.

Son Güncelleme: 08.02.2016 06:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.