Fenerbahçe'nin borcu ürkütüyor: Ali Koç'u isyan ettiren rakamlar

Türkiye'nin en büyük finansal yapısına sahipken, borç içinde yüzen bir kulüp haline getirilen Fenerbahçe'de, yeni yönetim çıkış yolu arıyor.

25 Temmuz 2018 Çarşamba 18:11
Fenerbahçe'nin borcu ürkütüyor: Ali Koç'u isyan ettiren rakamlar






Fenerbahçe'nin borcu ürkütüyor: Ali Koç'u isyan ettiren rakamlar



Türkiye'nin en köklü spor kulüplerinden Fenerbahçe, 3 milyar lirayı geçen borcu yüzünden zor günler yaşıyor. Kulübün en önemli gelirleri, arsaları borçlar yüzünden ipotekli. Üstelik kulübüm tribün gelirleri de 2021 yılına kadar temlik edilmiş durumda. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, son günlerde merak edilen bir çok konuya açıklık getirdi. Fenerbahçe TV’de canlı yayına katılan Koç, yaklaşık 3 saat süren programda birbirinden önemli açıklamalarda bulundu.

İŞTE ALİ KOÇ’UN AÇIKLAMALARI:

”Camiaya Sesleniş adıyla yaptığımız programın devamı ayda bir veya en geç iki ayda bir yapılacaktır. Geçen sürede son toplantıdan itibaren konuşulanları paylaşacağız.”

“Fenerbahçe tarihi bir seçim yaşayacak demiştik. Katılım oranlarıyla, sandık sayısıyla, statta yapılmasıyla ve rekabetçi geçecek olmasıyla. Fenerbahçe camiasının sadece Fenerbahçe’yi sevenlere değil Türkiye’nin büyük bir kısmına hitap ettiği bir seçim süreci oldu.”

“Seçimdeki fark, camianın aslında ciddi bir felsefe değişikliğine duyduğu arzuyu gösteriyordu. Bunu çok önemli buluyorum. 20 yıldır süregelen bir lider, başkanlık, olumsuz olumsuz çok şeyler söyleyebiliriz ama Fenerbahçe camiası değişiklik istiyordu.”

“Bu değişimin ihtiyaç olduğunu ve Fenerbahçe’nin bu çağın gerekleriyle yönetilmesi gerektiğini söylemiştik. Baştan aşağı bir felsefe değişikliğinden bahsediyoruz.”

“Doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum. Sadece Fenerbahçe değil, Türk futbolunun içinde bulunduğu durum mali olarak sürdürülemez bir durum. Günü kurtarma yaklaşımıyla sürdürülemez. Biz, toz pembe bir dünya beklemiyorduk. İyi olmadığını bilerek bu göreve talip olduk.”

”Haciz tehditleri gelmeye başladı. Sportif faaliyetlerde pek çok branşta ödemeler yapılmadığını gördük. Bankalar kapımıza geldi. Pek çok sorunla karşı karşıya kaldık. Dediğim gibi toz pembe dünya beklemiyorduk ama bu kadarını da beklemiyorduk.”

“Camiamızın bize ses verdiğimizi ve beklentilerimizi karşıladıklarını görüyoruz. İnşallah sizlere layık olacağız ve sizler de bize inanmaya devam edeceksiniz. Bir seferberliğe girmezsek içinden çıkamayız dedik. Umarım seferberlik diğer kulüplerimize de örnek olur”

BORÇLAR BATIK HALE GELMİŞ


”Bunlar sadece Futbol A.Ş.’nin rakamları. Bu rakamlara dernek rakamlarını da eklediğiniz zaman rakamlar çok daha olumsuz istikamette gidiyor. Burada denetçi görüşüne de yer verilmemiştir. Borca batık bir durumla karşı karşıyayız.”

”Borç durumunun 400 milyon Euro olduğu söyleniyordu. Bizim 31 Mayıs 2018 itibarıyla toplam borcumuz 621 milyon Euro (3.2 milyar TL). 3,2 milyar TL’lik borcun 2,2 milyar TL’si kısa vadeli. Yani bu borcun bir yıl içinde ödenmesi gerekiyor.”

”Bizden önceki yönetim 400 milyon euro borcumuz olduğunu ifade ediyordu. Ortada %54’lük bir fark var. Borçlara daha derinlemesine bakarsak, 2,2 milyar TL’lik bir yılda ödenmesi gereken borcun, 820 milyon TL’lik kısmı Haziran – Eylül ayları arasında ödenmesi gerekiyordu. Ürkütücü değil mi?”

“3.2 milyar TL (621 milyon euro) borcumuz var”

– Borç durumunun 400 milyon euro olduğu söyleniyordu. Bizim borçlarımız 31 Mayıs 2018 itibariyle 3.2 milyar TL. O günün kuruyla bu rakam 621 milyon euroya denk geliyor. 1 yıl içerisinde ödenmesi gereken borç ise 2.2 milyar TL. 2.2 milyarlık TL’lik 1 yılda ödenmesi gereken borcun biz geldiğimiz dönemde 820 milyon TL’lik kısmı haziran ve eylül ayları arasında ödenmesi gerekiyordu. 820 milyonun 270 milyonu biz gelir gelmez haziran ayında ödenmesi gereken borçlardı. Ürkütücü değil mi?

“Tüm spor dallarındaki toplam borcumuz 198 milyon TL”

– En büyük borcumuz finansal borçlarımız. Sportif faaliyetlere olan borçlar var. Devlete olan borçlarımız var. Geldiğimiz gün 198 milyon TL’lik bir sportif borç vardı, tüm spor dallarındaki toplam borcumuz. Bize futbolculara borcumuz olmadığı söyleniyordu ama futbol şubesine 141 milyon TL borç vardı. Obradovic’e mahcubum, basketbol takımının borçlarını daha önce ödeyeceğimizi söylemiştik ama henüz ödeyemedik.

“2021 yılına kadar bütün tribün gelirlerimiz bir finans kuruluşuna temlik edilmiş”

– UEFA’dan temyiz kağıdı alabilmek için 30 Haziran 2018 itibariyle A takım futbolcularımıza olan 15.5 milyon TL olan borcu ödedik. 2021 yılına kadar bütün tribün gelirlerimiz bir finans kuruluşuna temlik edilmiş. Tribün gelirlerimiz, kombine gelirlerimiz, yayın gelirlerimiz, Spor Toto gelirlerimiz, Fenerium’un alacakları, hepsi finans kuruluşlarına temlik edilmiş. Gelen paralar oralara gidecek.

“Neredeyse bütün gayrimenkullerimiz bankalara ipotek verilmiş”

– 1.36 milyar TL’nin yaklaşık 400 milyon TL’si 2018-2019 sezonu gelirleri. Ama bu gelirler temlik edildiği için bu sezon bir nakit girişi olmayacak. Neredeyse bütün gayrimenkullerimiz bankalara ipotek verilmiş. Toplamda 1.4 milyar TL’lik ipotek edilmiş gayrimenkullerimiz. Fenerbahçe Futbol A.Ş’nin sahip olduğu hisse oranı %67,07 ancak bunun %38.83’lük kısmı bankalara rehin edilmiş. Futbol A.Ş.’nin hissesi şu an %36,24. Bankalara temlik edilen borçları ödeyemezsek Fenerbahçe hakim hissedar olamayacak.

Son Güncelleme: 25.07.2018 15:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.