Dünyanın merkezi neresi? Londra mı? Çorum mu? Mekke mi?

Dünyanın merkezi tartışmaları Google Maps'in yaptığı son açıklama ile yeniden alevlendi. 7 yıl önce Katar'da 'Dünyanın merkezi Mekke' diye ortaya atılan iddiamın ardından Google Maps'in bilimsel verilere dayalı açıklaması en çok Çorumlu'ları sevindirdi.

16 Haziran 2016 Perşembe 00:55
Dünyanın merkezi neresi? Londra mı? Çorum mu? Mekke mi?






Dünyanın merkezi neresi?  Çorum mu? Mekke mi, Londra mı?

Harita ölçümleri ve coğrafi konumlandırma teknolojileri konusunda uzman bilim insanları Dünyanın matematiksel veriler ışığında merkezinin çorum olduğunu ilan etmesi bu konudaki tartışmaları yeniden alevlendireceğe benziyor. Zira 2008 yılında Katar'ın Başkenti Doha'ta toplanan Jeoloji ve İslam Hukuku konusunda uzman Müslüman ilim adamları dünyanın merkezi olarak Mekke'yi ilan etmişti bile.

GOOGLE: DÜNYANIN MERKEZİ ÇORUM

Dünya teknoloji devi Google ise dünya yüzeyinin coğrafi merkezini Çorum ili olarak işaretlemekten çekinmedi.

Dünyanın en çok kullanılan arama motorlarından Google’ın haritalama servisi Google Haritalar, dünyanın coğrafi merkezini Çorum kırsalını oluşturan bölge olarak açıkladı.

İLK İŞARETLEME 1973 YILINDA YAPILMIŞTI!

Şimdiye kadar yapılan hesaplamalarda teorik olarak dünyanın merkezi olan Çorum, Google Haritalar tarafından dünyanın merkezi olarak işaretlendi.

ABD’nin sahil kenti San Diego’dan fizikçi Andrew J. Woods tarafından 1973 yılında yapılan hesaplamalara göre, dünyanın coğrafi merkezi Ankara’nın 150 kilometre güneydoğusu olarak belirlenmişti. 2003’te Holger Isenberg tarafından küresel dijital yüzey modeliyle yapılan yeni bir hesaplamayla ise dünyanın merkezi Çorum olarak açıklanmıştı.

Daha önceden bu merkezin Mısır piramitlerinin yer aldığı bölge olduğu yönünde bazı teoriler de vardı.

MEKKE SAAT DİLİMİYLE ÖLÇMÜŞLER

Jeoloji ve İslam Hukuku konusunda uzman Müslüman ilim adamları, önceki gün Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen “Dünyanın Merkezi Mekke” adlı konferansta bir araya geldi. İlim adamları, dünya saat ayarlamasında ölçü alınan ve Greenwich olarak bilinen saat dilimi yerine Mekke saat diliminin ölçü olarak alınmasını talep etti. Bilindiği gibi Mekke-i Mükerreme’nin dünyanın merkezi olduğunu savunan teori yakın zamanda yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştı.

Katılımcılar, Greenwich saati (GMT = Greenwich Mean Time) yerine Mekke saatinin esas alınarak ortak İslami bir saat diliminin oluşturulması çağrısında bulundu. Çünkü Mekke saati dünyanın her yerinden kıble yönünü belirliyor, akrepleri klasik saatlerin aksine Kâbe-i Şerif etrafında yapılan tavaf hareketleri gibi soldan sağa doğru dönmektedir.

Bir gün süren konferansa Prof. Dr. Yusuf el-Karadavi’nin yanı sıra Kur’an ve Sünnetin bilimsel mucizeliği üzerine yaptığı araştırmalarıyla tanınan, İngiltere Galler Üniversitesi’nde jeoloji dersleri veren Mısırlı bilim adamı Prof. Dr. Zağlul en-Naccar, Mekke saatinin mucidi Mühendis Yasin eş-Şuk gibi konusunda uzman birçok ilim adamı katıldı.


 
Anahtar Kelimeler:
Dünyanın Merkezi Neresi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yav he he 2021-03-31 22:18:34

Dünyanın merkezi mekke

Avatar
Baran Kırmaci 2021-03-04 16:31:57

Bence dünyanın merkezi Londra

Avatar
İkra 2022-01-21 15:20:35

Bence dünyanın merkezi Kanada çünkü dünya haritasınıda ölçüm yaptığımız da Kanada çıkıyor ama bu sadece teorik bir açıklama herkes kendi Dünyasının merkezidir.